Αρχική » » Σφαγή στις φοροαπαλλαγές

Σφαγή στις φοροαπαλλαγές


Τη «σφαγή» των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι αλλά και όσοι κατοικούν σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ είναι πιθανό η κατάργησή τους να γίνει αναδρομικά, δηλαδή να ισχύσει ακόμα και για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουμε μέσα στο 2012....

Σύμφωνα με το «σχέδιο τρόμου» που βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., προβλέπεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης 10% από τον φόρο εισοδήματος που ισχύει σήμερα για μια σειρά από δαπάνες όπως για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, των ενοικίων, των διδάκτρων των φροντιστηρίων, των δωρεών, της διατροφής λόγω διαζυγίου, των ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων, των νοσηλίων, των ασφαλίστρων ζωής κ.λπ. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει την επιβολή φόρου εισοδήματος στα επιδόματα και τις συντάξεις που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανέργους και στις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν.

Τούτο σημαίνει ότι θα φορολογούνται εφεξής:

α) Τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

β) Η ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα όταν όλα τα παιδιά της υπερβούν το 23ο έτος της ηλικίας τους.

γ) Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), το οποίο καταβάλλεται σε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

δ) Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του δικαιούχου του επιδόματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως.

ε) Το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, το οποίο λαμβάνουν όσες οικογένειες έχουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής.

Για το εισόδημα

Για τα φυσικά πρόσωπα σχεδιάζεται μια νέα φορολογική κλίμακα όπου θα ισχύει το σημερινό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, η οποία θα εφαρμόζεται για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και μισθώματα ακινήτων. Διαφωνία μεταξύ των κομμάτων υπάρχει για το εάν ο ανώτατος συντελεστής που ισχύσει θα μειωθεί από το 42,5% στο 35%, καθώς η κίνηση αυτή θα ωφελήσει μόνο όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αντί του αρχικού σχεδίου ενιαίας φορολόγησης τους με συντελεστή 35%, προτείνεται η καθιέρωση κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές.

Εξετάζεται δηλαδή:

α) Η καθιέρωση δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος, είτε εναλλακτικά

β) η φορολόγησή τους με τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%.

Και στις δύο περιπτώσεις το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται, ενώ από τα κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών θα αφαιρούνται δαπάνες και ασφαλιστικές εισφορές.

Για να μετριαστεί η επιβάρυνση των επαγγελματιών προτείνεται να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των εισφορών που καταβάλουν στον ΟΑΕΕ. Σήμερα εκπίπτει μόνο ο 10% των εισφορών από τον φόρο και με το προτεινόμενο καθεστώς θα εκπίπτει έως και το 35%.

Για τις επιχειρήσεις προτείνεται η θέσπιση φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη 19% και η φορολόγηση της διανομής μερισμάτων επίσης με συντελεστή 19%.

Στέλιος Κράλογλου
(Εφ.Δημοκρατία-13/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger