Αρχική » » Γιατί οι Τούρκοι ναυπηγούν άρον-άρον πλοίο κατασκοπίας

Γιατί οι Τούρκοι ναυπηγούν άρον-άρον πλοίο κατασκοπίας

Θα υποκλέπτει ηλεκτρονικές πληροφορίες και σήματα, θα έχει πλήρωμα από το ναυτικά αλλά τα συστήματα θα τα χειρίζεται η ΜΙΤ. 

Στην προμήθεια ενός ει­δικού πλοίου συλλογής πληροφοριών προβαίνουν οι Τούρκοι, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών πηγών στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Δίνοντας όπως πάντα και μία αι­τιολόγηση για την προμήθεια αυ­τή οι τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι με το πλοίο αυτό θα συλλέγονται πληροφορίες για τις πρόσφατες περιφερειακές απειλές που εμφανίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ακό­μη ότι το σκάφος αυτό θα συμμε­τέχει ενεργώς σε αποστολές του ΝΑΤΟ, καθώς και σε σχετικές διεθνείς ασκήσεις... 

Το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι ότι η συγκεκριμένη προμήθεια αποτελεί κοινό πρόγραμμα μεταξύ της τουρκικής υπη­ρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και του τουρκικού ναυτικού, αν και το πρόγραμμα αυτό εμφανιζόταν στην Ετήσια Έκθεση του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανί­ας του 2011 ως αποκλειστικό πρόγραμμα του τουρκικού ναυτικού, με τίτλο Istihbarat Gemisi (πλοίο κατασκοπίας) και προϋπολογισμό 120.000.000 δολάρια. Σημει­ώνεται ότι μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012 η ναυπήγηση του συγκεκριμένου σκάφους περιλαμβανόταν στα μελλοντικά προγράμματα του τουρκικού ναυ­τικού, ενώ τον περασμένο Απρί­λιο είχε αναφερθεί ότι είχε αρχί­σει ήδη η εκπόνηση της σχετικής μελέτης σκοπιμότητας. 

Ο διαγωνισμός 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την ευθύνη για την υλοποί­ηση του εν λόγω προγράμματος έχει το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, το οποίο αναμένεται να προκηρύξει σύντομα τον σχετικό διαγωνισμό για την εξ ολοκλήρου κατασκευή του στην Τουρκία, όπως επίσης και για τον εξοπλισμό του με συστήματα υποκλοπών, την ευθύνη για την προμήθεια των οποίων θα αναλά­βει η γνωστή τουρκική βιομηχα­νία στρατιωτικών ηλεκτρονικών ASELSAN. 

Όπως αναφέρεται, το προς ναυπήγηση πλοίο, το οποίο θα έχει ως μοναδική αποστολή την υποκλοπή ηλεκτρονικών πλη­ροφοριών (ELINT) και σημά­των (SIGINT) πάσης φύσεως, θα έχει πλήρωμα από το τουρ­κικό ναυτικό, αλλά τα συστήμα­τα υποκλοπών θα τα χειρίζεται προσωπικό από τη ΜΙΤ. Το τε­λευταίο αυτό γεγονός συνηγο­ρεί υπέρ της απόψεως ότι το συ­γκεκριμένο σκάφος θα έχει απο­στολές πέραν της υποστηρίξεως στρατιωτικών επιχειρήσεων, δε­δομένου ότι κατά την παραχώρηση στη ΜΙΤ, την 1η Ιανουαρί­ου 2012, του τεράστιου συγκροτήματος υποκλοπών των τουρκι­κών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), γνωστού ως Στρατόπεδο της Σημαίας (Bayrak), είχαν αφαιρεθεί από τον στρατό όλες οι δυνατότη­τες υποκλοπών, την ευθύνη των οποίων έχει πλέον αποκλειστικά η ΜΙT. 

Σημειώνεται ότι στις ΤΕΔ πα­ρέμεινε μόνο η δυνατότητα ελέγ­χου των επικοινωνιών τους και η εξασφάλιση της επικοινωνίας με μονάδες που ενεργούν εκτός των συνόρων της χώρας (π.χ., Αφγανιστάν, Κόσσοβο), ενώ η ΜΙΤ, εκτός από τις τεράστιες εγκαταστάσεις που κληρονόμησε από τη σχετι­κή Διοίκηση Ηλεκτρονικών Συ­στημάτων (GES) που είχε μέχρι τότε το συγκεκριμένο στρατόπεδο, απορρόφησε με μετάταξη όλο το προσωπικό που απασχολείτο εκεί από τις ΤΕΔ. Η αλλαγή αυ­τή η οποία έγινε με προσωπική εντολή του Ερντογάν, είχε τεράστια συμβολική σημασία, δεδομέ­νου ότι το Στρατόπεδο της Σημαίας είχε αποτελέσει το κέντρο επι­κοινωνιών των πραξικοπηματιών της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, ενώ εμπλοκή του ανεφέρθη και στην υπόθεση Εργκενεκόν που αποσκοπούσε στην ανατροπή της κυ­βερνήσεως Ερντογάν. 

Η προϊστορία 

Μέχρι τη γνωστοποίηση του πα­ραπάνω προγράμματος, οι δυνατότητες συλλογής πληροφοριών της Τουρκίας με ναυτικές πλατ­φόρμες ήταν περιορισμένες. Το πρώτο σχετικό πλοίο που διέθεταν προ ετών ήταν το Α-590 ΤCG «Yunus», το οποίο αποκτήθη­κε από τη Γερμανία και ήταν οε υπηρεσία κατά την περίοδο 1989- 2000. Ακολούθησε το «Cubuklu» (Α-594), που κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία του τουρκι­κού ναυτικού στο Γκιολτσούκ, το οποίο ανέλαβε υπηρεσία το 1086. Αν και ήταν πλοίο ερευνών, το «Cubuklu» έχει αναφερθεί ότι δι­αθέτει και πρόσθετο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για υποκλοπές. 

Τα αμέσως επόμενα σκά­φη που ακολούθησαν ήταν το Α-599 «Cesme» και το Α-588 «Gandarli» (τα οποία ανέλαβαν υπηρεσία το 2000 και το 2001 αντιστοίχως), τα οποία είναι κυρίως πλοία υδρογραφικών και βαθυμετρικών ερευνών και μας είναι γνωστά από τις εκάστοτε προκλητικές έρευνες των Τούρκων στο Αιγαίο. Το «Τσεσμέ» (Cesme) μάλιστα είχε γίνει και πρόσφατα (Σεπτέμβριο) γνω­στό από τις έρευνες του έξω από τον Άγιο Ευστράτιο με σκοπό την ανεύρεση του ανθυποβρυχιακού συστήματος ενός ελικοπτέρου του τουρκικού ναυτικού που εί­χε καταπέσει στη θάλασσα. 

Ο κομβικός ρόλος του Χακάν Φιντάν και η πρόφαση της κουρδικής απειλής. 

Η ΑΝΑΛΗΨΗ από τη ΜΙΤ της επιχειρησιακής ευθύνης και εκμεταλλεύσεως των πληροφοριών που θα συλλέγει το προς προμή­θεια σκάφος, πρέπει να αποδοθεί στον αρ­χηγό της υπηρεσίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος αποκόπτει έτσι τις ΤΕΔ, εκτός από τη δυνα­τότητα υποκλοπών στο εσωτερικό της χώρας (την έχασαν με την παραχώρηση του στρατοπέδου Bayrak), και από κάθε δυνατότητα συλ­λογής στρατηγικών πληροφοριών που τις έχει αποκλειστικά πλέον η ΜΙΤ. 

Ο ίδιος πιστώνεται και με την προ μηνών (Μάιος 2012) αναφερθείσα δημιουργία ενός Επιχειρησιακού Συστήματος Διανομής Πλη­ροφοριών (γνωστού ως OBIPAS), το οποίο βασίζεται σε μία κοινή «δεξαμενή» των πλη­ροφοριών που συλλέγουν όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας. Πρόσβαση στο σύστημα το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως έχουν η ΜΙΤ, το Γενικό Επιτελείο, η Στρατοχωροφυλακή η Αστυνομία και το υπουργείο Εξωτερικών. Σκοπός της δημι­ουργίας του συστήματος, ο συντονισμός και η ταχύτερη εκμετάλλευση των πληροφοριών που αφορούν τον αγώνα εναντίον των Κούρ­δων ανταρτών και φυσικά η ταχύτερη ανάλη­ψη δράσεως με βάση τις υφιστάμενες πληρο­φορίες. Κρίνοντας από τις πρόσφατες επιχει­ρήσεις των Τούρκων εναντίον του ΡΚΚ στη Ν.Α Τουρκία, το σύστημα φαίνεται ότι άρχι­σε να αποδίδει. 

Αυτά, βέβαια όταν ξέρει κανείς τη «δου­λειά». Και αυτό δικαιώνει πλήρως τον Ερντο­γάν να τοποθετήσει στη ΜΙΤ τον προαναφερθέντα αρχηγό της, αντί κανέναν κηπουρό του, όπως γίνεται συχνά παρ' ημίν. 

Από τον Μάνο Ηλιάδη 
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-27/10/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger