Αρχική » » Υπό αίρεση η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο

Υπό αίρεση η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο


Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ δεν προχωρεί, με αποτέλεσμα να υστερούν σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Το Μνημόνιο αναβάλει τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού. 
Η κρίση στη Συρία δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία για επίδειξη δύναμης στη Ν.Α Μεσόγειο. 

Τους νόμους και τους κανόνες που επικρατούσαν στις θάλασσες κατά «την εποχή των κανονιοφόρων» επιδιώκει να επιβάλει η Τουρκία στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου...
 

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, η Άγκυρα προχώρησε σε μια πρωτοφανή επίδειξη ναυτικής ισχύος, συγκεντρώνοντας στο θαλάσσιο τρίγωνο μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Αιγύπτου το μεγαλύτερο μέρος του πολε­μικού της στόλου! Πρόκειται για μία κίνηση πίσω από την οποία κρύβονται αρκετοί συμβολι­σμοί, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα μήνυμα αμ­φισβήτησης της ελληνικής υπεροπλίας στον τομέα της θάλασ­σας, του μόνου τομέα όπου η «ζυγαριά» ισχύος έγερνε μέχρι πρότινος αναμφισβήτητα υπέρ της χώρας μας. 

Αδειάζοντας τις βάσεις της στον Εύξεινο Πόντο και τη θά­λασσα του Μαρμαρά από τις μεγάλες μονάδες επιφανείας, η Τουρκία δείχνει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή προτεραιότητα γι' αυτήν έχουν οι θερμές και πλούσιες σε κοιτάσματα υδρο­γονανθράκων θάλασσες του μεσογειακού Νότου. Ο εμφύ­λιος στη Συρία, οι απειλές πολέ­μου και η δραματική κλιμάκωση της έντασης με τη Δαμασκό έδωσαν στην Άγκυρα την ευκαιρία που περίμενε. Ένας σημαν­τικός αριθμός πλοίων, όπως φρεγάτες, αντιτορπιλικά, πυραυλάκατοι αλλά και τουλάχιστον ένα υποβρύχιο, κατέπλευ­σε στη Ν.Α Μεσόγειο, ζώνοντας από παντού όχι μόνο τη Συρία αλλά και τα υπό αδειοδότηση κυπριακά οικόπεδα εξόρυξης υδρογονανθράκων. 

Υλοποιώντας το νέο δόγμα της «περιφερειακής κυριότη­τας», το οποίο στηρίζεται στο θεωρητικό υπόβαθρο περί «νεο-οθωμανισμού», που διατύπωσε ο ακαδημαϊκός υπουρ­γός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγκυρα δεν τήρησε ούτε καν τα προσχήματα, ως προς τις πραγματικές της προθέσεις απέναντι και στη χώρα μας. Ενδεικτική προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η «βόλτα» που έκανε στις αρχές της εβδομάδος η τουρκι­κή κορβέτα «Bafra». Η συγκε­κριμένη κορβέτα, έχοντας απο­πλεύσει από το λιμάνι της Σμύρ­νης, είχε τελικό προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. Φρόντι­σε, όμως, νωρίτερα να κινηθεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, περνώντας από Εύ­βοια, Άνδρο, Κέα, Κύθνο και Κρήτη. Επρόκειτο για μια προ­κλητική κίνηση, που σκοπό είχε να δείξει ότι η ισορροπία δυνά­μεων στον ναυτικό τομέα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ενδέχεται και να έχει αλλάξει σε βά­ρος της πρώτης. 

Γεωστρατηγικό σκάκι 

Με αρκετά σκάφη της ελλι­μενισμένα στις βάσεις του Ακσάζ, της Μερσίνας, της Αλεξανδρέττας και στο κατεχόμενο λι­μάνι της Αμμοχώστου στη Με­σόγειο, η Τουρκία δείχνει πως έχει αρχίσει και τοποθετεί τις δυνάμεις της στη γεωστρατηγική «σκακιέρα» της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το ελλη­νικό σύστημα επιτήρησης όσο και οι δυνάμεις του στόλου, κατά το τελευταίο χρονικό διάστη­μα, βρίσκονται μόνιμα σε επιφυ­λακή. Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Πεν­τάγωνο που δείχνουν να ανησυχούν ως προς την ισορροπία δυνάμεων στον ναυτικό τομέα. Και δεν έχουν άδικο. 

Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στις παραδόσεις των σύγχρονων υποβρυχίων Type 214, που ακόμη κατασκευά­ζονται στα Ναυπηγεία Σκαρα­μαγκά, η πρόσφατη πυρκαγιά που έβγαλε εκτός μάχης το αερόστρωμνο (τύπου zubr)«Κέρ­κυρα», το νεότερο και πιο ετοιμοπόλεμο, από τα τέσσερα αερόστρωμνα που διαθέτει το Π.Ν., η αργοπορία στην παρά­δοση των εναπομενουσών πυραυλακάτων τύπου «Super VITA» από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η δυστοκία που υπάρχει ως προς τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, το προ­βλήματα που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί στην προ­μήθεια ανταλλακτικών ή ακόμη και καυσίμων για τα πλοία του πολεμικού μας στόλου είναι με­ρικά μόνο από τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι, εάν δεν λη­φθούν εγκαίρως μέτρα, η χώρα μας ενδέχεται να βρεθεί άσχη­μα στριμωγμένη στο Αιγαίο. 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-20/10/2012) 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger