Αρχική » » «Απείλησαν» τα μικρά νησιά

«Απείλησαν» τα μικρά νησιά


Διαψεύστηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου η είδηση που ταρακούνησε τη χώρα
Υλοποιούνται τα σχέδια και οι απειλές της Τουρκίας μέσω... τρόικας!

Σάλο προκάλεσε πριν από μερικές ημέρες το αίτημα της τρόικας να εκκενωθούν τα ελληνικά νησιά που έχουν μέχρι 150 κατοίκους, με το επιχείρημα ότι... επιβαρύνουν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, αν και η είδηση αυτή, που συγκλόνισε τη χώρα, διαψεύστηκε «αρμοδίως» τόσο από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, όσο και από το «προϊστάμενο» υπουργείο Οικονομίας. Ανεξαρτήτως του αν ελέχθη ή δεν ελέχθη ή του πώς ελέχθη από τους τροϊκανούς η συγκεκριμένη πρόταση/αίτημα, το προς εξέταση θέμα είναι ποια ακριβώς απειλή αντιπροσωπεύει το ζήτημα αυτό για την Ελλάδα από γεωγραφικής, οικονομικής, πολιτικής και διπλωματικής πλευράς, ώστε να γνωρίζουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι αν τυχόν κάποια στιγμή, στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον, επανατεθεί με διαφορετικό «περιτύλιγμα». Καθώς τώρα είχε μεν «περιβληθεί» από έναν «ουδέτερο», τεχνοκρατικό, μανδύα, που όμως από πίσω έκρυβε πολλές και σοβαρότατες απειλές για τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σύμφωνα με την είδηση, πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, νησιώτης, από τη Χίο, Κωστής Μουσουρούλης, φέρεται ειπών (σε γενικές γραμμές) σε ομιλία του στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα του προτάθηκε όπως στο πλαίσιο μειώσεως του κόστους περικοπούν οι επιδοτήσεις δρομολογίων αγόνων γραμμών, κλείσουν ιατρεία, σχολεία κ.λπ. σε νησιά που έχουν λιγότερους από 150 κατοίκους, ώστε αυτοί να εγκαταλείψουν τα νησιά τους και να «συγκεντρωθούν» σε άλλα, μεγαλύτερα, κοντινά νησιά, κάτι που ο ίδιος βέβαια δεν δέχτηκε. Αυτό «φούντωσε» και χρειάστηκαν οι προαναφερθείσες δύο διαψεύσεις.

ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. Κατ αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά ο λόγος γίνεται για 23 μικρονησίδες στο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στον Σαρωνικό, στο Ιόνιο και στο Λιβυκό Πέλαγος, στις οποίες κατοικούν 1.077 άτομα. Επομένως, μπορεί να πει κάποιος, ασφαλώς με ειρωνική διάθεση, ότι «η Ελλάδα θα σωθεί με τον ξεριζωμό 1.077 συνΕλλήνων από τα 11 εκατομμύρια συμπατριώτες μας»! Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε νησί, για να έχει όλα τα πλεονεκτήματα που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο (για να το πούμε απλοϊκά), δηλαδή υφαλοκρηπίδα. Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) κ.λπ., χρειάζεται να έχει ζωή ή να συντηρεί οικονομική δραστηριότητα. Πρέπει να ζουν επάνω του κάτοικοι και να κάνουν εκεί κάποια δραστηριότητα (π.χ. εκτροφή ζώων, καλλιέργεια εδάφους κ.λπ.). Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, τότε δεν μπορούν να έχουν τα προαναφερθέντα -εθνικής σημασίας- «πλεονεκτήματα». Επομένως, βλέποντας τον πίνακα, νησιά όπως η Γαύδος (με την πολλά υποσχόμενη από πλευράς πλουτοπαραγωγικών πόρων ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης), η Λέβιθα και η Κίναρος, αν πάψουν να κατοικούνται μετά την πρόταση της τρόικας, τότε ουσιαστικά υλοποιούνται τα σχέδια και οι απειλές της Τουρκίας μέσω της... τρόικας! Τα νησιά αυτά βρίσκονται μεταξύ των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, ελέγχοντας ουσιαστικά τη στρατηγικής σημασίας δίοδο βορρά-νότου του Αιγαίου, σχεδόν επί του 25ου Μεσημβρινού, που οι Τούρκοι έχουν θέσει ως όριο για τη διενέργεια αποστολών ερεύνης και διασώσεως, «μοιράζοντας» έτσι στα δύο το Αιγαίο.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ. Με μία ακόμα απλή ανάγνωση του ίδιου πίνακα διαπιστώνει κανείς ότι κάποιες από αυτές τις νησίδες, ιδίως στα Δωδεκάνησα, έχουν επάνω τους μόνιμη στρατιωτική φρουρά, λόγω της στρατηγικής τους σημασίας, αλλά και των τουρκικών (υπαρκτών) απειλών. Επομένως, όλοι είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πρακτικά τι σημαίνει η οικειοθελής απομάκρυνση στρατιωτικού τμήματος από μία μικρονησίδα. Μικρονησίδες στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, όπως π.χ. Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Γαϊδουρονήσι κ.λπ., στην εποχή μας αποτελούν το σύγχρονο πεδίο αντιπαραθέσεως Ελλάδος και Τουρκίας, που απειλεί για αλλαγή του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο, καθώς αμφισβητεί την κυριαρχία αυτών των νησιών, που η τρόικα προτείνει να... εγκαταλείψουμε ουσιαστικά.

Συμπερασματικά, καλοπροαίρετα, να δεχτούμε ότι δεν έγινε ποτέ μία τέτοια πρόταση και, πολύ περισσότερο, οποιαδήποτε συζήτηση από ελληνικής πλευράς. Δεχόμαστε με χαρά τις σχετικές διαψεύσεις δύο υπουργείων. Όμως, «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 20/10/2012 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)
staratalogia.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger