Αρχική » » Το τελικό σχέδιο για τη νέα φοροεπιδρομή

Το τελικό σχέδιο για τη νέα φοροεπιδρομή


Οι δεκατέσσερις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο. Πόσα επιπλέον θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, τι θα ισχύσει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Πρόσθετους φόρους που φθάνουν μέχρι και τα 1.750 ευρώ κατά μέσο όρο σε μισθωτούς και συνταξι­ούχους «φέρνουν» τα νέα φορο­λογικά μέτρα που θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει διπλάσιο φόρο στα ακίνητα σε σχέση με αυτόν που θα πληρώσουμε φέ­τος, αλλά και χαράτσι 20% που θα επιβληθεί στα ενοίκια.... 

Το τελικό σχέδιο περιέχει αυξημένες φορολογικές επιβα­ρύνσεις σε περισσότερους από τους 780.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θα φορο­λογηθούν με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ. 

Αναδρομικά 

Τα μέτρα πρόκειται να εφαρμο­στούν αναδρομικά για τα εισοδή­ματα που θα δηλώσουμε το 2012. Το φορολογικό πακέτο προβλέ­πει μεταξύ άλλων τα εξής: 

Καθιέρωση ενός ενιαίου συ­ντελεστή φορολόγησης 28% για τα καθαρά φορολογητέα εισο­δήματα όλων των επιχειρήσεων, οποιασδήποτε νομικής μορφής. Αυτό σημαίνει ότι: 

Τα καθαρά εισοδήματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από την ατομική άσκηση επι­χειρηματικής δραστηριότητας ή ελευθέριου επαγγέλματος δεν θα υπόκεινται πλέον σε φόρο με βάση την κλίμακα φορολο­γίας εισοδήματος φυσικών προ­σώπων, στην οποία ισχύει αφο­ρολόγητο όριο 5.000 ευρώ, αλλά θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 28%. Αν σ' αυτό συ­νυπολογιστεί και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για όσα φυσικά πρόσω­πα βαρύνονται με τέκνα, τότε οι τελικές φορολογικές επιβαρύν­σεις που θα πληρώνουν οι περί­που 780.000 αυτοαπασχολούμε­νοι, θα αυξηθούν υπέρμετρα. 

Τα καθαρά εισοδήματα των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιριών θα φορολογούνται στο σύνολο τους με συντελεστή 28%. Σήμερα φορολογούνται κατά το ήμισυ με συντελεστή 20% και κατά το υπόλοιπο με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήμα­τος φυσικών προσώπων. 

Τα καθαρά κέρδη των Ανω­νύμων Εταιριών και των ΕΠΕ θα φορολογούνται στο σύνο­λο τους με συντελεστή 28%, εί­τε είναι αδιανέμητα είτε πρό­κειται να διανεμηθούν ως με­ρίσματα στους μετόχους ή εταί­ρους, ενώ σήμερα προβλέπεται φορολόγηση 20% για τα αδιανέμητα κέρδη και επιπλέον 25% (συνολικά 42,5%) για τα διανεμόμενα (μερίσματα). 

■ Διατηρείται με μικρές αλλα­γές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελε­στής 45% που σήμερα επιβάλ­λεται στο τμήμα του εισοδήμα­τος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού. 

Επιβολή φόρου εισοδήματος στα επιδόματα και τις συντάξεις που καταβάλλονται στις πολύ­τεκνες μητέρες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανέργους και τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν, θα καταργηθούν δηλαδή οι διατάξεις της ισχύ­ουσας φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπουν ότι απαλλάσσο­νται του φόρου εισοδήματος: 

α) Τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, 

β) Η ισόβια σύνταξη που κατα­βάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα όταν όλα τα παιδιά της υπερβούν το 23ο έτος της ηλικί­ας τους. 

γ) Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), το οποίο κα­ταβάλλεται σε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με βάση ει­σοδηματικά κριτήρια, 

δ) Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του δικαιούχου του επιδόματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετη­σίως. 

ε) Το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, το οποίο λαμβάνουν όσες οικογένειες έχουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής. 

Αύξηση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας με το ποσό των 1.000 ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, για τον ίδιο φο­ρολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν, εφόσον: 

Παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω. 

Είναι τυφλοί και είναι γραμμέ­νοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρ­χία. 

Είναι νεφροπαθείς. 

Είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες. 

Είναι θύματα πολέμου, θύμα­τα πολέμου κατά την έννοια του παρόντος είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμι­κή αιτία. 

Ποιες απαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών καταργούνται οριστικά 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των πρόσθετων αφορο­λόγητων ορίων εισοδήματος που ισχύουν για τα προστατευόμενα τέκνα των φυσικών προσώπων. Τα αφορολόγητα αυτά, τα οποία ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κα­θένα από τα δύο πρώτα τέκνα κάθε φορο­λογουμένου και σε 3.000 ευρώ για καθένα τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα, κα­ταργούνται αναδρομικά από τα εισοδήμα­τα του 2012. Εξαιτίας της κατάργησής τους, από το 2013 και μετά κάθε φορολογούμενος με ένα παιδί θα επιβαρύνεται με επι­πλέον φόρο έως και 200 ευρώ ετησίως, κά­θε φορολογούμενοι με 2 παιδιά θα πληρώ­νει επιπλέον φόρο έως και 400 ευρώ τον χρόνο, κάθε τρίτεκνος θα επιβαρύνεται έως και με 700 ευρώ τον χρόνο επιπλέον φόρο και κάθε πολύτεκνος με 4 παιδιά θα πληρώνει επιπλέον φόρο μέχρι και 1.240 ευρώ τον χρόνο. 

Κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών από τον φόρο εισοδήματος. Οι φορολο­γούμενοι θα χάσουν το δικαίωμα να αφαι­ρούν από τον αναλογούντα φόρο εισο­δήματος το 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παι­διών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντι­στηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προβλέπεται να καταργηθούν και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012. Οι μόνες δαπάνες που θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος θα είναι τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, τα νοσή­λια και η διατροφή που καταβάλλεται στην πρώην σύζυγο ή στον πρώην σύζυγο λόγω διαζυγίου. 

Κατάργηση των ειδικών ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τα μικρά νησιά της χώρας μας με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Παράλληλα θα κα­ταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που ερ­γάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. 

Οι τόκοι καταθέσεων, οι κληρονομιές, οι γονικές παροχές και τα αγροτεμάχια 

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ στο 20% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τό­κους των τραπεζικών καταθέσεων. Πρα­κτικά αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες στο τέλος του χρόνου θα αποδίδουν λιγότε­ρους «καθαρούς» τόκους στους πελάτες τους. Το πρόβλημα μάλιστα θα είναι ακό­μα μεγαλύτερο για όσους έχουν αποταμι­εύσει χρήματα σε προθεσμιακούς λογα­ριασμούς. 

Μείωση από τα 150.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυ­γο στον άλλο. Αντίστοιχα θα μειωθούν τα αφορολόγητα όρια 30.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για τις λοιπές περιπτώσεις κληρονο­μιών ή δωρεών ακίνητης περιουσίας, προς συγγενείς άλλων βαθμών (ανίψια, αδέλ­φια, ξαδέλφια κ.ά.) 

Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορι­σμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων - εξόδων από το πρώτο ευρώ. 

Επιβολή ενός ενιαίου φόρου από το 2013 που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέ­λος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ. Ο νέος φόρος μελετάται να εφαρμόζεται χωρίς να ισχύει αφορολόγη­το και με συντελεστές 0,1% έως 2%. Στον φόρο θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα, ακό­μα και τα αγροτεμάχια και κτήματα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο τα ενοίκια θα φορολογού­νται αυτοτελώς με 20% και δεν θα εντάσ­σονται στη φορολογική κλίμακα όπως ισχύει σήμερα. 

Ως προς τους έμμεσους φόρους εξε­τάζεται και το ενδεχόμενο να μειωθεί στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση, με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα με στόχο να αντισταθμισθούν οι απώλειες του Δημοσίου. Επίσης αυξά­νεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα «στριφτά» τσιγάρα. 

Από τον Στέλιο Κράλογλου
(Κυριακάτικη Δημοκρατία-27/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger