Αρχική » » ΕΟΠΥΥ: Καταργεί τη δωρεάν υγεία!

ΕΟΠΥΥ: Καταργεί τη δωρεάν υγεία!


Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με την εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών του υπερταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κανονισμός, που ακόμα δεν έχει... ανακοινωθεί επίσημα, μειώνει δραματικά έως και 40% τα ποσά που θα χορηγεί στους ασφαλισμένους του για εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα. Επιπλέον, πλήττει ιδιαίτερα τους χρόνια πάσχοντες, όπως οι νεφροπαθείς και οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, καθώς αυτοί θα κληθούν να πληρώνουν πολύ περισσότερα για τα αναλώσιμά τους αλλά και για τη μεταφορά για αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία. Παράλληλα, θέτει όρια ηλικίας για μια σειρά από απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, όπως μαστογραφία και έλεγχος για καρκίνο του προστάτη (τεστ PSA).

Ειδικότερα, όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, με τον νέο κανονισμό ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει, για παράδειγμα, 60 ευρώ μια αξονική τομογραφία, από 75 ευρώ που δίνει σήμερα, ενώ για μια μαγνητική τομογραφία θα καλύπτει το ποσό των 160 ευρώ από 270 και για μια μαγνητική αγγειογραφία ο οργανισμός δεν θα καταβάλλει πλέον 295, αλλά 165 ευρώ.

Επιπλέον «μαχαίρι» πέφτει και στα χρήματα για σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου. Από 260 ευρώ που πληρώνει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ στον ασφαλισμένο θα του καταβάλλει 195 ευρώ.

Ακόμη για Triplex καρδιάς το Ταμείο θα καλύπτει 60 από τα 74 ευρώ που καταβάλλει σήμερα, για τρανσαμινάσες και τριγλυκερίδια τα 4,5 ευρώ μειώνονται σε 3,5 ευρώ, ενώ για την εξέταση σακχάρου θα πληρώνει 2 από 2,5 ευρώ. Παράλληλα, για νοσηλεία σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα συμμετέχουν με ποσοστό 20%, ενώ των λοιπών ασφαλιστικών φορέων με ποσοστό 10%.

Ο νέος κανονισμός φαίνεται ότι επιχειρεί να βάλει φρένο και στα ετήσια check up, αλλά και σε πολλές αναίτιες εξετάσεις που έκαναν οι ασφαλισμένοι. Έτσι εξετάσεις χοληστερόλης θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε ασφαλισμένους άνω των 30 ετών.

Μαστογραφία θα κάνουν κάθε δύο χρόνια οι γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών και όσες είναι άνω των 35 ετών, εφόσον όμως ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. κληρονομικότητα).

Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη (τεστ PSA) μπορούν να κάνουν κάθε δύο χρόνια οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο οι άνω των 60 ετών.

«Ψαλίδι» έως και 50% πέφτει και στα χρήματα που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς και οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία για τη μετακίνησή τους από και προς τα νοσοκομεία για αιμοκάθαρση.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη μετακίνηση των νεφροπαθών, ο φορέας από την 1η Δεκεμβρίου 2012 θα αποζημιώνει έξοδα μετακίνησης για την Αθήνα 230 ευρώ τον μήνα, για τη Θεσσαλονίκη 220 ευρώ τον μήνα, για το Ηράκλειο και την Πάτρα 140 ευρώ τον μήνα και εντός των λοιπών αστικών κέντρων 115 ευρώ τον μήνα.

Όσον αφορά τη μετακίνηση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία για μετάγγιση, ο ασφαλιστικός φορέας θα αποζημιώνει μηνιαία έξοδα μετακίνησης για Θεσσαλονίκη 36 ευρώ, για Αθήνα 38 ευρώ, για Ηράκλειο και Πάτρα 22 ευρώ, ενώ εντός των λοιπών αστικών κέντρων 20 ευρώ. Ο νέος κανονισμός παροχών του Ταμείου έχει αναρτηθεί από χθες στην ιστοσελίδα της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (www.eni-eoppy.net).

Ρίτα Μελά
(Εφ. Δημοκρατία-30/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger