Αρχική » » Οι φιλόσοφοι του 1821

Οι φιλόσοφοι του 1821


 Με λίγα σωστά λόγια μπορείς να κάνεις σπουδαίες πράξεις, αρκεί να τα κατανοήσεις και να είσαι πρόθυμος να υποστείς τις συνέπειες... 

Ωραίο πράγμα η φιλοσοφία. Η τέλεια επιστήμη ή, ορθότερα, η όλη επιστήμη (καμία σχέση με το «όλον» ΠΑΣΟΚ του ηγετίσκου Βαγγέλη). Σου προσφέρει μια γενική αρχή, πασπαρτού για άπασες τις πτυ­χές της πραγματικότητας. Εσύ αυτήν τη γενική αρχή την κάνεις ψιλά, τα οποία τα ρίχνεις στο τζουκ μποξ της καθημερινότητας σου....

Για παράδειγ­μα, «πάσα τε επιστήμη χωριζομένη δι­καιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, αλλ' ου σοφία φαίνεται» είπε ο Πλάτων (εξαιρετικός κύριος, συνα­ναστρεφόταν τον Σωκράτη) στον δι­άλογο «Μενέξενος». 

Σε ισοπεδωμένα νέα ελληνικά, το αριστοτέλειο απόφθεγμα σημαί­νει: «Με τα διδακτορικά σου, φίλε, και την ιδιοτέλεια που σε δερνοκοπάει δεν είσαι σοφός επιστήμων αλ­λά κοινό λαμόγιο». Αν το είχαμε λά­βει υπόψη τούτο, θα αποφεύγαμε όπως ο διάβολος το λιβάνι να ψηφί­σουμε όλα τα «μπουμπούκια» με τα Msc,Ba, Phd (διπλώματα, παπλώμα­τα, διδακτορικά) που πήραν στην αλλοδαπή για να μας τα μοστράρουν εδώ με το δεξί χέρι και να μας κατακλέβουν με το αριστερό. Θα έπρεπε να βλέπουμε πέρα από τους τίτλους των σπουδών τους, να τους κοιτά­ζουμε κατάματα για να αντικρίσου­με το τσακίρικο βλέμμα του πορτο­φολά μεγάλης κλίμακος. 

Οι παραγιοί 

Φιλοσοφία, να το ξέρεις αυτό, δεν βγάλανε μόνο οι αρχαίοι πανεπιστήμονες, αλλά και πολλοί ψυχωμένοι Έλληνες λίγες γενιές πίσω. Το «ελευ­θερία ή θάνατος» από εκείνων τα στόματα και τις ψυχές βγήκε. Οι πολεμι­στές το έκαναν λιανά και λιάνισαν τους απογόνους του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς που μας σερβίρουν τώρα οι νενέκοι της τηλοψίας. 

Σημειωτέον, αυτή η φράση-κλειδί έγινε πόλεμος ανεξαρτησίας, ανάσταση-επανάσταση του Γένους των Ελλήνων. Την αντικρίζουμε καθημε­ρινά αυτή την ιαχή στη σημαία μας. Οι εννιά λωρίδες της ελληνικής ση­μαίας συμβολίζουν τις εννιά συλλα­βές του «ελευθερία ή θάνατος». Κά­τι ξέραν παραπάνω από εμάς οι αγρι­εμένοι μουστακαλήδες με τις φουστανέλες και τα φυσεκλίκια. 

Ως γνήσια παιδιά αυτής της πατρί­δας, έκαναν το χρέος τους. Διέλυσαν μια αυτοκρατορία βαρβαρότητας και σκότους και ελευθέρωσαν την Ελλά­δα. Φιλόσοφοι της ζωής και του πολέ­μου οι μάγκες μας. 

Σήμερα, αν ζούσαν και μάθαιναν ότι υπάρχουν τόσο ταγμένοι τατσομασκοφόροι και ρουφιανομεραρχίες που χαίρονται με την υποτέλειά μας στους Γερμανούς, θα ξανάπιαναν τις χαντζάρες για να αρχίσουν πάλι να δι­δάσκουν φιλοσοφία. 

Παναγιώτης Λιάκος 
(Εφ. Δημοκρατία - 29/11/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger