Αρχική » » Πώς η τρόικα διαλύει την άμυνα της χώρας

Πώς η τρόικα διαλύει την άμυνα της χώρας


Στα χαμηλότερα επίπεδα από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι δαπάνες που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό για το 2013. 

Αν ήθελε να περιγράψει κανείς την κατάσταση της χώρας από απόψεως εθνικής ασφάλειας σήμερα, δύσκολα θα έβρισκε μία άλλη περί­οδο στην Ιστορία της στην οποία ο μηχανισμός άμυνας και ασφά­λειας της ήταν σε χειρότερη κα­τάσταση... 

Το διεθνές περιβάλλον χα­ρακτηρίζεται από μία επικίνδυ­νη αστάθεια, οι εστίες αναφλέξεως στο άμεσο περιβάλλον μας εγκυμονούν κινδύνους με άγνωστες προεκτάσεις, η χώρα δέχε­ται ανεπίτρεπτες πιέσεις από την Τουρκία να παραιτηθεί νομίμων δικαιωμάτων της, εντός της Ελλάδας οι Τούρκοι υποδαυλίζουν καταστάσεις αμφισβητήσεως και υπονομεύσεως της εθνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένες περιοχές μέσω των εδώ μουσουλμάνων, τα αλυτρωτικά κινήματα γύρω μας είναι σε έξαρση, η λα­θρομετανάστευση παραμένει μία σημαντική απειλή παρά τις διακηρύξεις περί ελέγχου της, με εμφανή σημεία και πληροφορίες περί οργανώσεως των λαθρομεταναστών που δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν σε συγκεκριμέ­νες ενέργειες, και την ίδια στιγμή το σύνολο του μηχανισμού αμύνης και ασφαλείας αποδυναμώ­νεται σε βαθμό ανεπίτρεπτο λό­γω των πιέσεων της τρόικας που, στην προσπάθεια της να μας «σώσει» από την καταστροφή μας εκ­θέτει σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. 

Το παράδειγμα 

Το πλέον χαρακτηριστικό πα­ράδειγμα είναι η περικοπή των αμυντικών δαπανών στο χαμη­λότερο επίπεδο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σε βαθμό που καθίσταται πρακτικώς αδύνατη η διατήρησή του στα ση­μερινά οριακώς αποδεκτά επίπεδα. Σύμφωνα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013, οι αμυντικές δαπάνες για το επόμε­νο έτος ανέρχονται κάτω από το 50% του αμυντικού προϋπολογι­σμού του 2009, ποσοστό που θα ήταν ιδιαίτερα εμφανές ως προς τα αποτελέσματά του, αν εφαρμοζόταν σε οποιονδήποτε άλ­λον τομέα της κρατικής δραστηριότητας. 

Η μόνη διαφορά είναι ότι μέ­χρι στιγμής δεν έχει εμφανισθεί ένας κίνδυνος που θα απαιτούσε την έμπρακτη αντιμετώπιση εχθρικής απειλής για να αποδειχθεί πλήρως η αδυναμία του αμυντικού συστήματος της χώρας να την αντιμετωπίσει. 

Η ομοιότητα με το γνωστό παράδειγμα της πτώσεως από ένα πολυώροφο κτίριο, η οποία είναι ανώδυνη μέχρι τη στιγμή προσκρούσεων στο έδαφος, εί­ναι εμφανής αλλά ουδείς φαίνε­ται να την αντιλαμβάνεται. 

Σύμφωνα με το σχέδιο Προ­ϋπολογισμού, οι αμυντικές δαπάνες για το 2013 καθορίζονται στο ύψος των 3.396.000.000 ευ­ρώ, που είναι μειωμένες κατά 14% σε σχέση με τις πολλάκις περικοπείσες δαπάνες του 2012 (και των προηγουμένων ετών) και οι μικρότερες στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεπάρκεια των αμυντικών δα­πανών το 2012 έφτασε το ΥΠΕΘΑ στο σημείο να ζητήσει πρό­σφατα άλλα 130.000.000 ευρώ για τις ανάγκες για καύσιμα, η οποία τελικώς καλύφτηκε με με­ταφορά κονδυλίων από τον εξο­πλιστικό προϋπολογισμό. Το πο­σό των 3,396 δισ. περιλαμβάνει 750.000.000 ευρώ που προορίζο­νται για εξοπλισμούς, με το μεγαλύτερο τμήμα τους να πηγαίνει για εξόφληση παλαιών εξοπλι­στικών προγραμμάτων και ένα άλλο να προορίζεται για ανταλλακτικά. 

Και τούτο διότι μέχρι πρό­σφατα τα κονδύλια για ανταλ­λακτικά συμπεριλαμβάνονταν στο ποσό των λειτουργικών δα­πανών, αλλά λόγω των συνεχών μειώσεων του λειτουργικού προ­ϋπολογισμού η στρατιωτική ηγε­σία αναγκάστηκε να εντάξει τις προμήθειες για ανταλλακτικά στις εξοπλιστικές δαπάνες. 

Οι εκταμιεύσεις 

Ενδεικτικό της φειδούς με την οποία πρόκειται να διατεθεί το ποσό των 750.000.000 για εξοπλισμούς και ανταλλακτικά εί­ναι ο ρυθμός εκταμιεύσεώς τους που ανέρχεται σε 10.000.000 τον Ιανουάριο, 20.000.000 τον Φεβρουάριο, 20.000.000 τον Μάρτιο, 40.000.000 τον Απρίλιο, 50.000.000 τον Μάιο, 40.000.000 τον Ιού­νιο, 44.000.000 τον Ιού­λιο, 45.000.000 τον Αύγου­στο, 40.000.000 τον Σεπτέμ­βριο, 70.000.000 τον Οκτώβριο, 140.000.000 τον Νοέμβριο και 231.000.000 τον Δεκέμβριο. Σημ.: ο οπισθοβαρύς ρυθμός εκταμιεύσεως θέτει εν αμφιβά­λω τη διάθεση μέρους ή του συνόλου των κονδυλίων των τελευ­ταίων μηνών. 

Το συμπέρασμα δεν είναι άλ­λο από αυτό που ανεφέρθη στην αρχή. Σε μία περίοδο που οι απειλές είναι σε συνεχή έξαρση, το σύνολο του μηχανισμού άμυνας και ασφάλειας της χώρας υποβαθμίζεται σε απαράδεκτα πλέον επίπεδα, τόσο λόγω της εγκληματικής πολιτικής της τρό­ικας όσο και της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας να υπερασπι­στεί τη διατήρησή του. Να κλεί­σουμε με την επισήμανση ότι σε περίπτωση απευκταίου, οι ευθύνες σίγουρα δεν θα ανήκουν στην τρόικα... 

Τραγωδία και σε ΕΛΑΣ. - Λιμενικό 

Ο προϋπολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. για το 2013 ανέρχεται (ή μάλλον κατέρ­χεται) σε μόλις 1.417.273.000 ευρώ έναντι 1.579.638.132 ευρώ του 2012 (έτος που οι μοτοσικλέτες έμεναν από καύσιμα, οι κινητήρες των πε­ριπολικών έπεφταν στους δρόμους και χάνονταν τροχοί). 

Στο Λιμενικό Σώμα-Ακτοφυλακή, που έχει να αντιμετωπίσει το ηράκλειο έργο της λαθρομεταναστεύσεως και με άνω των μισών πε­ριπολικών του σε ακινησία λόγω ελλείψεως συντηρήσεως και καυσί­μων, ο προϋπολογισμός του κατέβηκε στα 194.997.000 ευρώ (!), από 242.266.055 ευρώ το 2012. Φαίνεται ότι κάποιοι πίστεψαν τα πλασμα­τικά στατιστικά για ύφεση της διά θαλάσσης εισόδου λαθρομετανα­στών στη χώρα, η οποία είναι κοινό μυστικό για τους γνωρίζοντες ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα και πιο οργανωμένα. Σημ.: Αντί για τα νη­σιά, τα σκάφη με τους λαθρομετανάστες έρχονται πλέον κατευθεί­αν στην περιοχή Αττικής και στην Αργολίδα, ενώ τα περιπολικά είναι περιέργως απασχολημένα να ψάχνουν με ιδιαίτερη μάλιστα εμμονή για λαθραία τσιγάρα. 

Από τον Μάνο Ηλιάδη 
(Κυριακάτικη Δημοκρατία -11/11/2012) 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger