Αρχική » » Καθολική σύνθλιψη των αποδοχών στο Δημόσιο

Καθολική σύνθλιψη των αποδοχών στο Δημόσιο


Οι μειώσεις για δικαστικούς, ενστόλους και γιατρούς. 
Για τελευταία φορά θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ, ενώ θα χάσουν 1.000 ευρώ μεικτά από το 2013, ποσό που για ορισμένους ισοδυναμεί με έναν επιπλέον μισθό. 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των υποχρεωτικών μετατάξεων, της διαθεσιμότητας, ακόμη και των απολύσεων, που πρέπει να φτάσουν τις 25.000 έως το τέλος του 2013. 
Το κράτος ζητά να προεισπράξει φόρους και τέλη απ' όλους ανεξαιρέτως, στερώντας τη φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα από επιχειρηματίες που εν μέσω κρίσης δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια. 

«Ο κύβος ερρίφθη» για τα πιο επα­χθή μέτρα από καταβολής… Μνημονίων. Μετά την ψήφιση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δη­μοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, η έννοια του κράτους με τις διάφορες μορφές του -κράτος πρόνοιας, κράτος-εργοδότης κράτος-πελάτης ξεφτίζει. Στο εξής χιλιάδες κρατικοί λειτουργοί και επιστήμονες καλούνται να εργάζονται με...
πολύ χαμηλότερο μισθό. Η κατάσταση, όμως είναι πολύ σκληρή και για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που καλούνται να δίνουν καθημερινά ανελέητο αγώνα για να σταθούν στην αγορά, όπως ισχύει γενικότερα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη, σε «τρί­της διαλογής» πολίτες μετατρέπονται οι συνταξιούχοι, που βλέπουν στη δύση της ζωής τους να εξανεμίζονται οι εισφορές και οι κόποι δεκαετιών. 

Οι δημόσιοι υπάλληλοι 

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο ανώτατος μισθός στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα ξεπερνά το μισθό του γενικού γραμματέα δηλαδή τα 5.000 ευρώ μεικτά ή τα 2.900 ευρώ καθαρά. Η σύνθλι­ψη των μισθών οδηγεί πολλούς σε παραί­τηση οπό τη θέση τους και στην αναζήτηση καλύτερης τύχης. Η προσαρμογή θα είναι απότομη για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και των ΔΕΚΟ, αλλά το «ροκάνι­σμα» των εισοδημάτων συνεχίζεται και για τους απλούς υπαλλήλους. 

Για τελευταία φορά θα πάρουν το δώρο Χριστουγέννων περίπου ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ. Μαζί με το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας θα χάσουν 1.000 ευρώ μεικτά από το 2013, ποσό που για ορισμέ­νους ισοδυναμεί με έναν επιπλέον μισθό. Σημειώνεται ότι για την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων οι αποδοχές κυμαίνονται από 1.000 έως 1.400 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα θα χάσουν, όπως και όλοι οι φορολογούμενοι, το αφορολόγητο που είχαν για τα παιδιά ενώ οι περισσότεροι τρίτεκνοι και πολύτεχνοι θα χάσουν και το οικογενειακό επίδομα αφού το νέο ενιαίο επίδομα θα δίδεται μόνο σε όσους έχουν εισόδημα μικρότερο των 18.000 ευρώ το χρόνο. Με πλαφόν στις ΔΕΚΟ τα 1.900 ευρώ για τις μέσες μεικτές αποδοχές θα ανατρα­πεί άρδην ο οικογενειακός προγραμματι­σμός των εργαζομένων σε αυτές. 

Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντι­μετωπίσουν τον κίνδυνο των υποχρεω­τικών μετατάξεων, της διαθεσιμότητας ακόμη και των απολύσεων, που πρέπει να φτάσουν τις 25.000 έως το τέλος του 2013. Εκπαιδευτικοί και εφοριακοί θα αναγκάζο­νται να αλλάζουν τακτικά θέσεις και πόλεις με όρους που δεν έχουν ακόμα αποσαφη­νιστεί. Οι δε διευθυντές των εφοριών καλούνται με 1.700 ευρώ το μήνα καθαρά να δίνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής χωρίς να υποκύπτουν στον πειρασμό της συναλλαγής με τους φορολογούμενους. Πολύ απότομη, όμως θα είναι η προσαρμογή και για τους δημόσιους λειτουργούς- δικαστικούς και γιατρούς-, που θα δουν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους ενώ σημαντικές περικοπές θα υπάρξουν και για τους ένστολους και τις άλλες κατηγορίες που εντάσσονται σε ειδικά μισθολόγια. 

«Μαχαίρι» στις αποδοχές των δικαστών 

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει με βάση το Σύνταγμα τις υψηλότερες αποδοχές στο Δημόσιο, πρέπει να αρκεστεί ο' ένα βασικό μισθό 3.023 ευρώ το μήνα μεικτά, από 4.134 ευρώ που έπαιρνε. Με τα νέα μέτρα δηλαδή, χάνει 1.111 ευρώ και έχει επιπλέον μειώσεις έως 30% στα επιδό­ματα που προβλέπονται από το μισθολόγιο των δικαστικών. Συνολικά οι μεικτές αποδο­χές του θα κυμαίνονται περί τα 6.000 ευρώ, αλλά καθαρά -μετά τις κρατήσεις- θα είναι σημαντικά μικρότερες. Οι αποδοχές αυτές περιορίζονται από τις αλλεπάλληλες φορο­λογικές επιβαρύνσεις -έκτακτες εισφορές, χαράτσια για τα ακίνητα αύξηση του ανώ­τατου φορολογικού συντελεστή στο 45%-, που θα μειώνουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα του. 

Πολύ δυσκολότερα είναι τα πράγματα για ένα νέο δικαστή που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην έδρα. Έχοντος απέναντι του μεγαλοδικηγόρους και ισχυρά συμφέρο­ντα ένας εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας ή ένας ειρηνοδίκης καλούνται να αντεπεξέλθουν με 1.511 ευρώ και 1.392 ευρώ βασικό μισθό αντίστοιχα. Μαζί με τα επιδόματα οι ακαθάριστες αποδοχές τους δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 2.500 ευρώ το μήνα και καθαρά τα 20.000 με 25.000 ευρώ το χρόνο. Με τις κρατήσεις που θα γίνουν αναδρομικά από τον Αύγουστο, καθώς από τότε προβλέπεται η ισχύς των νέων ειδικών μισθολογίων, οι δικαστικοί θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται περαιτέρω τους επόμενους μήνες. 

Πιο χαμηλά οι μισθοί των ένστολων 

Στο ποσό των 1.090 ευρώ μεικτά θα υπο­χωρήσουν οι συνολικές μηνιαίες αποδο­χές ενός αρχικελευστή έγγαμου και με 21 έτη υπηρεσίας που, εκτός από τη σκληρή στρατιωτική ζωή, πρέπει να υπομείνει και τη μείωση κατά 10% του μισθού του. Οι συνολικές μεικτές αποδοχές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ μειώνονται κατά 1.220 ευρώ το μήνα ή σε ποσοστό 20.9%. Από 5.835 ευρώ που ήταν μεικτά το μήνα μειώνονται σε 4.615 και λιγότερο από 3.000 ευρώ καθαρά. 

Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τα φέρει βόλτα ένας ταγματάρχης, καθώς θα έχει και τα έξοδα για τις μεταθέσεις και την ανατρο­φή δύο παιδιών, όταν οι αποδοχές του μετά από 21 έτη υπηρεσίας θα μειωθούν κατά 204 ευρώ το μήνα ή κατά 13,5%. Από 1.514 ευρώ το μήνα περιορίζονται σε 1.310 ευρώ μεικτά, δηλαδή καθαρά περί τα 1.000 ευρώ. Ο δε βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού πέφτει από τα 899 στα 875 ευρώ, ενώ ο βα­σικός μισθός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ μειώνεται κατά 464 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές συμπαρασύρουν και τις συντάξεις των αποστράτων, που έχουν ήδη χάσει το 40% των συντάξιμων αποδοχών τους. Πολλοί αξιωματικοί έχουν αποχωρήσει πρόωρα από την υπηρεσία υπολο­γίζοντας σε μια αξιοπρεπή σύνταξη, αλλά οι απανωτές μειώσεις έφεραν σε αδιέξοδο τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειες που συντηρούν. Όσοι μπορούν ψάχνουν ή κάνουν δεύτερη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ακόμα και οι δουλειές του ταξιτζή, του ασφαλιστή ή της φύλαξης (security) δεν τους εγγυώνται άνετη διαβίωση. 

Οι απολαβές των γιατρών 

Σε ισοπέδωση οδηγούνται και οι μισθοί των γιατρών του Δημοσίου. Οι βασικοί μι­σθοί των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας περικόπτονται από 20 έως 390 ευρώ το μήνα ή σε ποσοστό από 2% έως 19%. Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης περικόπτεται από 40 έως 53 ευρώ το μήνα ενώ η πάγια αποζημίωση μειώνεται από 27 έως 49 ευρώ μηνιαίως. Τα ωρομίσθια και οι αποζημιώσεις των εφημερίων περικόπτονται έως και 50%! Οι περικοπές στις αποδοχές, μαζί με τις εφημερίες κυμαίνονται από 10% έως και 30%! Για την αποκλει­στική απασχόληση τους στο Δημόσιο, ο συντονιστής διευθυντής νοσοκομείου του ΕΣΥ θα έχει μισθό 1.665 ευρώ μεικτό και ο ειδικευόμενος 1.007 ευρώ. Με περίπου 900 ευρώ καθαρό μισθό, ο ειδικευόμενος καλείται να κάνει έως 17 ώρες υπερωρία σε νοσοκομείο και να αντιμετωπίζει τα επείγο­ντα περιστατικά. Με τα νέα δεδομένα ακό­μα και όσοι διατηρούσαν ιδιωτικά ιατρεία έχουν αμοιβές σημαντικά χαμηλότερες από το παρελθόν. Με αμοιβές 6 ευρώ ανά επίσκεψη που αναγνωρίζουν -και καθυ­στερούν να πληρώσουν- το ασφαλιστικό ταμεία, βγαίνουν δύσκολα ακόμη και τα έξοδα του ενοικίου, όπως και η δαπάνη για το τέλος επιτηδεύματος. 

Πενία όμως τέχνας κατεργάζεται. Γι΄ αυτό παρατηρείται το φαινόμενο γιατροί να κλείνουν το ιατρείο τους, αφού συχνά δεν αμείβονται από ασθενείς που επικαλού­νται οικονομικό πρόβλημα και να κα­νονίζουν ραντεβού ή «εισαγωγή» πελατών τους στο κρατικό νοσοκομείο για να τους εξετάζουν και να τους περιθάλ­πουν. 

Τα προβλήματα των επαγγελματιών 

Σε εξόντωση οδηγεί τους μικρούς επι­χειρηματίες εδώ και τρία χρόνια η πολιτι­κή των Μνημονίων. Με τα νέα δεδομένα δεν υπάρχει υψηλή σύνταξη ή η δεύτερη σύνταξη «απαγορεύεται», έστω κι αν με­γάλος αριθμός ελευθέρων επαγγελματιών είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ ως μισθωτοί ή πλήρωναν προαιρετικά ασφά­λιστρα για τη μεγάλη ασφαλιστική κατηγο­ρία στο πρώην ΤΕΒΕ, για να κατοχυρώσουν με κόπο και θυσίες μια καλή σύνταξη στα γεράματά τους. Αντιθέτως, επιβραβεύονται οι «μπαταχτσήδες» και οι φορολογικά ασυ­νεπείς επιχειρηματίες που παρακρατούσαν τον ΦΠΑ και τις εισφορές για τον ΟΑΕΕ και για τους υπαλλήλους τους. Σε καιρούς κρί­σης αυτοί είναι που αντέχουν περισσότερο από τους ευσυνείδητους, αυτοί είναι που παίζουν με άλλα μέσα το παιχνίδι του αντα­γωνισμού για να βγάλουν από την αγορά τους υπόλοιπους, αυτοί είναι που βγάζουν μπροστά τους εργαζομένους τους σαν ασπί­δα για να πιέσουν το κράτος και την εφορία προκειμένου να μην κλείσουν! 

Την ίδια ώρα το κράτος ζητά να προει­σπράξει φόρους και τέλη απ' όλους ανε­ξαιρέτως, στερώντας τη φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα από επιχειρηματίες που μέσα στην κρίση δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειά τους. Με το νέο Μνημόνιο επανέρχεται ο όρος για ταυ­τόχρονη είσπραξη φόρων και εισφορών, οι επαγγελματίες στοχοποιούνται για «εξ αποστάσεως» έλεγχο από την εφορία με «αντικειμενικά κριτήρια», ενώ οι μικρομε­σαίοι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο, σαν ανώνυμες εταιρείες, με το νέο φορολο­γικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται. 

Με το Μνημόνιο 3 ανοίγουν σχεδόν όλα τα επαγγέλματα ακόμα κι αυτά που έχουν σχέση με τον τουρισμό. Ξεναγοί και ταξί χάνουν την πελατεία των ξενοδοχείων, λο­γιστές και εκτιμητές «μπαίνουν στο τσου­βάλι», ενώ αναγνωρίζονται ευκολότερα τα επαγγελματικά προσόντα για αλλοδαπούς όλων των κλάδων που θέλουν να κάνουν εταιρείες και μπίζνες στην Ελλάδα. 

ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΡ. ΠΛΑΝΤΖΟΥ 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-15/11-21/11/12) 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger