Αρχική » » Μισθοί-ψιχία στους ένστολους

Μισθοί-ψιχία στους ένστολους


Οι αναδρομικές περικοπές συρρικνώνουν το εισόδημα των στρατιωτικών. 
Τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις. 

Μισθούς μικρότερους του αναμενόμενου θα εισπράξουν για το 2013 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, εξαιτίας της αναδρομικής ισχύος, από 1/8/2012, που ενέχουν οι μειώσεις που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων... 

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, οι αναδρομικές κρατήσεις δεν θα γίνουν εφάπαξ αλλά θα κατανεμηθούν σε 12 δόσεις, δε­δομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση ένας μεγάλος αριθμός του ένστολου προσωπικού δεν θα ελάμβανε καθόλου μισθό για έναν ή ακόμη και για δύο μήνες. 

Να σημειώσουμε πως η ανα­δρομικότητα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τους, ού­τως ό άλλως, περιορισμένους οικογενειακούς προϋπολογι­σμούς των στελεχών των Ε.Δ και Σ.Α., ιδιαίτερα, δε, αυτών που έχουν οφειλές σε δάνεια στους οποίους ήδη παρακρατείται ένα σημαντικό μέρος του μισθού τους. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφω­να με εκτιμήσεις στρατιωτικών κύκλων, τους επόμενους μόνες θα υπάρξουν στελέχη των Ε.Δ., τα οποία θα δουν τα καθαρά χρήματα που θα μπαίνουν στην τσέ­πη τους να κυμαίνονται ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ. 

Συμφωνά με το υπουργείο Οικονομικών, τα ποσά αναφέ­ρονται σε αυτά που προκύπτουν από τις μεικτές αποδοχές ή τη μεικτή σύνταξη του υπαλλήλου, στρατιωτικού ή συνταξιούχου, αφαιρουμένων των προβλεπό­μενων κρατήσεων. 

Οι προσφυγές 

Στην περίπτωση δε κατά την οποία υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία εξαιτίας συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπό­μενη μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν συμψηφιστικά από τη σύνταξη του ή σε περίπτω­ση μεταβίβασης αυτής από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του. 

Να σημειώσουμε, πάντως, πως την ίδια στιγμή οι στρατιωτικοί σχεδιάζουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων που αφορούν στη μείωση των αποδο­χών τους. 

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ε.Δ (ΣΥΣΜΕΔ) πρόκειται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κηρυχ­θούν αντισυνταγματικές οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. 

«Οι αποδοχές μας θα είναι μι­κρότερες από το 2013 και εν συνε­χεία το 2014 λόγω της κατάργη­σης των Δώρων και των πάγιων οδοιπορικών από το 2013, αλλά και του νέου μισθολογίου που θα θεσπισθεί το 2014 (ο Προϋπολογι­σμός αναφέρει για μισθολογικές μειώσεις ακόμη 88.000.000 ευρώ)», αναφέρει χαρακτηριστι­κά ο ΣΥΣΜΕΔ, εκφράζοντας ταυ­τόχρονα την ελπίδα του για μια θετική απόφαση του ΣτΕ ικανή να ανατρέφει τον στόχο για περαιτέρω μείωση στα εισοδήματα των στρατιωτικών το 2014. 

Οι παρακρατήσεις 

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σταϊκούρα, οι παρακρατήσεις από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη θα γίνονται ως εξής: 

για ποσά έως 100 ευρώ, εφάπαξ. 

για ποσά έως 250 ευρώ, σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσά έως 500 ευρώ. οε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσά έως 750 ευρώ, σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσά έως 1.000 ευρώ. σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσά έως 1.500 ευρώ, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσά έως 2.000 ευρώ, σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσά έως 2.500 ευρώ, σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσά έως 3.000 ευρώ, σε εννιά ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσό έως 4.000 ευρώ, σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσά έως5.000 ευρώ, σε έντεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

για ποσά άνω των5.000 ευρώ, σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-20/11/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger