Αρχική » » Μετοχικό Ταμείο... Σπατάλης

Μετοχικό Ταμείο... Σπατάλης


Η έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΕΘΑ αποκάλυψε τα κακώς κείμενα στο ΜΤΣ. 
Στις 38 συνολικά σελίδες της έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΓΥ), οι οικονομικοί επιθεωρητές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους που οδήγησαν σε οικονομική κατάρρευση το Μετοχικό Ταμείο Στρατού… 
Σύμφωνα με τον έλεγχο, η νέα σύμβαση για τη μίσθωση του κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας ζημιώνει το ΜΤΣ κατά 39,2 εκατ. ευρώ. 

Ασύστολη σπατάλη, υπέρογκος δανεισμός, λογιστικές «αλχημείες» με πλασματικές αγοραπωλησίες και μισθώσεις κτιρίων, «βιαστικές» όσο και ζημιογόνες επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, κακοδιαχείριση και περίεργες δοσοληψίες μεταξύ των εκάστοτε διοικήσεων με εταιρείες παροχής υπηρεσιών, με εμπλοκή και αποστράτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οδήγησαν στο να εκτοξευθεί το έλλειμμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στα 432 εκατ. ευρώ...
Όπως προκύπτει μέσα από το υπ. αριθμ. 880-2/6/123224 έγ­γραφο, με Ημερομηνία 21 Ιουνίου 2012, του Γραφείου Οικονομικής Επιθεώρησης, όλα τα προηγού­μενα χρόνια, με ευθύνες των εκάστοτε διοικήσεων, σημειώθη­κε ένα όργιο σπατάλης και κακο­διαχείρισης στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, με αποτέλεσμα σήμερα το συγκεκριμένο Ταμείο -στο εν­δεχόμενο που δεν γίνει άμεσο «κούρεμα» στα χρέη του, όπως μελετά η κυβέρνηση- να κινδυνεύει με ολοκληρωτική κατάρ­ρευση, θέτοντας στο στόχαστρο τους το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων του ΜΤΣ κατά τα τελευταία 25 περίπου χρόνια, οι οικονομικοί επιθεωρητές του υπουργείου Άμυνας βρέθηκαν αντιμέτωποι με όλες τις παθογέ­νειες που σε ευρύτερο επίπεδο χαρακτηρίζουν τον τρόπο λει­τουργίας του ελληνικού κράτους, μικρογραφία του οποίου αποτε­λεί, απ' ό,τι φαίνεται, και το ΜΤΣ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο: 

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού κατά τα προηγούμενα χρόνια προχωρούσε σε αγορές μετο­χών, χωρίς να εφαρμόζει το όρια τα οποία έθετε η σχετική νομοθεσία (Ν. 2042/92) αλ­λά και χωρίς κανέναν άλλον φραγμό, σε ση­μείο που να προκαλούν­ται εύλογες υποψίες. «Από τον Σεπτέμβριο του 1999 το Χρηματιστήριο Αθηνών άρχισε την πτωτική του πορεία και, ενώ η πλειοψη­φία των επενδυτών προέβαινε σε πωλήσεις, το ΜΤΣ προέβαι­νε σε αγορές κατά παράβαση του σχετικού νομού», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική έκθεση, σημειώνοντας αμέ­σως μετά πως, λόγω των συνε­χών υπερβάσεων στο ποσό που επενδυόταν στο Χρηματι­στήριο, το αποτέλεσμα ήταν το ΜΤΣ να εμφανίζει ζημιές στα τέλη του 2011 -μόνο από τη συγκεκριμένη οικονομική δρα­στηριότητα- συνολικού ύψους 101.025.497 ευρώ! 

(Τουλάχιστον εντυπωσιακός ήταν, όμως, και ο τρόπος που οι διοικήσεις του ΜΤΣ επέλεγαν ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών για την πραγματο­ποίηση μελετών και εκτιμήσε­ων που αφορούσαν στην ακίνη­τη περιουσία του Ταμείου. Κά­ποιες από αυτές, μάλιστα, είχαν στο Δ.Σ. απόστρατους αξιωματικούς, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν νωρίτερα υπηρετήσει σε καίριες διευ­θυντικές θέσεις του ΜΤΣ. Στην έκθεση των οικονομικών επιθε­ωρητών αναφέρεται χαρακτη­ριστικά η περίπτωση της εται­ρείας RESECO, ο πρόεδρος της οποίας, ο κ. Α.Η., «συμμε­τείχε σε συσκέψεις επί τεχνι­κών θεμάτων του ΜΤΣ, υποκαθιστώντας τον προϊστάμενο Τε­χνικών Υπηρεσιών». «Η ιδιότη­τα του κ. Α.Η. -ο οποίος, σύμφωνα με το έγγραφο, φέ­ρεται να υπηρέτησε στο Τεχνι­κό Τμήμα του ΜΤΣ το 1995 ως έφεδρος αξιωματικός- ως προϊσταμένου τεχνικών υπηρε­σιών και η συμμέτοχη του σε δι­οικητικά συμβούλια δεν ήταν γνωστή ούτε στον γενικό διευθυντή ούτε στο προσωπικό της Διεύθυνσης Περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα πληρώθηκε για εργασίες-υπηρεσίες που αφο­ρούσαν σε θέματα της τεχνι­κής υπηρεσίας και της διεύθυνσης περιουσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

Το ΜΤΣ χορηγούσε δάνεια τα οποία σε ορισμένες περιπτώ­σεις πήγαιναν σε δανειολήπτες τους οποίους το λογιστήριό του δεν γνώριζε, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα έλλειμμα της τά­ξης περίπου του 1,2 εκατ. ευρώ από δάνεια που ουδείς είναι σε θέση να πιστοποιήσει με ακρί­βεια πού δόθηκαν! 

Όλοι οι λογαριασμοί με τους οποίους παρακολουθούνταν το κληροδοτήματα του Ταμεί­ου, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν λανθασμένοι. Όπως ενδεικτικά αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι οικονομικοί επιθεωρητές του ΥΠΕΘΑ, «σύμφωνα με το από 23 Μαΐου 2012 απόρρητο έγγραφο της ΕΤΕ φαίνεται πως το Κληροδότημα Γρυπάρη διαθέ­τει χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάρχουν δεσμευμένα/ενέχυρα 48.962 τεμάχια μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, κάτι το οποίο δεν αναφέρθηκε στους οικονομικούς επιθεωρητές. Ει­δικότερα, το ΜΤΣ δεν ανέφερε ποιος και για ποια αίτια τις δέ­σμευσε». 

Το ΜΤΣ, σύμφωνα με την έκθε­ση των οικονομικών επιθεωρη­των, ζημιώθηκε σημαντικά, όμως, και από το πρόσφατο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέ­γραψε το 2010 με την εταιρεία PICAR που διαχειρίζεται το οι­κοδομικό τετράγωνο του Μεγάρου Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου στεγάζεται γνω­στό πολυκατάστημα. «Τη 12η Νοεμβρίου 2010 το ΜΤΣ υπέ­γραψε νέα τροποποίηση (ιδιω­τικό συμφωνητικό) του αρχικού συμφωνητικού με την PICAR. Δεν προσκομίστηκαν έγγραφα όπου να φαίνεται η έγκριση του εποπτεύον­τος υπουργείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια του στέ­κεται σε μια σειρά από διαπι­στώσεις που «είτε δεν συνάδουν χρονολογικά είτε προκάλεσαν σημαντική ζημία στο ΜΤΣ». Σύμφωνα με τους οικο­νομικούς επιθεωρητές του ΥΠΕΘΑ, εντέλει το ΜΤΣ «ζη­μιώθηκε με όφελος της PICAR με το ιδιωτικό συμφωνητικό του 2010 κατά 39,2 περίπου εκατ. ευρώ, σε σχέση με αυτό που ανέγραφε η αρχική σύμβαση». 

Μεγάλο μπάχαλο ανακάλυψαν, όμως, οι οικονομικοί επι­θεωρητές του ΥΠΕΘΑ και στον τομέα που αφορά γενικά στην αξιοποίηση της ακίνητης περι­ουσίας του ΜΤΣ. Ενδεικτικά, είναι δύο τουλάχιστον παραδείγματα, τα οποία αναφέρει η έκθεση: «Από σχετικό δειγμα­τοληπτικό έλεγχο που έγινε στο Υποθηκοφυλακείο Αθη­νών, διαπιστώθηκε αγορά ακι­νήτου στις οδούς Λάσκου - Καρναβία Δήμου Παπάγου Χο­λαργού με το υπ. αριθμ. 2792/1976 συμβόλαιο. Σήμε­ρα, στην παραπάνω περιοχή πλέον ενός κτιρίου υφίσταται και ο I.Ν. Αγ. Γεωργί­ου. Το ΜΤΣ εμφανίζει στον ισολογισμό ως ένα κτίριο κυριότητας 50%, ένα οικόπεδο και κανέναν Ιερό Ναό. Το ΜΤΣ δεν είναι σε θέση να αιτιολογήσει τον τρόπο κατασκευής και την κυριότη­τα του Ιερού Ναού. Επίσης, εμφανίζει στον ισολογισμό οι­κόπεδο στον Δήμο Νέας Σμύρνης, χωρίς ουδείς να εί­ναι σε θέση να δώσει ακριβείς πληροφορίες για τη θέση αυτού του οικοπέδου και τους λοιπούς τίτλους κυριότητας». 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-24/11/2012) 



1 σχόλια:

  1. Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι;

    Αν ΟΧΙ τι νόημα έχουν οι οικονομικοί έλεγχοι , οι ενορκες διοικητικές εξετάσεις , Πορίσματα κ.λ.π.

    Προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στρέψουν τους στρατιωτικούς κατά των αστυνομικών υπαλλήλων και τώρα επιρρίπτουν τις ευθύνες σε μερικούς υπαλλήλους του ΜΤΣ και σε κάτι πιόνια γερασμένα μυαλά απόστρατων επίορκων Στρατηγών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger