Αρχική » » Στο ΣτΕ οι στρατιωτικοί για το νέο μισθολόγιο

Στο ΣτΕ οι στρατιωτικοί για το νέο μισθολόγιο


Θα καταθέσουν αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά που προκύπτει από τις περικοπές στους μισθούς Αυγούστου-Νοεμβρίου 2012.
Οι στρατιωτικοί, ξεκινούν δικαστικούς αγώνες ενάντια στο «ειδικό φτωχολόγιο», το οποίο θεωρούν ότι τους οδηγεί στην ανέχεια. 
Σε ετήσια βάση, θα δουν στην τσέπη τους από 360 έως 13.980 ευρώ λιγότερα. 

Σάλπισμα… επίθεσης από τους στρατιωτικούς εναντίον του νέου μνημονίου και των περικοπών που περιλαμβά­νει στους βασικούς μισθούς και στα επιδόματα των «ειδικών μισθολογί­ων». Αυτή τη φορά, όμως, η «μάχη» θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες ενάντια στο «ειδικό φτωχολόγιο», όπως το χαρακτηρίζουν....


Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, περίπου 250.000 λειτουργοί του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, δικαστι­κοί, πανεπιστημιακοί, θα χάσουν από 1 έως 4 μισθούς τον χρόνο, ξεχνώ­ντας τελείως επιδόματα εορτών και αδείας. Και όχι μόνο αυτό: η αναδρο­μική ισχύ των περικοπών από την 1η Αυγούστου 2012 τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος τη διαφορά! 

Το «πυρ ομαδόν» της Ένωσης Στρατι­ωτικών Περιφερείας Αττικής αφορά κυρίως αυτή την αναδρομική ισχύ του Μνημονίου 3. Με βάσιμα νομικά επιχειρήματα, όπως υποστηρίζουν, αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφα­σης που θα καθορίζει τον χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των αποδο­χών για το διάστημα Αυγούστου- Νοεμβρίου2012. 

Επ' ευκαιρία, με την προσβολή της απόφασης αυτής, ζητείται από το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει και το ζήτημα αντισυνταγματικότητας στις εν γένει μισθολογικές μειώ­σεις των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

«Το ιδανικό θα ήταν να πει ένα ανώ­τατο δικαστήριο ότι λόγω της φύσης και της αποστολής των Ενόπλων Δυ­νάμεων και λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών που έχουν γίνει, οι συγκε­κριμένες ρυθμίσεις φεύγουν από την αρχή της αναλογικότητας. Είναι εξό­φθαλμα άδικες και άρα αντισυνταγ­ματικές» υποστηρίζει με δηλώσεις του ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Γιώργος Αντωνακόπουλος Το ψαλίδι σε μισθούς και επιδόματα στρατιωτικών και υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας ξεκινά από 6,6% και φτάνει έως 20,3%. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε μίνιμουμ μηνιαίες απώλειες 30 ευρώ έως και 1.165 ευρώ στις ανώτατες βαθμίδες. Σε ετήσια βάση, οι ένστολοι θα δουν στην τσέπη τους από 360 έως 13.980 ευρώ λιγότερα. «Θεωρούμε ότι οι αλλεπάλληλες μειώσεις στα εισοδήματα μας δημιουργούν ανίσχυρους πένητες στρατιωτικούς με συνέπεια τη μετακύληση του όποιου αποτελέ­σματος στο ηθικό και στο αξιόμαχο του στρατεύματος»· λέει στις «6 μέρες» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπο­στήριξης Μελών Ενόπλων Δυνάμεων Ανέστης Τσουκαράκης και κάνει λόγο για έναν μύθο που έχει δημιουργηθεί από τη Μεταπολίτευση και μετά. 

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ο κ. Τσουκαράκης, τεχνηέντως έχει επικρατήσει η ψευδής άποψη ότι οι στρατιωτικοί αμείβονται καλά. Τα στοιχείο που δίνουν οι ενώσεις των στρατιωτικών υπολογίζουν τις πραγματικές εισοδηματικές τους απώλειες από το 2009 έως και το νέο μνημόνιο του 2012, σε ένα μέσο ποσοστό της τά­ξης του 60% από τον Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠ.ΟΠ ). «Αυτά το ποσά για έναν στρατιωτικό που βρίσκεται σε επιφυλακή 365 μέρες τον χρόνο. Ναι, αναγκαζόμαστε πλέον να διαβιώνου­με αναξιοπρεπώς» τονίζει ο Ανέστης Τσουκαράκης. 

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ και ο νομικός που χειρίζεται την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας Γιώργος Αντωνακότουλος, η επίθεση στα εισοδήματα των στρατιωτικών αναδει­κνύει το ρόλο που καλείται να παίξει ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνά­μεις. Ένας αρκετά «φρέσκος» συνδι­καλισμός που συνάντησε και αρκετές ενστάσεις και μέσα στο Σώμα. Μόλις πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2012, ο Άρειος Πάγος έδωσε τελεσίδικα το πράσινο φως στους εν ενεργεία στρατιωτικούς να συνιστούν και να εγγράφονται σε σωματεία. Η «περι­πέτεια» είχε ξεκινήσει από το 2005, όταν 20 αξιωματικοί κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθη­νών αίτηση αναγνώ­ρισης της «Ένωσης Αξιωματι­κών Ενό­πλων Δυ­νάμεων»… 

Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέρ­γειες για την ίδρυση πρωτοβάθμιων σωματείων στις 13 καλλικρατικές περιφέρειες. Οι ενώσεις σε Αττική, Θεσσαλία και Κρήτη έχουν κιόλας στο χέρια τους την απαιτούμενη απόφαση δικαστη­ρίου για τη λειτουργία τους. 

Επόμενο βήμα γιο τους στρατιωτι­κούς είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων, που θα λειτουργήσει ως δευτεροβάθμιο όργανο. Ο Σύν­δεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων λει­τουργεί ως ένα «μεταβατικό στάδιο» συνδικαλισμού. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανέστης Τσουκαράκης, οι στρατιωτικοί είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Δηλώ­νει, δε, έτοιμος να διεκδικήσει δικα­στικά στο ελληνικά και ευρωπαϊκό δικαστήρια, ό,τι αναλογεί στον ίδιο και τους συναδέλφους του. 

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΝ 

Συναγερμός σήμανε στο Πεντάγωνο, με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Κοσμά Χρηστίδη, στην κυριακάτικη «Real News». Μετά το έγγραφο που απέστειλε στο υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας για όσα λέγονται και γράφονται σχετικά με το εφάπαξ, είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία αρχηγός Γενικού Επιτελείου μιλάει δημόσια κατά τη διάρ­κεια της θητείας του. «Τυχόν κατάργηση των παγίων οδοιπορικών θεωρώ ότι δεν είναι ηθικά δίκαιη» αναφέρει ο αρχηγός ΓΕΝ, σχολιάζοντας τις περικοπές στους ενστόλους. Επιπλέον, εκτιμά ότι νέες μειώσεις στα κονδύλια του Πολεμικού Ναυτικού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτικών, είναι ικανές να επηρεάσουν την επιχειρη­σιακή του ικανότητα. 

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

ΒΑΘΜΟΙ
ΤΙ ΙΣΧΥΕ
ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ
Α/ΓΓΕΘΑ
2.337
1.873
Αρχηγός ΓΕΣ. ΓΕΑ. ΓΕΝ. ΕΛ.ΑΣ.. ΠΧ,ΛΧ
2.068
1.698
Γεν Επιθεωρητής Στρατού. Διοικητής
1ης Στρατιάς, Αρχηγός Στόλου, Αρχηγός
Αεροπορίας

1.888

1.584
Αντιστράτηγος
1.753
1.479
Υποστράτηγος
1.645
1.400
Ταξίαρχος και αντίστοιχοι βαθμοί σε ΕΛ.ΑΣ,.Π.Σ,.Λ.Σ

1.510

1.313
Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι
1.295
1.146
Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι
1.151
1.033
Ταγματάρχης και αντίστοιχοι
1.070
971
Λοχαγός και αντίστοιχοι
1.016
928
Υπολοχαγός και αντίστοιχοι
971
910
Ανθυπολοχαγός και αντίστοιχοι
899
875
Ανθυπασπιστής
863
823
Αρχιλοχίας και αντίστοιχοι
836
796
Επιλοχίας και αντίστοιχοι
800
770
Λοχίας και αντίστοιχοι
683
718
Δεκανέας και αντίστοιχοι
512
499
Μόνιμος στρατιώτης
288
280

ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΒΟΡΥΛΛΑ
(6 ΗΜΕΡΕΣ-27/11/2012)




















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger