Αρχική » » Επαναπατρίζεται λόγω… περικοπών το Ελληνικό Τάγμα του Αφγανιστάν

Επαναπατρίζεται λόγω… περικοπών το Ελληνικό Τάγμα του Αφγανιστάν


Επιστροφή στα πάτρια εδάφη έπειτα από δέκα χρόνια παραμονής. 
Η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7.700.000 ευρώ σε ό,τι αφορά το 2010. 
Από το 2002, που είχε μεταβεί στο Αφγανιστάν, το Ελληνικό Τάγμα είχε προσφέρει έργο κοινωνικού και ανθρωπιστικού κυρίως χαρακτήρα. 

«Μια ώρα αρχύτερα» επέστρεψε στα πάτρια εδάφη η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν, καθώς οι σημαντικές περικοπές που υπέστη ο Προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2013 έκαναν «πολυτέλεια» τη συντήρηση ενός ολόκληρου σχεδόν Τάγματος στην άλλη άκρη του πλανήτη...
 
Έχοντας κλείσει άλλωστε δέκα χρόνια συνεχούς πα­ρουσίας στο Αφγανιστάν, το Ελληνικό Τάγμα Ειδικής Σύν­θεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) επαναπατρίστηκε πρόσφατα στο σύνολο του, έχοντας κα­τά το παραπάνω χρονικό διά­στημα επιτελέσει σημαντικό έργο στον ανθρωπιστικό κυ­ρίως τομέα. 

Το έργο 

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλ­λωστε το γεγονός πως οι άν­δρες της ελληνικής αποστολής ήταν από τους πλέον απο­δεκτούς, μεταξύ όλων των αν­δρών των χωρών του ΝΑΤΟ, από τον αφγανικό λαό. 

Κατά τη διάρκεια της πα­ραμονής τους στο Αφγανι­στάν, τόσο η ΕΛΔΑΦ όσο και το ΤΕΣΑΦ εκτέλεσαν σημαντι­κά έργα κατασκευής-ανακατασκευής και βελτίωσης των υποδομών στην πόλη της Καμπούλ, καθώς επίσης και του αεροδρομίου, ενώ συμ­μετείχαν όχι μόνο στην εκπαί­δευση των Αφγανών στρατιω­τών αλλά και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει ιδιαίτερα να επισημάνουμε την πολύτι­μη υποστήριξη που παρείχε το 299 ΚΙΧΝΕ (το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκ­στρατείας αναπτύχθηκε στις 26 Ιουλίου 2005 στην Καμ­πούλ και η ΕΛΔΑΦ μετονομάστηκε σε ΤΕΣΑΦ) από υγειονομικής πλευράς τόσο στο προσωπικό του ΤΕΣΑΦ και της υπόλοιπης δύναμης της ISAF όσο και σε Αφγανούς πολίτες. 

Να σημειώσουμε πως η Ελληνική Δύναμη στάλθηκε στο Αφγανιστάν στις 17 Φεβρουάριου 2002, με την τοπο­θέτηση 15 αξιωματικών και 34 υπαξιωματικών στο αεροδρό­μιο της Καμπούλ, της μόνης ασφαλούς περιοχής κατά τα πρώτα χρόνιο της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη χώρα. 

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί, οι κίν­δυνοι δεν έλειψαν για τους άνδρες της ελληνικής απο­στολής, κομβόι της οποίας, σε μία τουλάχιστον περίπτω­ση, είχε δεχθεί ακόμη και επί­θεση από ένοπλους Ταλιμπάν. Παράλληλα, όμως. στο στρατόπεδο όπου τα τελευ­ταία χρόνια είχε εγκαταστα­θεί η ΕΛΔΑΦ δεν έλειψαν ού­τε και οι επιθέσεις αυτοκτονίας. 

Το συγκεκριμένο στρατό­πεδο, ωστόσο, φρουρούνταν από άνδρες της ιταλικής δύ­ναμης, με αποτέλεσμα στις παραπάνω περιπτώσεις να μην διατρέξει άμεσο κίνδυνο το ελληνικό προσωπικό. 

Οικονομικό όφελος 

Μαζί με τα επαναπατρι­σθέντα στελέχη επέστρεψε όλο το υλικό και τα μέσα που υπήρχαν στο Αφγανιστάν, ενώ η εξοικονόμηση χρημά­των, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7.700.000 ευρώ σε ό,τι αφορά το 2010. Στη συγκρό­τηση των ΕΛΔΑΦ-ΤΕΣΑΦ, συμμετείχαν συνολικά 33 αποστολές (3.295 στελέχη), με χρονική διάρκεια παραμο­νής από 3 έως 6 μήνες. 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙ0ΝΥΣ0Π0ΥΛ0Υ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-30/11/2012) 






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger