Αρχική » » Στο «άρμα» Ερντογάν ο Ομπάμα;

Στο «άρμα» Ερντογάν ο Ομπάμα;


Η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και η επιμονή του να συμβουλεύεται τον Ταγίπ Ερντογάν για τα θέματα της περιοχής μας δεν είναι καλό σημάδι για τον Ελληνισμό, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος θα βοηθήσει στη λύση της κρίσης χρέους. 

Η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία αποτελεί χωρίς αμφιβολία θετική εξέλιξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες με δεδομένες τις θέσεις του αντιπά­λου του. Ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν είχε καμία σχέση με το μισό πληθυσμό, αφού ομολόγησε δημόσια ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το 47%, όπως είχε χαρακτηρίσει τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και να δείξει έμπρακτα ότι νοιάζεται την «άλλη Αμερική», τη μεσαία τάξη, που σιγά σιγά εξαφανίζεται, αλλά και τους φτωχούς... 

Σε διεθνές επίπεδο, και ειδικά στα της γειτο­νιάς μας ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δυστυχώς «δεθεί» στο άρμα του Ταγίπ Ερντογάν, συνεχί­ζοντας μια διαβούλευση, η οποία έχει καταντή­σει ανέκδοτο στους διπλωματικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, καθώς είναι ολοφάνερο πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κοροϊδεύει τον πρόεδρο της Αμερικής ειδικά στο θέμα του Ιράν και της Συρίας. Για το Ιράν ο κ. Ερντογάν δίνει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις με αποτέλε­σμα να μην έχει επιλυθεί το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της Τεχεράνης εκνευρί­ζοντας έτσι τους ηγέτες του Ισραήλ, ενώ στο θέμα της Συρίας πιέζει για ανάμειξη των ΗΠΑ σ΄ έναν πόλεμο, ο οποίος εάν είναι νικηφόρος για τους «αντάρτες», θα παραδώσει τη χώρα στις δυνάμεις της Αλ Κάιντα - μια διαπίστωση των αμερικανικών υπηρεσιών. 

Ακόμα και οι συνεργάτες του κ. Ομπάμα αδυ­νατούν να αντιληφθούν αυτό τον «έρωτά» του με τον Ερντογάν, με δεδομένη την αντιπάθεια του προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους Δημοκρατι­κούς ότι εργάστηκε για την εκλογή του Μιτ Ρόμνεϊ. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο κ. Ρόμνεϊ διατηρούν γνήσια φιλία από τα φοιτητικά τους χρόνια και συμφω­νούν σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του Ιράν και στα ζητήματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Νετανιάχου θεωρούσε πως η εκλογή του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου θα του εξασφάλι­ζε το «πράσινο φως» για να επιτεθεί. 

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, την Ελλά­δα και την Κύπρο συνέφερε η εκλογή του κ. Ρόμνεϊ ασχέτως εάν δεν τοποθετήθηκε στα θέματα που ενδιαφέρουν τον Ελληνισμό. Τις συνέφερε επειδή την αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο θα εκπονούσε και θα σχεδίαζε το Ισραήλ, αφού ο Μιτ Ρόμνεϊ έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον πρώην συμφοιτητή και συγκάτοικό του. 

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ηττήθηκε, άρα το παραπάνω σενάριο είναι παρωχημένο. Η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και η επι­μονή του να συμβουλεύεται τον Ταγίπ Ερντογάν για τα θέματα της περιοχής μας δεν είναι καλό σημάδι για τον Ελληνισμό, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος θα βοηθήσει στη λύση της κρίσης χρέους. Τον παρουσιάζουν αποφασισμένο και για σύγκρουση με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας άφησε ανοιχτό το θέμα της κρίσης με αποτέλε­σμα να κινδυνεύσει η επανεκλογή του. 

Θα διαπράξει τεράστιο λάθος ο Μπαράκ Ομπάμα εάν επιλέξει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και αφήσει σε δεύτερη μοίρα τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο τελευταίος είναι με­γάλος παίκτης και τον έχει ανάγκη η Αμερική. Το Ισραήλ ξεπέρασε τα σύνδρομα υποταγής στις ΗΠΑ, έχει εξελιχθεί σε υπερδύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να αμυνθεί όποιος κι αν είναι ο εχθρός του. 

του Μιχάλη Ιγνατίου
Ουάσιγκτον 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-15/11-21/11/12)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger