Αρχική » » Αναδρομικά οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Αναδρομικά οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια


Μέχρι και σε 12 δόσεις. 
ΜΕΓΑΛΕΣ οι περικοπές και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για παράδειγμα, για έναν λοχαγό οι απώλειες υπολογίζονται στο 220 ευρώ τον μήνα. 
Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από τον μισθό του προσεχούς Ιανουαρίου. 

Από τον Ιανουάριο, 200.000 υπάλληλοι και 150.000 συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέ­τωποι με μεγαλύτερες παρακρατήσεις των αποδοχών τους. Οι μειώσεις που έχουν θε­σμοθετηθεί θα ισχύσουν από τον περασμένο Αύγουστο, με αποτέλεσμα μισθοδοσίες και συντάξεις να είναι μικρότερες από 100 μέχρι και 450 ευρώ μηνιαίως... 

Δίσεκτο θα είναι το 2013 για τους 200.000 εν ενεργεία υπάλληλους και τους 150.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί, ιατροί του ΙΣΥ, καθηγητές πανεπιστήμιων, διπλω­ματικοί και αρχιερείς). 

Κι αυτό γιατί, πέρα από τις περικοπές που θεσμοθετήθηκαν με το πολυνομοσχέδιο, θα κληθούν από τον Ιανουάριο του 2013 να... επιστρέψουν μέσω παρακράτησης μέρος των μισθών και των συντάξεων που έλαβαν το τελευταίο πεντάμηνο του έτους μια και ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2012. 

Έτσι, σε… δόσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και τις 12, θα επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική μείωση αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια. 

ΟΙ δόσεις θα ξεκινούν από τα 100 ευρώ τον μήνα και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ξε­περνούν και τα 450 ευρώ. Η κάθε δόση δεν μπο­ρεί να είναι υψηλότερη από τον μισθό του προσεχούς Ιανουαρίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με από­φαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι παρακρατήσεις από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη, θα γίνουν ως εξής: 

Για ποσά μέχρι 100 ευρώ εφάπαξ. 

Για ποσά μέχρι 250 ευρώ σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

Για ποσά μέχρι 500 ευρώ σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

Για ποσά μέχρι 750 σε τέσσερις δόσεις. 

Για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις. 

Για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ σε έξι δόσεις. 

Για ποσά έως 2.000 ευρώ σε επτά δόσεις. 

Έως 2.500 ευρώ σε οκτώ δόσεις. 

Έως 3.000 ευρώ σε εννιά μηνιαίες δόσεις. 

Έως 4.000 ευρώ σε δέκα ισόποσες δόσεις. 

Έως 5.000 ευρώ σε έντεκα. 

Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο του 2013. 

Καθηγητής 

Πιο αναλυτικά, για παράδειγμα ένα επίκουρος καθηγητής από τις περικοπές στον βασικό μισθό και τα επιδόματα χάνει 237 ευρώ τον μήνα. Στο διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου έλαβε 1.185 ευρώ τα οποία θα πρέπει πλέον να επιστραφούν μέσω παρακράτησης σε έξι ισόποσες δόσεις των 197.5 ευρώ η κάθε μια. 

Στο δικαστικό σώμα, ένας πρωτοδίκης από τις μειώσεις χάνει 578 ευρώ τον μήνα, άρα πρέπει να... επιστρέψει 2.890 ευρώ τα οποία αναλογούν σε αναδρομικά πέντε μηνών. 

Η παρακράτηση των 2.890 ευρώ θα γίνει σε εννέα ισόποσες δόσεις των 321 ευρώ ανά μήνα. Στους ανώτατους δικαστικούς οι κρατήσεις των αναδρομικών προσεγγίζουν ή ξεπερνούν τα 5.000 και ως εκ τούτου η κάθε δόση μπορεί να φθάσει ή να υπερβεί τα 450 ευρώ τον μήνα. 

Για έναν λοχαγό οι απώλειες υπολογίζονται περίπου στα 220 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά φθάνουν μέχρι και τα 1.100 ευρώ, τα οποία αναλογούν σε έξι δόσεις των 183 ευρώ η κάθε μία. 

Εξάλλου, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις καταληκτική ημερομηνία για την παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών είναι η 31 Δεκεμβρίου 2013. 

Στρατιωτικός 

Στην περίπτωση που υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν συμψηφιστικά από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης αυτής, από τη σύ­νταξη των μελών της οικογένειάς του. 

Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου διευθυντή Συντάξεων, ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών, για το ποσό που καταβλήθηκε. 

Στην περίπτωση που υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία για οποιον­δήποτε λόγο, πλην της περίπτωσης της συνταξιοδότησης, και έχει εισπράξει αποδοχές στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα πο­σά θα πρέπει να επιστραφούν εφάπαξ. 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ 
ΕΘΝΟΣ · ΤΡΙΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger