Αρχική » » Ποια Ευρώπη;

Ποια Ευρώπη;


Δεν θέλουν να δώσουν μόνιμη λύση στο Ελληνικό πρόβλημα - Έπαιξε και έχασε ο Α. Σαμαράς. Δεν του βγήκε το ρίσκο.....

Τη δόση είναι βέβαιο ότι θα την πάρουμε και δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς. Θα έπρεπε όμως, μετά τα όσα έγιναν χθες στο Eurogroup, να ανησυχούμε για το γεγονός ότι θα την πάρουμε. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά.

Η καταβολή της δόσης θα γίνει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πιστωτικό ολοκαύτωμα σε όλη την Ευρώπη, αφού δεν θα είναι δυνατόν να πληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Ποια προβλήματα όμως μπορεί να λύσει η δόση όταν η Γερμανία αρνείται να δεχθεί το αυτονόητο: ότι το Ελληνικό χρέος πρέπει να «κουρευτεί», ακόμα και κάτω από το 120% του ΑΕΠ γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ύφεση και η ανασφάλεια θα συνεχίζεται. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ, η οικονομία μας θα συρρικνώνεται, οι Έλληνες πολίτες θα εξαθλιώνονται και αργά ή γρήγορα θα επέλθει κοινωνική έκρηξη.

Η απογοήτευση στο πρόσωπο του κ. Γιούνκερ, την ώρα που έκανε δηλώσεις στις κάμερες, τα λέει όλα.

Η Γερμανία, έχοντας και τις εκλογές το φθινόπωρο, δεν θέλησε να συζητήσει καθόλου το θέμα της διαγραφής του Ελληνικού χρέους που έθετε το ΔΝΤ και ο Αμερικανικός παράγοντας. Τη θέση αυτή υιοθέτησαν και οι δορυφόροι της Γερμανίας, ενώ η Γαλλία είναι πλέον σαν να μην υπάρχει.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μία απόλυτη κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη. Οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, δεν υπάρχουν πλέον. Στη θέση τους υπάρχει πλέον η Γερμανική Ευρώπη που ελέγχει απόλυτα και επιβάλλει τη θέλησή της στις κυβερνήσεις και το πολιτικό προσωπικό των χωρών της Ευρώπης. Τι επιπτώσεις υπάρχουν όμως για την Ελλάδα;

1ον) Η δόση δεν λύνει κανένα πρόβλημα αν δεν υπάρχει η βεβαιότητα ενός βιώσιμου χρέους και η βεβαιότητα μιας οριστικής παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μέχρι σήμερα, αυτοί που έχουν παραβιάσει τη δανειακή σύμβαση είναι οι δανειστές αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί δύο δόσεις. Το μήνυμα αυτό έχει αρνητικό πρόσημο και πηγαίνει στις αγορές αλλά και σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

2ον) Οι Γερμανοί θέλουν να σπρώξουν την οριστική λύση της διαγραφής του Ελληνικού χρέους για το τέλος του 2013. Δεν είναι μόνο οι εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το φθινόπωρο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Οι Γερμανοί θέλουν να έχουν πάρει μέχρι τότε τα κλειδιά της Ελλάδας, να έχει επιβληθεί αυστηρή εποπτεία και να τα ελέγχουν όλα ακόμα και αν πέσει η τρικομματική κυβέρνηση. Επίσης θέλουν χρόνο για να αποκαλύψουν στη Γερμανική κοινή γνώμη, ότι όσα τους έλεγαν για τους τεμπέληδες νότιους και τα χρήματα που έπαιρναν από τη Γερμανία δεν ισχύουν. Αντίθετα, η Γερμανία, σύμφωνα με ανάλυση της Citibank, έχει κερδίσει άμεσα ή έμμεσα στην οικονομία της, 200 δις ευρώ.

3ον) Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να αντέξει μέχρι το φθινόπωρο όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κανένας δεν θα έρθει να επενδύσει σε μία οικονομία και σε μία χώρα που παρατείνεται η αβεβαιότητα.

Η χθεσινή εξέλιξη φέρνει σε δεινή θέση τον κ. Σαμαρά που ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ακύρωσε την επίσκεψή του στο Κατάρ αφού δεν μπορεί πλέον να γίνει συζήτηση για προσέλκυση επενδύσεων με αυτές τις συνθήκες.

Ο Πρωθυπουργός είδε να διαψεύδονται όλα τα χρονοδιαγράμματα που έβαζε για την αναστροφή του κλίματος. Παρά το γεγονός ότι κυριολεκτικά τα έδωσε όλα, η χώρα εξακολουθεί να παραμένει κυριολεκτικά στον αέρα.

Σε λίγο καιρό γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η κυβέρνησή του θα περάσει δύσκολες στιγμές από τις κοινωνικές αντιδράσεις, αμέσως μόλις αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα. Περισσότερο τον φοβίζει το γεγονός ότι η ύφεση όχι μόνο δεν θα ανακοπεί αλλά θα αυξηθεί και τα λουκέτα και οι απολύσεις θα πολλαπλασιαστούν.

Το κλίμα αυτό θα περάσει στην κυβερνητική πλειοψηφία και οι απώλειες που θα μετρήσει μπορούν, αυτή τη φορά, να οδηγήσουν και σε απώλεια της δεδηλωμένης.

newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger