Αρχική » » Τα «σχέδια» του Μπερίσα για τη «Μεγάλη Αλβανία»

Τα «σχέδια» του Μπερίσα για τη «Μεγάλη Αλβανία»


Ο αλβανικός εθνικισμός ξαναχτυπά, αυτήν τη φορά από τα επίσημα χείλη του πρωθυπουργού, και βάζει «φωτιά» στα Βαλκάνια. 
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις δηλώσεις του Μπερίσα, οι οποίες μοιάζουν να είναι κομμάτι ενός οργανωμένου σχεδίου. 
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε τη χθεσινή επίσκεψη του και παράλληλα εξέφρασε ιη δυσαρέσκεια της Αθήνας και ζήτησε ανασκευή της δήλωσης. 

Μέσα σε ένα παραληρηματικό κλίμα, λόγω των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, ο Σαλί Μπερίσα έθεσε επί τάπητος θέμα Μεγάλης Αλβανίας που συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδάφη έως την Πρέβεζα και εδάφη της Νότιας Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ, προκαλώντας τη ματαίωση της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογο του Ε. Παναρίτι στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας και ζή­τησε ανασκευή της δήλωσης Μπερίσα που εκδηλώθηκε αργό­τερα, αλλά χωρίς πειστικότητα και κάθε άλλο παρά εκτόνωσε την έν­ταση. 

Οργανωμένες κινήσεις Αποσταθεροποίησης. 

Η δήλωση Μπερίσα δεν είναι άσχετη από το γε­γονός ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα έχει προ πολλού αναβαθμίσει τον εθνικιστικό του λόγο και ήταν ο κ. Ράμα που με μια τεράστια εκ­στρατεία κατάφερε να πετύχει την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συμφωνία με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες Ζώνες με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Συνεργασίες κινημάτων 

Παράλληλα, το Κίνημα της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» αναπτύσσεται ραγδαία και πρωταγω­νίστησε στα επεισόδια εις βάρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στις 28 Οκτωβρίου. Το Κίνημα αυτό συνεργάζεται με το Κίνημα-Αυτοδιάθεσης του Κοσσόβου και τελευταία, σύμφωνα με πληροφο­ρίες, φαίνεται να έχει εισχωρήσει και στα Σκόπια. 

θα μπορούσε κάποιος να υποτιμήσει τη χθεσι­νή δήλωση Μπερίσα ή να την αγνοήσει. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι οι δηλώσεις αυτές καθεαυτές, αλλά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία στην Αλβα­νία ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν τη ρητορική. Και προφανώς λειτουργεί αποσταθερο­ποιητικά για όλη την περιοχή. Και ο πανικός είναι ήδη ορατός στην ΠΓΔΜ. 

Επισήμως 

Είναι η πρώτη φορά που με επίσημο τρόπο διατυπώνονται εδαφικές διεκδικήσεις και είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα του αλβα­νικού εθνικισμού μεγεθύνεται επικίνδυνα, όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με την Αλβανία, αλ­λά με όλες τις χώρες της περιο­χής. Στην Αθήνα υπάρχει μείζον πολιτικό και διπλωματικό πρόβλη­μα κατανόησης του τεράστιου ιδε­ολογικού υποβάθρου που έχει το θέμα αυτό, καθώς, ενώ το αρνητι­κά και εξόχως απειλητικά μηνύμα­τα έφθαναν σχεδόν καθημερινά από τα Τίρανα, επιδείχθηκε πα­ροιμιώδης ανεπάρκεια στον σχε­διασμό των αντιδράσεων. Το θέμα δεν είναι αν η Αλβανία μπορεί να επεκταθεί εις βάρος της Ελλά­δας, αλλά ποιοι την ωθούν να τα θέτει, όχι μόνο έναντι της Ελλά­δας αλλά σε όλη την περιοχή, κάτι που επιδρά αποσταθεροποιητικά στις εύθραυστες χώρες. 

Η Αθήνα εξέφρασε τη δυσφο­ρία της επισημαίνοντας τις δυσκο­λίες που προκύπτουν για τη συ­νεργασία των δυο χωρών, ενώ «δυσφορία» εξέφρασε και ο πρω­θυπουργός ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να γί­νουν ενέργειες αποκλιμάκωσης της έντασης και έδωσε σχετικές οδηγίες στον κ. Αβραμόπουλο. Ο Μπερίσα κατά την επίσκεψη του στην Αυλώνα έκανε λόγο για «εθνική ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέ­βεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα». Αργά χθες βράδυ, και προφανώς μετά τις αντιδράσεις, η εκπρόσω­πος του Αλβανού πρωθυπουργού Έρλα Μέϊλι επιχείρησε να διασκε­δάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι η παραπάνω δήλωση αναφέ­ρεται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει κα­μία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στον Νότο, τον Βορρά ή την Ανατολή». 

Ωστόσο, ο Σαλί Μπερίσα είναι πρωθυπουργός και όχι περιο­δεύων πολιτικάντης και ξέρει κα­λά τι λέει, ποια μέρα το λέει και γιατί το λέει, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στα Βαλκάνια, αλλά και το ιστορικό πλαίσιο της περιοχής. Κατά συνέπεια, η διευκρινιστική δήλωσή του δεν έχει την παραμικρή αξία για όσους ξέ­ρουν πως αυτή η περιοχή βιώνει τις εθνικιστικές εντάσεις. 

Αδυναμία 

Το ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι στο υπουργείο Εξωτερικών επιδείχθηκε πρωτο­φανής αδυναμία για την προώθηση μιας εξωτερικής πολιτικής προσαρμοσμένης στα νέα δεδο­μένα και ενώ ο ανθελληνισμός κα­τακλύζει την καθημερινότητα στην αλβανική πολιτική σκηνή και τα ΜΜΕ. 

Παράλληλα, στα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο και τη Νότια Σερβία, που έχουν αλβανι­κό πληθυσμό, εθνικιστικά κινήμα­τα αναπτύσσονται ραγδαία, θέ­τουν εδαφικά ζητήματα και εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων φτώχειας, ανεργίας και ανίσχυ­ρων θεσμών, ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί η κρίση. Σημειώνε­ται ότι προχθές, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ ανακοίνωσε τη ματαίωση του ταξιδιού του στα Τίρανα, εξαιτίας της επίθεσης με αυγά που δέχθηκε η πομπή του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι κατά την επίσκεψη του στα Τίρανα την περασμένη Παρασκευή, ενώ κα­θημερινά με επίκεντρο το Τέτοβο καταγράφονται επεισόδια μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων. 

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα βρέθηκε σε μεγάλη αμηχανία, καθώς ήλπιζε ότι με την επίσκεψη του Δ. Αβραμόπου­λου θα αμβλύνονταν η ένταση των προηγούμενων ήμερων, όταν ο Αλβανός ΥΠΕΞ. Ε. Παναρίτι έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευ­σης της συμφωνίας για τις θα­λάσσιες Ζώνες, που περιλαμβά­νει και την ΑΟΖ, ενώ έθεσε και θέμα αναδίπλωσης της Ελλάδας από τις έρευνες που έχει ξεκινή­σει στο Ιόνιο! 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις δηλώσεις Μπερίσα, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο κ. Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκε­ψη του στα Τίρανα εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυ­βέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και προ­σθέτει ότι «δηλώσεις σαν και αυ­τές, δεν συμβάλλουν στη δημι­ουργία κλίματος φιλίας, εμπιστο­σύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυ­ξη κοινών πρωτοβουλιών σε το­μείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα». 

Εκτός πραγματικότητας 

Η ανακοίνωση αυτή είναι εκτός πραγματικότητας. Γιατί ο Μπερίσα δεν έθεσε θέμα κοινών πρωτοβουλιών ή συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα ή οπουδή­ποτε αλλού, αλλά έθεσε εδαφικό ζήτημα. Και το υπουργείο Εξωτε­ρικών αντί να απαντήσει σε αυτό, τονίζει ότι οι δηλώσεις Μπερίσα δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας κ.λ.π! 

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται προφανώς στον αγω­γό TAP που σχεδιάζεται να περά­σει από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευ­ρώπη από το Αζερμπαϊτζάν. Το ελ­ληνικό ΥΠ.ΕΞ. ακόμη και έπειτα από την εξέλιξη αυτή, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα τι θα κάνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 Δεκεμβρίου οπότε θα τεθεί θέμα να πάρουν τα Τίρανα καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολλαν­δία πρώτη έχει αντιδράσει και προβληματίζεται αν θα συναινέ­σει στο αίτημα των Τιράνων -που υποστηρίζει η Κομισιόν- γιατί σύμ­φωνα με το Άμστερνταμ υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει. 

Αντιδράσεις 

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτη­των Ελλήνων Τ. Κουίκ σε δήλωσή του κατηγορεί τον Δ. Αβραμόπου­λο για τη στάση του στις ελληνοαλ­βανικές σχέσεις, ενώ κάνει λόγο για «κατάπτυστες δηλώσεις» του Μπερίσα. 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της E.E.». 

«Η εθνικιστική υστερία φωνών που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και των κυβερνήσεων στην περιοχή μας, είναι ανιστόρητη, επικίνδυνη και ρίχνει λάδι στη φωτιά των ακροδε­ξιών χώρων που εκμεταλλεύονται ανεύθυνα τέτοιες δηλώσεις», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ήσυχος. 

Έκκληση ΠΓΔΜ προς τις Βρυξέλες 

Έκκληση στο Συμβούλιο της Ε.Ε. να εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ποπόσκι, μι­λώντας ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σης Βρυ­ξέλλες. 

Σύμφωνο με τον Σκοπιανό αξιωματούχο, μια ενδεχόμενη απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ θα ενίσχυε την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και θα τόνωνε την ανάπτυξη. «Είμαστε υποψήφι­οι εδώ και επτά χρόνια και πλη­ρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσουμε τις διαπραγματεύ­σεις». είπε ο κ. Πόποσκι, ενώ για το θέμα της ονομασίας δήλωσε ότι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ μπορεί να γίνει παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όπως έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα των παράλληλων δια­πραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, το έχει εισηγηθεί ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει διάψευση από την Αθήνα. 

TOΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-29/11/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger