Αρχική » » Το απόγευμα του Τζομπς με τον Σωκράτη

Το απόγευμα του Τζομπς με τον Σωκράτη

• Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την ασύλληπτη ισχύ της ελληνικής σκέψης. 

Βλέπουμε τα πράγματα να αλλάζουν. Κάνουμε όλο και περισσότερα πράγμα­τα με τις ταινίες και τα DVD. Η τά­ση για τα επόμενα 20 χρόνια είναι να συγχωνευτούν αυτά τα εργα­λεία πολυμέσων σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ίδιοι οι χρήστες να γίνο­νται και δημιουργοί. Πιστεύουμε ότι αυτή η προοπτική έχει τερά­στια δύναμη. Πρέπει να δείτε τις ταινίες που κάνουν τώρα τα παι­διά και οι δάσκαλοι - για να που­λήσουν μια ιδέα και να καθοδη­γήσουν μια ομάδα. Μπορώ να σας δείξω ταινία που έφτιαξε μια δασκάλα της έκτης τάξης μαζί με τους μαθητές της, για την εκμάθηση των αρχών της γεωμετρίας. Θα σας μείνει αξέχαστη. [...]
Όταν οι ίδιοι οι μαθητές δημιουργούν, τό­τε υπάρχει Παιδεία! Και οι εκπαι­δευτικοί θα βρίσκονται στο επίκε­ντρο της. Όποιος δεν το πιστεύει απλά ποτέ δεν είχε έναν καλό δά­σκαλο. Θα αντάλλασσα όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη». 

Στιβ Τζομπς, περιοδικό 
«Newsweek», 28 Οκτωβρίου 2001 

Μπορεί το όνομα του προφήτη των τεχνολογικών εξελίξεων να το αγνοούν ορισμένοι. Σίγουρα, όμως, γνωρίζουν τα προϊόντα που γέννη­σε αυτός ο πολυμήχανος νους. Τα φορητά τηλέφωνα iPhone και οι υπολογιστές Mac είναι δύο από τις επινοήσεις του αείμνηστου γκουρού της ψηφιακής εποχής, που εί­ναι αναγνωρίσιμες σ' ολόκληρο τον πλανήτη. 

Όσοι έχουν ασχοληθεί με τη ζωή και το έργο του Στιβ Τζομπς έχουν αντιληφθεί πόσο βαθιά επηρέασε την παγκόσμια εξέλιξη της τεχνο­λογίας η βαθιά και ειλικρινής αγάπη του για τον ελληνισμό. Άλλωστε, η κεντρική επιχειρηματική ιδέα αυ­τού του ξεχωριστού άνδρα, εκείνη που τον έστεψε βασιλιά στην ψηφι­ακή αυτοκρατορία, ήταν μια ελλη­νική σύλληψη: η Δημοκρατία. 

Είχε επανειλημμένως δηλώ­σει ότι μέσω της εταιρίας του, της Apple, επιδίωκε να φέρει τον πε­ραιτέρω «εκδημοκρατισμό» στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολο­γιστών. Ήθελε δηλαδή να κατα­στήσει προσβάσιμα τα προϊόντα του σε όσο το δυνατόν ευρύτερες μάζες του παγκόσμιου πληθυσμού. Το κατάφερε πουλώντας φτηνές και μικρές σε μέγεθος συσκευές. 

Έλληνες μεταπράτες 

Η εξέλιξη των πραγμάτων και η παγκόσμια ακτινοβολία και απο­δοχή των συσκευών της εταιρίας Apple είναι η μεγαλύτερη δυνατή απόδειξη για την ασύλληπτη ισχύ της ελληνικής σκέψης. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει ειλικρινά και βα­θιά μέσα στις πηγές και να ανακα­λύψει εκείνα τα στοιχεία και τα μη­νύματα που ταιριάζουν στον χα­ρακτήρα, στην ιδιοσυγκρασία και στις φιλοδοξίες του. 

Ο Τζομπς, ως σοβαρός άνθρω­πος και μύστης της ζώσας πραγμα­τικότητας, είχε κάνει τις αξιολογή­σεις του. Εκείνος, που δημιούργη­σε μια μηχανή (την Apple) που του προσέφερε δισεκατομμύρια δολά­ρια και τεράστια πολιτική, οικο­νομική και κοινωνική επιρροή, θα αντάλλαζε «όλη την τεχνολογία» του «για ένα απόγευμα με τον Σω­κράτη». Μήπως ήταν γραφικός; Έλληνας «εθνικιστής»; Αρχαιόπληκτος; Αναχρονιστής; Τίποτα από τα παραπάνω. Ήταν εμπνευσμένος και σκεπτόμενος άνθρωπος, που είχε την κατάλληλη Παιδεία για να διακρίνει έναν θησαυρό εκεί που οι άλλοι δεν βλέπουν τίποτα. 

Στην πατρίδα μας, την οποία στ' αλήθεια χρειάζονται τεράστιο «ταλέντο» και ακάματη προσπά­θεια για να τη χρεοκοπήσεις, υπάρ­χει μια στρατιά ανίκητων ανόητων-καθοδηγούμενη από μια σπείρα μίσθαρνων πρακτόρων-, που σε κά­θε ευκαιρία δαιμονοποιεί οτιδήπο­τε έχει σχέση με τον ελληνισμό. 

Οι ίδιοι αντλούν την ηθική νο­μιμοποίηση και στηρίζουν την αυτοκολακεία τους σε ξένα και αταί­ριαστα με τον τόπο ιδεολογήματα. Αποτελούν διαχρονικά μείζον εμπό­διο για την ανάπτυξη και την έφοδο προς το μέλλον. Όποιο δάκτυλο δεί­χνει προς τη Σελήνη προσπαθούν να το κόψουν. Προσγειώνουν ανώμα­λα τα πνεύματα των παιδιών σε μια αφελληνισμένη εκδοχή της πραγμα­τικότητας μέσω ενός εγκληματικού εκπαιδευτικού συστήματος, που βα­σίζεται σε ρεπουσικές ντιρεκτίβες. 

Φολκλόρ 

Η αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, η ύστερη παράδοση είναι ανεκτά ως φολκλόρ. Ουδέποτε αντιμετωπίζο­νται ως βατήρες για το άλμα που οφείλουμε να κάνουμε στα χρόνια που έρχονται. Το όραμά τους είναι η υποτέλεια. Η μέθοδος τους είναι η απειλή και η εξαγορά. Ο τρόπος τους είναι βαρβαρικός. Η γλώσσα ελληνίζουσα και τα κελεύσματά της εχθρι­κά. Από τον Στιβ Τζομπς συγκρα­τούν τα τηλέφωνα, όχι τις ιδέες του. Από το σύνολο της πλάσης επιλέ­γουν τη βαρεία ύλη. Απεύχονται και τρέμουν την ώρα και τη στιγμή που μια ομάδα Ελλήνων θα πατή­σει πάνω στους ώμους των τιτάνων της σκέψης για να υψωθεί μέχρι το μελλοντικό στερέωμα, δημιουργώντας νέες τεχνολογίες, νέα μέσα, νέ­ες φόρμες αρχέγονων ιδεών. Ούτε τεχνολογία θέλουν ούτε απόγευμα με τον Σωκράτη. Η νύχτα της υπο­τέλειας και ο ζόφος του νεο-οθωμανισμού τους καλύπτουν απόλυτα και για πάντα. 

Παναγιώτης Λιάκος 
(Κυριακάτικη Δημοκρατία -18/11/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger