Αρχική » » 0 αλβανικός εθνικισμός ως ασύμμετρη απειλή

0 αλβανικός εθνικισμός ως ασύμμετρη απειλή


Αλβανοί εθνικιστές σε παλαιότερη συγκέντρωση τους. 
Γιατί δεν πρέπει να αγνοηθούν οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις επίσημων της γειτονικής χώρας. 

Οι επαναλαμβανόμε­νες δηλώσεις Αλβανών επισήμων, με­ταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και η έξαρση του εθνικι­σμού που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος της χώρας και σε μάζες του αλβανικού λα­ού επανέφεραν στην επι­καιρότητα έναν προβλη­ματισμό που είχε ατονή­σει εδώ και καιρό στην Ελ­λάδα....
Συγκεκριμένως, εάν οι εξελίξεις αυτές προοιω­νίζονται μελλοντικές καταστάσεις που, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν δυνητικές απειλές ασφαλείας για την Ελλάδα. 

Για τους οπαδούς της θεωρίας Βενιζέλου περί «στρατηγικής ψυχραιμίας», η άνοδος του εθνικισμού στην Αλβανία και οι συναφείς με αυτήν εκδηλώνεις και η ρητορική περί «Φυσικής Αλβανίας» κ.λ.π., που υιοθετεί όλο και μεγαλύτε­ρο μέρος του πολιτικού φάσματος της γειτονικής χώρας, δεν είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολούν σοβαρά. Η άποψη μας εί­ναι ότι όλο αυτό το πλέγμα δηλώσεων, δραστηριοτή­των και γεγονότων θα πρέ­πει να θεωρηθεί τάσεις οι οποίες δεν πρέπει να αγνοηθούν. Με άλλα λόγια, οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει να ιδωθούν στατικά, υπό το πρίσμα του παρελθόντος ή του παρόντος, αλλά σε έναν μελλοντικό ορίζοντα που θα προσδιορίσουν οι εν λόγω τάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί. 

Το πρίσμα 

Για να ξεκαθαρίσουμε το θέ­μα, η στήλη δεν θεωρεί ότι η Αλβανία συνιστά απειλή για την Ελλάδα. Συμμερίζεται, όμως, την άποψη που εμπεριείχε και η τελευταία εγκε­κριμένη Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), ότι υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει δυνητική απει­λή υπό την έννοια βέβαια της ασύμμετρης. 

Υπό το πρίσμα αυτό, εν­διαφέρον έχει να δει κανείς τα μέσα και τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν στο Κόσσοβο και εμφανίστηκαν και στην ΠΓΔΜ και κυρίως τις δομές που χρησιμοποιήθηκαν στις διάφορες εξελίξεις και στα γεγονότα στις εν λόγω περιοχές, χωρίς την άμεση ανάμειξη της επίσημης Αλβανίας. 

Στο επίπεδο αυτό οι πληροφορίες μας αναφέ­ρουν ότι κυρίαρχο καθοδη­γητικό όργανο που χαράσσει πολιτική και στρατηγικές είναι το Παγκόσμιο Αλβανικό Συμβούλιο. Σε αυτό συμμετέχουν η Αλβανοαμερικανική Λίγκα οι Αλβανοί του Κοσσόβου, της ΠΓΔΜ, του Πρέσεβο και του Μαυ­ροβουνίου, αντιπρόσωποι από την ομοσπονδία αλβανικών οργανώσεων στην Τουρκία, ομοίως αντιπρό­σωποι από την Ιταλία και την Ελβετία καθώς επίσης και αντιπρόσωποι της αλ­βανικής διασποράς (μετανάστες) και -κατά πληροφορίες- και του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι, σε αυτή τουλάχι­στον τη φάση, αναφέρεται ότι είναι η αναγνώριση του Κοσσόβου, το θέμα των Αλβανών των Σκοπίων (αύξη­ση επιρροής τους, πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Αχρίδας, ομοσπονδία, χαλαρή συνομοσπονδία και μακροπρόθεσμα η ένωση με το Κόσσοβο), βελτίωση θέσεως των Αλβανών στο Μαυ­ροβούνιο καθώς επίσης και στο Πρέσεβο. 

Στο ίδιο πλαίσιο τοπο­θετείται και το FBKSh (Μέ­τωπο για την Εθνική Ένωση των Αλβανών), το οποίο έως τις 14 Ιουλίου 2002 ήταν γνωστό ως KCMTSh, η πολιτική πλατφόρμα του οποίου ανακοινώθηκε στις 12 Αυγούστου 2001. Η πε­ριφερειακή οργάνωση του Μετώπου περιλαμβάνει επιτροπές στα Τίρανα στην Πρίστινα, στα Σκόπια, στην Πρέβεζα καθώς και επιτρο­πή της αλβανικής διασποράς. 

Το ένοπλο σκέλος των παραπάνω είναι ο αποκα­λούμενος Αλβανικός Εθνικός Στρατός, AKSh, ο οποί­ος περιλαμβάνει περί τους 5.000 με 7.000 εκπαιδευμένους μαχητές, με εμπει­ρία από τις συγκρούσεις στο Κόσσοβο (1999) και στην ΠΓΔΜ (2001). H δύναμη αυτή έχει ανανεωθεί σε σημαντικό βαθμό λόγω εντά­ξεως αρκετών μαχητών του UCK στη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσόβου (Forca e Sigurisese Kosoves), εσωτερικών αντιπαραθέσεων, ηλι­κίας, εντάξεώς τους σε πολιτικούς θεσμούς, αναχωρήσεως στο εξωτερικό (που σε μεγάλο ποσοστό θα συστρατευθούν ή θα συμμετάσχουν με κάθε τρόπο σε μελλοντικές επιχειρήσεις) κ.ά. 

Η έδρα στρατηγείου εί­ναι στην Πρίστινα η δε δύ­ναμη αυτή διατηρεί την οργανωτική δομή του πρώην UCK. Στην πραγματικό­τητα, η εν λόγω δύναμη εί­ναι η μοναδική παρακρατι­κή ένοπλη δύναμη των Αλ­βανών εθνικιστών, η οποία χρησιμοποιεί κατά περί­πτωση την ονομασία UCK (Απελευθερωτικός Στρα­τός του Κοσσόβου) ή UCC (Απελευθερωτικός Στρα­τός της Τσαμουριάς). 

Οι πυρήνες 

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν αναφερθεί πυρήνες στην Πρέβεζα και την Παραμυθιά, ενώ έχουν πλειστάκις ανακαλυφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες κρύπτες όπλων, που ανή­κουν σε Αλβανούς, στην Ήπειρο, στη Β.Δ Μακεδονία και στα περίχωρα της Αττι­κής. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η πλη­ροφοριακή κάλυψη του παρακρατικού αυτού μηχανισμού παρέχεται κρυφίως από οργανωμένους πυρήνες στις περιοχές ενδιαφέροντος της αλβανικής υπη­ρεσίας πληροφοριών ShiSh, στην υπηρεσία πληροφοριών του Κοσσόβου και την άτυπη υπηρεσία πληρο­φοριών των Αλβανών στην ΠΓΔΜ. 

Κατά τις ίδιες πληρο­φορίες, δύο ονόματα που σχετίζονται άμεσα με την ηγεσία του αποκαλούμε­νου Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς είναι ο Αλβανός δικηγό­ρος Idajet Beqiri, 58 ετών, ιδρυτής του Μετώπου FBKSh, που χρησιμοποι­εί το ψευδώνυμο «Alban Vjosa», ενώ ο φερόμενος ως υπαρχηγός του είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Commander Remi». Επαφές με τον Idajet Beqiri αναφέρεται ότι διατηρεί ο Shpetin Idrizi, πρόεδρος του αλβανικού κόμματος PDIU ( Κόμμα για Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενό­τητα – Partia per Drejtesi, Integrim dbe Unitet) των Τσάμηδων, ενώ βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης της όλης οργανώσεως θεωρείται ο Κοσοβάρος επιχειρηματίας της Ελ­βετίας Behgjet Pacolli (μια αναζήτηση στο διαδίκτυο αξίζει τον κόπο), ιδιοκτή­της μεταξύ άλλων της εται­ρίας Mabetex Group. 

Ο υποκινητής 

Βασικός υποκινητής του κινήματος της λεγόμε­νης Μεγάλης Αλβανί­ας είναι ο Κότσο Ντανάι (Koco Danaj), ο οποίος έχει εκδώσει βιβλίο και προπαγανδιστικό φυλλάδια για το θέμα αυτό. Ο Ντανάι, από το 2009 έως και σήμερα, οργανώνει και συντονίζει τους ανά τον κόσμο Αλβανούς με­τανάστες, έχοντας εκ­δώσει και μπροσούρα με τη βασική προπαγανδιστική γραμμή και επι­χειρηματολογία για το συγκεκριμένο θέμα. 

Η «μαφία» που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επικίνδυνη συνιστώσα μιας δυνητι­κά επικίνδυνης καταστάσεως είναι το οργανωμέ­νο έγκλημα αλβανικής προελεύσεως, το οποίο έχει αποκτήσει πλέον στέρεες βάσεις στην Ελλάδα και σε περίπτωση σχεδίων αποσταθεροποιήσεως της χώ­ρας θα μπορούσε να παράσχει «μισθωμένες υπηρεσίες» προς τον σκοπό αυτό. Στοιχεία που βασίζονται κυρίως σε εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν ότι η λεγόμενη «αλβανική μαφία» ελέγχει περί το 80% της λιανικής διακινήσεως ηρωίνης στην Ελλάδα, περί το 50% της χονδρικής και λιανικής διαθέσεως χασίς, το 90% της παράνομης διακινήσεως όπλων, το 50% των κυκλωμάτων εκδιδόμενων γυναικών, είναι υπεύθυ­νη για το 50% των ένοπλων ληστειών, ενώ σε πολλές περιοχές πωλεί προστασία ή διαχειρίζεται το παραεμπόριο, παρέχει προστασία στο 30% των παράνομων χαρτοπαικτικών λεσχών, συμμετέχει με ανοδική τάση στην πλαστογραφία και τη διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα λαθρομεταναστών κ.ά. 

Τα κέρδη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες είναι τεράστια, γεγονός που καθιστά το ελεγχόμε­νο από τους Αλβανούς οργανωμένο έγκλημα ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αλβανικών κυκλωμάτων είναι ότι λειτουργούν περίπου ως παρακρατικοί μηχανισμοί, εκτελώντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, αντιπληροφοριών, διαθέ­τουν λογιστική υποστήριξη (διατηρούν «ασφαλή σπί­τια», οχήματα, διαδρομές διαφυγής κ.λ.π.). Μεγάλη έμ­φαση δίνεται επίσης στη δικτύωση με Έλληνες που εί­ναι ευεπίφοροι σε χρηματισμό. 

Μια εκτίμηση που αξίζει μελέτης είναι ότι η σημα­ντική αυτή δύναμη των Αλβανών παρανόμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποσταθεροποιητικός μηχανι­σμός σε περίπτωση που τους προσφερθεί το ανάλογο αντίτιμο ή αντάλλαγμα από τη χώρα καταγωγής τους ή όποια άλλη ξένη δύναμη έχει συμφέρον προς τού­το. Ένα μόνο σχετικό παράδειγμα, για λόγους οικονο­μίας χώρου: Τον Θεόφιλο Γεωργιάδη τον δολοφόνη­σαν στην Κύπρο Ελληνοκύπριοι κακοποιοί κατόπιν συνεργασίας τους με το τουρκικό οργανωμένο έγκλη­μα που, φυσικά, ενεργούσε κατ΄ εντολήν των τουρκι­κών μυστικών υπηρεσιών. 

του Μάνου Ηλιάδη 
(Κυρ.Δημοκρατία,22-23/12/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger