Αρχική » » Ο ΣΚΛΗΡΟΣ αλβανικός ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ προβληματίζει την Αθήνα

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ αλβανικός ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ προβληματίζει την Αθήνα


«Αγκάθια» στις σχέσεις και με τα Σκόπια, λόγω προεκλογικής περιόδου. 

Σε ασκήσεις επί χάρτου του αλβα­νικού μεγαλοϊδεατισμού εξελίσ­σονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των εκατό χρόνων από την αλβανική ανεξαρτησία, όπως και για τη γιορτή της αλβανικής σημαίας αποδεικνύοντας ότι στα Βαλκάνια ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός εξακολουθούν να αποτελούν υπαρκτή και σημαντική απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή...
 

Αν και τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων εστίασαν κατά κύριο λόγο στις σχέσεις της Αλβανίας με τα Σκόπια, η Αθή­να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την αναβίωση ενός σκληρού εθνικισμού στην Αλβανία που στο στόχαστρό του έχει όχι μόνο την ελληνική μειονότητα, αλλά και την ίδια την Ελλάδα. 

Ενδεικτικό του πνεύματος μέσα στο οποίο εορτάστηκαν το εκατό χρόνια της αλβανι­κής ανεξαρτησίας είναι ότι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τα… Σκόπια συνεχίστηκαν στην Πρίστινα και ολοκληρώθηκαν εχθές στα Τίρανα όπου επρόκειτο να συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημή­τρης Αβραμόπουλος. 

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, έχοντας να αντιμετω­πίσει λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας του, όπου συγκυβερνά με το αλβανικό κόμμα επιχείρησε με μια «προληπτική» κίνη­ση να αποτρέψει τυχόν επικίνδυνες πρωτοβουλίες των αλβανόφωνων και επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τα Τίρανα. 

Οι Σ. Μπερίσα και Ν. Γκρούεφσκι διακήρυ­ξαν ότι το μέλλον των δύο χωρών είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σκοπιανός πρωθυπουρ­γός ωστόσο, αντιλήφθηκε τις δυσκολίες συμβίωσης με την Αλβανία όταν η αυτοκι­νητοπομπή του δέχτηκε επίθεση με αβγά και μπουκάλια στο κέντρο των Τιράνων, στον ίδιο δρόμο που λίγες ώρες αργότερα «άγνωστοι» κατέβασαν και έκαψαν σκοπιανές σημαίες. 

Προεκλογική περίοδος 

Η επέτειος της αλβανικής ανεξαρτησί­ας συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στην Αλβανία, που παραδοσιακά καθιστά πιο πρόθυμες τις ηγεσίες των κομμάτων της χώρας να υιοθετούν όλο και πιο ακραίες εθνικιστικές απόψεις. 

Αυτό που ίσως πέρασε απαρατήρητο ήταν το «μανιφέστο» που παρουσίασε ο Σαλί Μπερίσα σε ημερίδα του Κοινοβουλίου με θέμα «Ο ρόλος του Κοσόβου στη σύσταση του αλβανικού κράτους», στην οποία μετείχε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα. 

Ο κ. Μπερίσα χαρακτήρισε το Κόσοβο ως το κέντρο των κινημάτων που έδωσαν σάρ­κα και οστά στην ιδέα της «Εθνικής Αλβανίας» και στην «ιδέα του αλβανικού κράτους σε όλα τα εδάφη όπου οι Αλβανοί αποτε­λούσαν εθνική πλειοψηφία με γεωγραφική συνέχεια», μια πραγματικότητα που, όπως ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός «δεν σεβάστηκαν οι Μεγάλες Δυνάμεις της επο­χής». Επαναφέροντας το ιδεολογικό πλαί­σιο του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, ο κ. Μπερίσα προσπάθησε, με ένα λεκτικό τέ­χνασμα να τον εντάξει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Αλβανίας! 

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά να είμα­στε ρεαλιστές. Το δικαίωμα για ένωση του έθνους είναι ιερό δικαίωμα. Αυτή όμως η ιδέα απαιτεί έμπνευση και συμμόρφωση προς το εθνικό συμφέρον, το οποίο επιβάλλει να μην χάσουν οι Αλβανοί πια ούτε σπιθαμή από τα εδάφη τους. Κάθε είδους παραχάραξη των συνόρων σήμερα θα συνοδευόταν με άλλες απώλειες αλβανικών εδαφών. Εμείς είμαστε προσωρινοί, τα εδάφη είναι αιώνια… Στην παρούσα κατάσταση πρέπει να εργαστούμε πολύ για να ξεπεράσουμε τις μύριες όσες διασπάσεις που δημιουργήθηκαν στα αλβανικά εδάφη τον αιώνα που πέρασε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιοδήποτε κι αν είναι το καθε­στώς, το καθεστώς των Αλβανών δεν μπορεί να είναι άλλο παρά του ενός Έθνους». 

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της ευρωπαϊ­κής ενσωμάτωσης ο κ. Μπερίσα δήλωσε κατηγορηματικά ότι μέσα από τη διαδικασία «πραγματοποιούνται οι ύψιστοι στόχοι για την ένωση του Έθνους, χωρίς να πιστεύου­με, βεβαίως, ότι έτσι θα επιτύχουμε το μέγι­στο των ιδανικών μας γι' αυτό και θα λάβου­με επιπρόσθετα μέτρα». 

Μια πρώτη γεύση από το κλίμα που τρο­φοδοτείται από το Τίρανα πήρε η σκοπιανή κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες. Στα Σκόπια, το Σάββατο, ομάδες νεαρών Αλβα­νών στη συνοικία Τσάιρ, η οποία κατοικείται κυρίως από αλβανόφωνους κατέβασαν και έκαψαν σημαίες της ΠΓΔΜ. Είχαν προηγη­θεί επεισόδια όταν ομάδα Αλβανών είχε επιτεθεί σε παιδιά «Σλαβομακεδόνων», ένα επεισόδιο που η αστυνομία προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά προκειμένου να αποτρα­πεί μεγαλύτερη όξυνση. 

Οι Αλβανοί των Σκοπίων στη μεγάλη εκδή­λωση που είχαν οργανώσει με την ονομασία «Η Γιορτή του Αετού», με τους συμμετέχοντες να φορούν μπλούζες με τα εθνικά χρώματα της Αλβανίας -κόκκινο και μαύρο-, είχαν επίσημους προσκεκλημένους (σε συγκέντρωση είκοσι χιλιάδων πολιτών) τους πρω­θυπουργούς της Αλβανίας και του Κοσόβου, Σαλί Μπερίσα και Χασίμ Θάτσι προκαλώντας έντονη ενόχληση στους «Σλαβομακεδόνες». 

Οι Αλβανοί δοκιμάζουν τις αντοχές των Σκοπιανών; κατάθεση στεφάνου από τον αλβανικής καταγωγής υπουργό Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι, στο μνημείο πεσόντων του UCK-ανάκρουση μόνο του αλβανικού εθνι­κού ύμνου στο πανεπιστήμιο του Τετόβου- μετονομασία των σχολείων του Δήμου Τσάιρ και αντικατάσταση σλαβικών ονομάτων με αλβανικά- δεκάδες άλλες «προκλήσεις», όπως η τοποθέτηση μιας τεράστιας αλβανικής σημαίας που κάλυψε την πρόσοψη του Κέντρου Πολιτισμού στο Τέτοβο. 

Μουσείο Αλβανικού Αλφαβήτου 

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε, μάλι­στα να συμβάλει στην αποκατάσταση του Μουσείου Αλβανικού Αλφαβήτου στο Μο­ναστήρι, εκεί όπου, σύμφωνα με τους Αλβα­νούς πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Αλβανικού Αλφάβητου στις 14 Νοεμβρίου 1908. Για το σκοπό αυτό, ο κ. Μπερίσα έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας του να έρθουν σε επαφή με τη σκο­πιανή κυβέρνηση ώστε να εγκριθεί άμεσα η αποκατάσταση του μουσείου. Την ώρα που καίγονταν οι σκοπιανές σημαίες σε Τίρανα και Σκόπια, η αλβανική σημαία τοποθετού­νταν από δύτες στο βυθό της Οχρίδας ενώ μια τεράστια αλβανική σημαία υψωνόταν σε ιστό 30 μέτρων στο Κίτσεβο… 

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι Αλβανοί επενδύουν και στα ανθελληνικά συνθήματα και στις επιθέσεις εναντίον στελεχών της μειονότητας ακόμη κι εκείνων που μετέχουν στην πολιτική ζωή ως μέλη των δύο μεγάλων κομμάτων. Η επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας Σ. Ξέρα, επειδή συνομίλησε στους Βουλιαράτες κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Παππά (τον οποίο πιθανότατα δεν γνώριζε καν εξ όψεως), και η επαναφορά με πολύ μεγάλη πίεση του θέματος των Τσάμηδων ακόμη κι από κόμματα όπως αυτό του πρώην πρωθυπουργού Ίλιρ Μέτα, που έχουν ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Αλβανία, προκαλούν ανησυχία. 0 δε υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα αυτό, δημιούργησε ιδιαίτερα δυσάρεστες εντυπώσεις στην Αθήνα καθώς παρά την πολύ θετική υποδοχή που του επιφυλάχθη­κε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα με πλή­θος συνεντεύξεων και δηλώσεων πυροδότησε το κλίμα των διμερών σχέσεων, ξιφουλκώντας υπέρ των Τσάμηδων και αποκηρύσσοντας τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, την οποία αρνείται να αποδεχτεί η αλβανική κυβέρνηση. 

TOY ΝΙΚΟΥ MEΛΕΤΗ 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ/29-06/12/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger