Αρχική » » Ο Στρατός σταμάτησε να καλύπτει τα οδοιπορικά των στρατιωτών

Ο Στρατός σταμάτησε να καλύπτει τα οδοιπορικά των στρατιωτών


Πολλοί Θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στις μονάδες τους γιατί δεν έχουν χρήματα... 
Για πρώτη φορά παρατηρείται απροθυμία γιο έξοδο. «Παραδοσιακά» οι μάχες στις μονάδες γίνονταν για το ποιος θα πρωτοφύγει. 

Χριστούγεννα στη μονάδα θα κάνουν πολλοί φαντάροι που υπηρετούν στον Έβρο και σε άλ­λες ακριτικές περιοχές. Στο πλαίσιο των περικοπών των δαπα­νών, το ΥΠΕΘΑ έβαλε μαχαίρι στις δωρεάν μετακινήσεις των υ­πηρετούντων, με αποτέλεσμα σήμερα οι στρατιώτες να αρ­νούνται να κάνουν χρήση της άδειάς τους λόγω υψηλού κόστους των ναύλων....
 
Μέχρι πρότινος, οι αξιωματι­κοί, ανθυπασπιστές και υπαξιω­ματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούσαν μακριά α­πό τον τόπο κατοικίας τους, δι­καιούνταν μια κατάσταση επι­βίβασης μετ' επιστροφής τον χρόνο με οποιοδήποτε μέσο. Αντίστοιχα, οι στρατιώτες εί­χαν τη δυνατότητα τριών μετακινήσεων μετ' επιστροφής, εκ των οποίων οι δύο μπορούσαν να ήταν και με αεροπλάνο. Με απόφαση ωστόσο που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος (ΦΕΚ 2974, τεύχος Β', 8/11/12), τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δικαι­ούνται μία μετακίνηση μετ' επι­στροφής, η οποία όμως δεν μπο­ρεί να είναι με αεροπλάνο, ενώ αντίστοιχα οι δωρεάν μετακινή­σεις που αναλογούν στους οπλίτες θητείας περιορίστηκαν σε μία εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, η οποία επίσης δεν μπορεί να εί­ναι με αεροπλάνο. 

Ειδικά για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην Κύπρο, χορη­γείται μία κατάσταση επιβίβασης μετ' επιστροφής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, συ­μπεριλαμβανομένης και της αε­ροπορικής μετακίνησης. 

Όπως προέκυψε κατά τον προγραμματισμό των αδειών του στρατεύματος ενόψει των Χριστουγέννων, είναι πολλοί οι φαντάροι, που υπηρετούν μακριά από τους τόπους κατα­γωγής τους, οι οποίοι επέλεξαν να μη μετακινηθούν φέτος για τις γιορτές. Συντηρητικοί υπο­λογισμοί ανεβάζουν το κόστος της μετακίνησης με αεροπλάνο σε τουλάχιστον 200-300 ευρώ, ενώ απαγορευτική λόγω του ύψους των καυσίμων είναι και η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή λε­ωφορείο. 

Χαρακτηριστικά είναι όσα α­ναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγ­γύης Στρατευμένων «Σπάρτακος» για το θέμα: «Ο στρατιώτης που υπηρετεί σε μονάδα της Λή­μνου πρέπει να πληρώσει 20 - 25 ευρώ στο ταξί που θα τον πάει στο λιμάνι, αφού άλλο μέσο δεν υπάρχει και στα υπηρεσια­κά οχήματα δεν υπάρχει σταγόνα βενζίνης. Αν πάρει το κα­ράβι, θα πληρώσει άλλα 25 ευ­ρώ. Αν επιλέξει να ταξιδέψει με αεροπλάνο, το κόστος έρχεται στα 80 ευρώ στις κανονικές πε­ριόδους και φτάνει στα 130 ευ­ρώ στις γιορτές. Όταν φτάσει με το πλοίο στο Λαύριο ή στο αε­ροδρόμιο, θα πρέπει να καταβάλει άλλο ένα ποσό στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ ή στο τρένο - λεωφορείο. Στην περίπτωση που κατάγεται από περιοχή της Ηπείρου, της Πελοποννήσου κλπ., θα πρέπει να ταξιδέψει αρκετές ώρες ακόμη καταβάλλοντας επίσης 40-50 ευρώ τουλάχιστον (μετακίνη­ση από Ομόνοια σε σταθμούς ΚΤΕΛ και άλλα μέσα μέχρι να φτάσει σπίτι του». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μι­σθός του στρατεύσιμου είναι 8,9 ευρώ τον μήνα. Όπως ανα­φέρουν στην «Κ» αξιωματικοί, εί­ναι η πρώτη φορά που παρατη­ρείται στον Στρατό απροθυμία για έξοδο, αφού παραδοσιακά» οι μάχες στις μονάδες γίνονταν για το ποιος θα πρωτοφύγει. 

Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ 
(Εφ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-14/12/2012)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger