Αρχική » » Εμπλοκή στις θαλάσσιες ζώνες και τις έρευνες στη Μεσόγειο

Εμπλοκή στις θαλάσσιες ζώνες και τις έρευνες στη Μεσόγειο


■ Οι διαφορετικές θέσεις σε αυτήν τη φάση καθιστούν σχεδόν αδύνατη την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής και κατά συνέπεια δεν θα μπορούν να κάνουν έρευνες σε μια τεράστια περιοχή. 
■ Αίγυπτος και Λιβύη θέλουν στο τραπέζι την Τουρκία για τις ΑΟΖ. 

Η προσπάθεια της Ελλάδος να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών την οριοθέτηση των ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τη Λιβύη δεν τελεσφόρησε, λόγω άρνησης των δύο αυτών χωρών να διαπραγματευθούν με τη χώρα μας χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας... 

Ωστόσο, αυτό που αναδείχθηκε, ιδιαίτερα με τη Λιβύη, είναι μια όξυνση των θέσεών της, γεγονός που δεν προοιωνίζεται θετικές εξε­λίξεις στη Μεσόγειο. 

Σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, το πρόβλημα είναι ότι η Άγκυρα, μη αναγνωρίζοντας επήρεια στο Κα­στελόριζο, θέλει να διαπραγματευ­θεί απευθείας με το Κάιρο. Η Αίγυ­πτος έχει διαμηνύσει, σε γενικές γραμμές, ότι, αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες, τηρώντας, προς το παρόν τουλάχιστον, μια ισορροπημένη στάση, η οποία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Με τη Λιβύη, το πράγματα είναι δύσκο­λα, ίσως και επικίνδυνα, καθώς επι­βεβαιώθηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις θέσεις των δύο χω­ρών και με την επίσκεψη του υπουρ­γού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου στο Κάιρο, την περασμένη Πέμπτη. 

Στις δηλώσεις του, ο Λίβυος ομόλογός του Μ. Αμπντελαζίζ δήλωσε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Υπήρχαν συνεννοήσεις και συνομι­λίες και μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με τον συνάδελφο μου γι΄ αυτό το θέμα. Διότι το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και τη Λιβύη. Πρέπει να προχωρήσου­με σε ένα πλαίσιο που θα συμπερι­λαμβάνει τις χώρες που έχουν θα­λάσσια σύνορα με την Ελλάδα και τη Λιβύη. Επιδιώκουμε να υπάρξει μια γενική συμφωνία, που να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που αφο­ρά αυτό το θέμα. Γιατί εμείς θέλου­με να κοιτάξουμε προς το μέλλον συνολικά, όχι μεμονωμένα». 

Αντιδράσεις 

Η φράση αυτή προκάλεσε έντο­νες συζητήσεις και αντιδράσεις στο διπλωματικό επίπεδο, γιατί δεν υπάρχει κανένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ελλάδος, Λιβύης και Τουρκίας. Η υπόθεση αυτή γίνεται επικίν­δυνη, γιατί η Τρίπολη φαίνεται ότι υιοθετεί μια ακραία τουρκική επιχειρηματολογία -για την ακρίβεια, τη μελέτη ενός Τούρκου αξιωματού­χου για τις ΑΟΖ στη Μεσόγειο-, αν και οι δίκες της θέσεις δεν είναι διαφορετικές. Σύμφωνα με τη… μελέτη αυτήν, το Καστελόριζο, τα Δωδεκά­νησα και η Κρήτη δεν έχουν επήρεια, παρά μόνο δικαιώματα εντός των χωρικών υδάτων, το ίδιο ουσιαστικά και η Κυπριακή Δημοκρατία και, κατά συνέπεια, η Τουρκία πρέ­πει να διαπραγματευθεί απευθείας με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Ισραήλ, τον Λίβανο και να διαμοιράσουν μια τεράστια περιοχή! Μάλιστα σύμφω­να με το πόνημα του Τούρκου αξιω­ματούχου, αν γίνει δεκτή η πρόταση του, οι προαναφερθείσες χώρες θα πολλαπλασιάσουν τις δικές τους ζώνες και, άρα, και τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. 

Ωστόσο, η μελέτη αυτά ήδη έχει ακυρωθεί σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει συνάψει συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και με τον Λίβανο, το οποίο αναμένεται να την κυ­ρώσει σύντομα από το Κοινοβούλιό του. 

Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι η Λιβύη φαίνεται να υιοθετεί αυτήν τη θέση που, σημειωτέον, σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι οποίοι γνωρί­ζουν λεπτομερώς την υπόθεση, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή σε καμία πε­ρίπτωση από την Ελλάδα ούτε από κανένα δικαστήριο. 

Η Τουρκία, που είναι εμφανές ότι αναπτύσσει έντονη κινητικότητα στο θέμα αυτό με όλες τις χώρες της πε­ριοχής, πιθανόν να ευελπιστεί ότι θα απομονωθεί η Ελλάδα και, κατά κά­ποιον περίεργο τρόπο, θα κάνει συμ­φωνίες με άλλα κράτη, ερήμην της χώρας μας, κάτι που, κατά τους ιδί­ους κύκλους, θεωρείται αδιανόητο. 

Το θέμα είναι ότι η Λιβύη και με το νέο καθεστώς φαίνεται να διατη­ρεί αναλλοίωτη τη θέση της ως προς την επήρεια της Γαύδου και άλλων μικρών νησιών, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλά­δα, θέση που είναι πανομοιότυπη με αυτήν της Τουρκίας για το Καστελό­ριζο και τα νησιά του Αιγαίου. 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2005, η Λι­βύη θέσπισε «ζώνη προστασίας της αλιείας» εύρους 74 ν.μ., ενώ στις 31 Μαΐου 2009 κήρυξε ΑΟΖ έως το ανώτατο επιτρεπτό εύρος, δηλαδή περίπου 200ν.μ., ενώ έχει χωρικά ύδατα 12 ν.μ. Η Λιβύη δεν αναγνωρί­ζει επήρεια στα νησιά που βρίσκον­ται νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, όπως οι Στροφάδες, η Σαπιέντζα, η Σχίζα, η Γαύδος, η Χρυ­σή και το Κουφονήσι (Α. Στρατή: «Ελ­ληνικές θαλάσσιες ζώνες και οριο­θέτηση με γειτονικά κράτη», Εκδό­σεις Νομική Βιβλιοθήκη). 

Άγονες συνομιλίες 

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου συνομιλιών, είναι φανε­ρό ότι διαφορετικές θέσεις και αντι­λήψεις καθιστούν σχεδόν αδύνατη -τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση- την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδος με τα κράτη της περιο­χής και, κατά συνέπεια, ούτε η χώ­ρα μας ούτε όμως και οι άλλες (η Τουρκία, η Λιβύη, η Αίγυπτος) θα μπορούν να κάνουν έρευνες σε μα τεράστια περιοχή. 

Υπό το πρίσμα αυτό, το ερώτη­μα το οποίο ανακύπτει είναι αν τα κράτη αυτά θα επιλέξουν την ειρη­νική διευθέτηση των προβλημάτων και πιθανόν την προσφυγή στο Δι­καστήριο της Χάγης ή αν θα προ­κληθούν εντάσεις και θα επέλθει χαοτική κατάσταση στη Μεσόγειο... 

του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-27/12/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger