Αρχική » » Το Μνημόνιο απειλεί τους στρατιωτικούς με… εφεδρεία

Το Μνημόνιο απειλεί τους στρατιωτικούς με… εφεδρεία


Το Μεσοπρόθεσμο, στο οποίο έχουν ενταχθεί και τα ειδικά μισθολόγια, μπορεί να γίνει η κερκόπορτα για τη μείωση του Στρατεύματος.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ε.Δ. Ανέστη Τσουκαράκη στην «Ε», οι σχετικές επιφυλάξεις έχουν να κάνουν κυρίως με τη διατύπωση πως για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί ο προϊστάμενος να θέσει τον υφιστάμενο του σε δυνητική αργία. 

Έναν εύσχημο τρόπο να μειωθεί ο αριθμός του στρατεύματος με ταυτόχρονη περαιτέρω περικοπή του αμυντικού προϋπολογισμού φαίνεται πως προωθεί η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα «ψιλά γράμματα» και τις επιταγές του πρόσφατου Μνημονίου, σύμφωνα με τις οποίες έπειτα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τίθενται σε κατάσταση αυτοδίκαιης αργίας, δυνητικής αργίας και αναστολής άσκησης καθηκόντων και τα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή και οι στρατιωτικοί... 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συ­νεργασίας Μελών Ε.Δ. Ανέστη Τσουκαράκη, ενώ αρχικά το θέμα των αργιών με βάση και το Μεσοπρόθεσμο αφορούσε μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους, εν συνε­χεία σε αυτό εντάχθηκαν και τα ειδι­κά μισθολόγια, όχι δηλαδή μόνο οι στρατιωτικοί. 

Ο κ. Τσουκαράκης σε δηλώσεις του στην «Ε» αναφέρεται στους κίνδυνους που δημιουργούνται από το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας να τύχει ευρείας ή ακόμη και διαστρε­βλωτικής εφαρμογής στις Ε.Δ. «Αυ­τό για το οποίο εμείς διατυπώνουμε κάποιες ενστάσεις δεν έχει να κά­νει με το εάν κάποιος μπήκε σε αρ­γία επειδή κατηγορήθηκε για κλο­πή, απάτη κ.ο.κ. Εξάλλου δεν το συ­ζητάμε, αυτός που είναι απατεώνας να μπει και φυλακή. Οι δικές μας επιφυλάξεις έχουν να κάνουν κυ­ρίως με τη διατύπωση πως για οποι­οδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί ο προϊστάμενος να θέσει τον άλλο σε δυνητική αργία. Μπο­ρεί δηλαδή να μην "πηγαίνει" ο προϊστάμενος κάποιον και με μια μικρή αφορμή να του τραβήξει μια δυνητική αργία με την προοπτική όταν δικαιωθεί να τα ξαναπούν. 

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο όρος απόλυση με την αργία τι μπορούν να πετύχουν; Κατ' αρχάς, δίνουν σε αυτόν που τίθεται σε αρ­γία το 1 /3 του μισθού. Μέχρι να δι­καιωθεί σε τελευταίο βαθμό στα δι­καστήρια θα έχουν περάσει 6 με 7 χρόνια. Τότε δεν θα υπάρχει και Εφάπαξ. Οπότε πληρώνω τώρα εγώ τον υπάλληλο με το 1/3 του μισθού, δεν μου δουλεύει, τον έχω όμως στην "καβάντζα", ενώ ταυτόχρονα μειώνω τον αριθμό του στρατεύμα­τος γιατί το θέλει η Τρόικα και είναι όλοι ευχαριστημένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ. 

Να σημειώσουμε, εξάλλου, πως σύμφωνα και με όσα υποστηρί­ζει ο Σύνδεσμος, σε αργία μπορούν να τεθούν άμεσα στρατιωτικοί οι οποίοι: 

Στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτο­βάθμια ή δευτεροβάθμια απόφα­ση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλ­μα προσωρινής κράτησης. 

 Κατά των οποίων εκδόθηκε έν­ταλμα προσωρινής κράτησης και στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτησή τους ή αντικαταστάθη­κε με περιοριστικούς όρους. 

 Παραπέμφθηκαν αμετακλήτως ενώπιον του αρμόδιου δικαστη­ρίου για κακούργημα ή για τα αδι­κήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απά­της, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απι­στίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλ­λευσης της γενετήσιας ζωής. 

 Υπέπεσαν σε πειθαρχικά παρα­πτώματα όπως: Της παράβασης καθήκοντος, κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, της απόκτησης οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγ­ματος προς όφελος του ιδίου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή εξ αφορμής αυτών, της αναξιο­πρεπούς ή ανάρμοστης ή ανά­ξιας συμπεριφοράς εντός ή εκτός της υπηρεσίας, της απείθειας, της φθοράς λόγω ασυνήθιστης χρήσης ή εγκατάλειψης ή παράνομης χρήσης πράγματος το οποίο ανήκει στην υπηρεσία, της παράλειψης δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώμα­τος, της μη τήρησης ωραρίου και της παράλειψης του προϊσταμέ­νου να ελέγχει την τήρησή του. 

Το εντυπωσιακό είναι -ίσως και το πλέον «επικίνδυνο» της υπόθε­σης- ότι τίθεται για πρώτη φορά ο στρατιωτικός σε κατάσταση δυνητικής αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων από το αρμόδιο όργανο (ήτοι: τον ΥΕΘΑ η το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης) εάν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι και έχει ασκηθεί σε βάρος του στρατιωτικού πειθαρχική δίωξη για οποι­οδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα ή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άτακτη διαχείριση ή διαφορετικά σε κατεπείγουσες περιπτώσεις και εφόσον διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας από τον άμεσο πειθαρχικώς προϊστάμενο. 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙ0ΝΥΣ0Π0ΥΛ0Υ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-20/12/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger