Αρχική » » Εισαγγελέας στο Πεντάγωνο για τα «μυστικά κονδύλια»

Εισαγγελέας στο Πεντάγωνο για τα «μυστικά κονδύλια»


Η δικαστική έρευνα θα αναζητήσει 45 εκατ. ευρώ τα οποία διατέθηκαν για ειδικές ή απόρρητες δαπάνες. 
Η διάθεση των μυστικών κονδυλίων είναι στη διακριτική ευχέρεια αυτού που τα χειρίζεται, ενώ οι αποδείξεις και τα κάθε είδους παραστατικά, βάσει νόμου, καταστρέφονται μέσα σε έξι μήνες. 
Στο Πεντάγωνο όχι μόνο δεν περιμένουν αποτελέσματα από την εισαγγελική έρευνα, αλλά, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι έτσι θα νομιμοποιηθεί η χρήση που έγινε από τις κυβερνήσεις της προηγούμενης οκταετίας. 

Η επέκταση της εισαγγελικής έρευνας που αφορά στη διαχείριση των αποκαλούμενων «μυστικών κονδυλίων», μεταξύ άλλων υπουργείων και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ήταν για αρκετούς στο κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων μια αναμενόμενη εξέλιξη, στο πλαίσιο και των ελέγχων για τον εντοπισμό φαινομένων σπατάλης και κακοδιαχείρισης που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών σε όλους τους τομείς του Δημοσίου...
 
Ως εκ τούτου, π παραγγελία που έδωσε στα μέσα της εβδο­μάδας ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης προς τη νεοσύστατη Γε­νική Διεύθυνση Δημοσιονομι­κού Ελέγχου του υπουργείου Οι­κονομικών για διενέργεια ελέγ­χου στα μυστικά κονδύλια που χειρίστηκαν οι «ένοικοι» του Πενταγώνου από το 2006 έως σήμερα δεν ξάφνιασε παρά ελά­χιστους. Όπως, εξάλλου, ελάχι­στοι είναι και αυτοί που πι­στεύουν ότι μέσα από οποιονδή­ποτε έλεγχο μπορεί να προκύψει οτιδήποτε μεμπτό για οποιονδή­ποτε . Και αυτό, για έναν και μόνο λόγο: Ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται τα «μυστικά κονδύλια» είναι στη διακριτική ευχέρεια αυτού που τα χειρίζεται, ενώ οι αποδείξεις και τα κάθε είδους παραστατικά, εάν υπάρχουν, προβλέπεται, βάσει νόμου, να καταστρέφονται μέσα σε έξι μή­νες. Η ευθύνη, μάλιστα, της καταστροφής τους είναι ανατεθει­μένη σε μια τριμελή επιτροπή που αποτελείται από ανώτερους αξιωματικούς των Ε.Δ., από τα χέρια των οποίων περνά το σύ­νολο σχεδόν των σχετικών εγ­γράφων προτού οδηγηθούν στον καταστροφέα. Η εισαγγελι­κή εντολή ζητεί από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγ­χου να διενεργήσει ελέγχους και να συντάξει πραγματογνω­μοσύνες, ώστε να διαπιστωθεί αν χρήματα που διατέθηκαν σε όλα το ελεγχόμενα υπουργεία δαπανήθηκαν για τους σκοπούς που ζητήθηκαν ή αν υπήρξαν, δόλιες ή μη, αποκλίσεις. Πρόκειται για ελέγχους που, επί της ου­σίας και γιο τους λόγους που περιγράψαμε παραπάνω, δεν πρό­κειται να καταλήξουν πουθενά. Το αντίθετο. Όπως υποστηρί­ζουν κύκλοι του Πενταγώνου, μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία θα νομιμοποιηθεί η χρήση που έγινε στα «μυστικά κονδύ­λια» από τις κυβερνήσεις της προηγούμενης οκταετίας. 

Διαχειριστές 

Αναγκαστικά, το ύψος των «μυστικών κονδυλίων» τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία που διαχειρίζονταν ανάλογα χρήμα­τα, καθοριζόταν κάθε φορά οπό την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην εποχή της ανάπτυ­ξης, πολύ λιγότερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων. Εξαίρεση δεν απο­τέλεσε ούτε το ΥΠΕΘΑ. Κατά την τελευταία τριετία τα «μυστικά κονδύλια» που δόθηκαν στο Πεντάγωνο άγγιξαν συνολικό τα 45 περίπου εκατ. ευρώ. Συγκε­κριμένα, το 2010 διατέθηκαν 25.250.000 ευρώ (δαπανήθη­καν τα 22.715.000 ευρώ). Το 2011 εγγράφηκαν 16.065.000 ευρώ (δαπανήθηκαν 14.452.842). 

Για το 2012 πιστώθηκαν συ­νολικά 9 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο πάντως εικάζεται πως μει­ώθηκε σημαντικά στην πορεία εξαιτίας των συνεχών περικο­πών κονδυλίων στον αμυντικό τομέα. Πρόκειται για ποσά τα οποία, όπως σημειώνουν επιτε­λείς του Πενταγώνου, διατίθεν­ται αποκλειστικά για ειδικές ή απόρρητες δαπάνες που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με τη συνήθη διαδικασία και δεν δύναται να κατονομαστούν, γιο λόγους εθνικής ασφάλειας. Το δικαίωμα να χειρίζονται απόρ­ρητα κονδύλια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ο υπουρ­γός, οι δύο υφυπουργοί, ο Α\ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμε­ων. Το ποσά που έχει ο καθένας στη δικαιοδοσία του κατανέμον­ται κατά μέγεθος, με βάση την παραπάνω σειρά ιεραρχίας. Εν­δεικτικό να σημειώσουμε πως για το 2012 οι 4 αρχηγοί των Γενι­κών Επιτελείων είχαν δικαίωμα να διαχειρίζονται 500 χιλ. ευρώ ο καθένας τους, συνολικά δηλα­δή «μυστικά κονδύλια» της τάξης των 2 εκατ. ευρώ. 

Μειώσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το πρόσφατο Μνημόνιο αλλά και οι περικοπές στις λει­τουργικές δαπάνες των Ε.Δ αναμένεται να μειώσουν γιο το 2013 τουλάχιστον στο μισό τα παραπάνω κονδύλια που διαχειρίζονται οι αρχηγοί, με εξαίρεση ίσως εκείνο του Α/ΓΕΕΘΑ. Ανάλογη μείωση αναμένεται επίσης να υποστούν τα «μυστικά κονδύ­λια» που χειρίζεται και η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου. Σύμ­φωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ, η πρόβλεψη των συγκεκριμένων κονδυλίων δεν σημαίνει πως ενέχει κάτι μεμπτό. Η ύπαρξη τους κρίνεται αναγκαία προκει­μένου, ιδιαίτερα η στρατιωτική αλλά και η πολιτική ηγεσία, να μπορούν χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα και χρονοβόρες διαδικασίες να χρηματοδοτούν δράσεις, αλλά και πραγματικές ανάγκες γιο τις οποίες δεν είναι εύκολο να αντληθούν χρήματα από επίσημες πηγές του κράτους. Και εάν στο πλαίσιο αυτό νομίζετε ότι εντάσσονται μόνο κάποιες επικίνδυνες αποστολές ανδρών των Ε.Δ., οι ίδιες πηγές σπεύδουν να μας προσγει­ώσουν στην πραγματικότητα. «Σε αρκετές περιπτώσεις οι Αρ­χηγοί π.χ. χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα κονδύλια προκει­μένου να βοηθήσουν διοικητές μονάδων να αντεπεξέλθουν σε άμεσα προβλήματα που απα­σχολούν το στρατόπεδό τους. Επίσης, χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν διάφορες τρύπες σε μείζονος σημασίας τομείς του στρατεύματος», αναφέρουν χα­ρακτηριστικά. 

Σπατάλη εκατομμυρίων για δώρα και δημόσιες σχέσεις 

Η πραγματικότητα είναι, πάντως, πως η φήμη που ακο­λουθεί τα «μυστικά κονδύλια», και σε ορισμένες περιπτώσεις ο τρόπος με τον οποίο αυτά διαχειρίζονταν από τις εκάστο­τε πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες, ιδιαίτερα σε παλαιότε­ρες και αλήστου μνήμης εποχές, δεν ήταν ιδιαίτερο θετική. Εξάλλου το γεγονός και μόνο ότι ονομάζονται «μυστικά» αρ­κεί από μόνο του να εξάψει τη φαντασία του κάθε πολίτη για τον τρόπο που ενδεχομένως θα μπορούσαν κάποιοι να τα διαθέσουν. Ίσως από την άλλη, όμως, να μην ήταν μόνο η φαν­τασία του κόσμου, αλλά και μια σειρά από φήμες και περιστατι­κά, η πλειονότητα των οποίων ανάγεται στα τέλη της δεκαε­τίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που εί­δαν τότε το φως της δημοσιότητας και δημιούργησαν μια εικό­να. Δώρα πολλών καρατίων και αρκετών χιλιάδων ευρώ. Χρή­ματα που σκορπίζονταν δεξιά και αριστερά για δημόσιες σχέσεις και δραστηριότητες που ουδεμία σχέση είχαν με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν μερικές από τις χρήσεις που φέρονται να έκαναν κάποι­οι στα «μυστικά κονδύλια». 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙ0ΝΥΣ0Π0ΥΛ0Υ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-08/12/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger