Αρχική » » Προκαλεί η Άγκυρα εν όψει διεθνών ασκήσεων

Προκαλεί η Άγκυρα εν όψει διεθνών ασκήσεων


ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ SAR ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. 
Η ΡΩΣΙΚΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ Moskva παραμένει στο Αιγαίο. 

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ευκαιρία για αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, ακόμη και σε ελληνικά χωρικά ύδατα, βρήκε η Άγκυρα με αφορμή την αναζήτηση ναυαγού ανατολικά της Μυτιλήνης....

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή και ενώ ήδη οι ελληνικές αρχές είχαν εκδώσει ΝΟΤΑΜ (Α1962/12) για την ανάληψη επιχείρησης SAR νοτιοανα­τολικά της Μυτιλήνης με ισχύ μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ (Α4236/12)με την οποία αμφισβητούσε την ελληνική περιοχή ευθύνης SAR όπως προβλέπεται από τον ICAO. 

Η ανταλλαγή ΝΟΤΑΜs συνεχίσθη­κε από ελληνικής πλευράς πλέον, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αναγγελίες είναι άκυρες και παράνομες και ότι η μόνη αρμόδια αρχή για SAR εντός του FIR Αθηνών είναι η ΥΠΑ. Η ελληνική ΝΟΤΑΜ αφού παρουσιάζει το νομικό-θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει τις επιχειρήσεις SAR επισημαίνει ότι πέραν όλων αυτών η πε­ριοχή στην οποία διεξαγόταν η έρευνα ήταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχι­κά δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και έχει το αποκλειστικό δικαί­ωμα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Το περιστατικό αυτό πάντως συμπίπτει με αυξημένη δραστηριότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εντός του FIR Αθηνών, που πιθανόν να έχει ενοχλήσει την Άγκυρα. 

Ασκήσεις 

Η Πολεμική Αεροπορία θα πραγ­ματοποιήσει ασκήσεις με το Γαλλικό Ναυτικό στις 17 Δεκεμβρίου στην πε­ριοχή νοτίως των Κυθήρων μέχρι δυτικά των Χανίων, ενώ θα προηγηθεί στις 14 Δεκεμβρίου εκτεταμένη άσκηση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτίως της Ρόδου και ανατο­λικά του Καστελόριζου, αλλά και στο απώτατο νοτιοανατολικό όριο του FIR Αθηνών. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του ρωσικού στόλου, χθες έγινε γνω­στό ότι παραμένουν στο Αιγαίο η ναυαρχίδα Moskva και η φρεγάτα Smetlivy με δύο ακόμη συνοδευτικά σκάφη. 

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ
(Εφ. ΕΘΝΟΣ, 11 Δεκεμβρίου 2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger