Αρχική » » Task force για αγωγούς και ενέργεια

Task force για αγωγούς και ενέργεια


Απαραίτητη η δημιουργία νέων θεσμών για τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων.
Ο Nord Stream είναι γεγονός. Οι αγωγοί που έχουν καθυστερήσει απελπιστικά είναι αυτοί του ευρωπαϊκού Νότου.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί πιέσεις το επόμενο διάστημα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

Η συζήτηση στην Ελλάδα γύρω από τις έρευνες για την ανακάλυψη φυσικού αερίου φαίνεται ότι θα επιταχύνει με ραγδαίους ρυθμούς και τις συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της χώρας μας και ενώ στην Αθήνα κλιμακώνεται με ιδιαίτερη ένταση, μάλιστα, η δημόσια συζήτηση σχετικά με την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου....

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, ξένες κυ­βερνήσεις δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τομέα αυτόν και τη στάση της χώ­ρος μας, ενώ, παράλληλα, ευρω­παϊκές πρωτεύουσες αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. 

Εκ των πραγμάτων, τα νέα δεδομένα επιδρούν και στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, που -αν και δεν μελε­τούν συστηματικά και με επιστη­μονικά κριτήρια την ενεργειακή πολιτική της χώρας- γνωρίζουν ότι οι μελλοντικές επιλογές τους θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Σύμφω­να με καλά πληροφορημένες πη­γές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να στρέφει το ενδιαφέρον της στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, εκτιμώντας ότι θα προ­σφέρει την περιπόθητη απεξάρ­τηση από τη ρωσική ενέργεια και στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου το ζήτημα της ενέργειας να τεθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στην Ε.Ε. 

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η ένταξη στα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσε­ων, με ρητή, μάλιστα, διατύπωση σχετικά με το δικαίωμα της Κυ­πριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο. 

Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. αρχίζει να αλλάζει πολιτική, καθώς τώρα αντιλαμβάνεται ότι υπήρ­ξαν και λανθασμένες επιλογές που όμως ενδιαφέρουν την Ελ­λάδα. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, ο αγωγός Nabucco West δεν πρόκειται να κατασκευαστεί γιατί είναι aσύμφορος, παρά το γεγο­νός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφερε την αμέριστη πολιτική στήριξη. 

Αν δεχθούμε τη ρήση έμπει­ρου Έλληνα διπλωμάτη ότι στις σημερινές συνθήκες ισχύει αβίαστα ότι «εκεί που σταματά η διπλωματία αρχίζει η ενεργειακή πολιτική», τότε η Ελλάδα, σύμ­φωνα με την εκτίμηση του ίδιου διπλωμάτη, θα βρεθεί στο επί­κεντρο του διεθνούς ενδιαφέ­ροντος, αλλά και υπό πίεση για να προχωρήσει η πολιτική οριο­θέτησης των θαλάσσιων ζωνών και με την Τουρκία και με τις άλ­λες χώρες, ώστε να καθοριστεί ξεκάθαρα το ενεργειακό πεδίο. 

Αθήνα και Τίρανα κρατούν σε αναμονή την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ 

Προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διαχειρι­στεί την υπόθεση του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας. Η πρόσφατη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με επίκεντρο το εθνικι­στικό παραλήρημα για τη Μεγάλη Αλβανία έχει παγώσει κάθε συζή­τηση, αλλά είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες το θέμα θα επανέλθει, καθώς η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ περιμένει την υπο­γραφή των διακρατικών συμφω­νιών των τριών χωρών, προκειμέ­νου να πάρει την άνοιξη τις απο­φάσεις της. 

Με αφορμή τη γενικότερη συζήτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας, εμ­πειρογνώμονες με καλή γνώση και των πολιτικών δεδομένων εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναφέρει στο τραπέζι την πίε­ση προς τα Τίρανα να εφαρμό­σουν τη συμφωνία του 2009 με τη χώρα μας και στη συνέχεια να προωθηθούν οι συμφωνίες για τον ΤΑΡ. 

Για να συμβεί όμως αυτό, η Αθήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πη­γές, πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρον την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 11ης Δεκεμβρίου. Το Συμβούλιο, επικαλούμενο σειρά προβλημά­των στη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Αλβανία, δεν χορήγησε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, προκαλώντας αναταραχή στα Τίρανα. Επειδή την άνοιξη το αίτημα των Τιράνων θα επανεξεταστεί, η ελληνική κυ­βέρνηση οφείλει να ζητήσει τα αυτονόητα, δηλαδή την κύρωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες και ρητές αποφάσεις του αλβανικού Κοινοβουλίου ότι αποκηρύσσει κάθε ιδέα για Με­γάλη Αλβανία και αλλαγές συνό­ρων, ώστε να συναινέσει στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονι­κής χώρας. 

Σημειώνεται ότι στις 28 Σε­πτεμβρίου 2012 υπογράφηκε από Ελλάδα - Αλβανία και Ιταλία το Μνημόνιο συναντίληψης, που ήταν το πρώτο βήμα γιο την επί­σημη και τελική συμφωνία για τον ΤΑΡ, ενώ εκτιμάται ότι η συνέχεια θα δοθεί με το νέο έτος. Επειδή η Ελλάδα έχει ανοιχτά πολιτικά και διπλωματικά μέτωπα με τις περισ­σότερες χώρες στην περιοχή, μέτωπα που αποτελούν μείγματα πολιτικής, διπλωματίας, ενέργει­ας, εθνικών και οικονομικών συμφερόντων, οι ίδιες πηγές το­νίζουν την ανάγκη η χώρα μας να δημιουργήσει νέους θεσμούς, ώστε να καταφέρει να ανταπο­κριθεί με επιτυχία στις νέες συν­θήκες. Δηλαδή, τονίζουν ότι πρέ­πει να δημιουργηθεί μια task force, στην οποία να συμμετά­σχουν αρμόδιοι για την ενέργεια, διπλωμάτες, στρατιωτικοί και όποια άλλη ειδικότητα απαιτηθεί, ώστε να λειτουργεί ως ένα ενιαίο κέντρο στρατηγικού χαρακτήρα για περισσότερη αποτελεσματι­κότητα. Καλείται, δηλαδή, το ελ­ληνικό κράτος να αποδείξει ότι υπάρχει και ότι έχει τη δυνατότη­τα να χειριστεί τέτοια θέματα, προτού τα χειριστούν οι ξένοι, κυ­ρίως οι δανειστές μας. 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-29/12/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger