Αρχική » » Η... σκληρή θητεία του (γραφέα Ι3) Ευ. Βενιζέλου!

Η... σκληρή θητεία του (γραφέα Ι3) Ευ. Βενιζέλου!


• Από την Κόρινθο στο Β' Στρατολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης ως Ι3 και απολυτήριο εννέα μήνες νωρίτερα έναντι 27.000 δρχ. 

ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «τι έκανες, στον πόλε­μο, μπαμπά;», ο Βορειοελλαδίτης «πατριώτης» αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πιθανόν να δυσκολευ­τεί να απαντήσει. Ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με το στρατιωτικό «φύλλο μητρώου» του, ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που εξαγόρασαν μεγάλο μέρος της θητείας τους αντί πινακίου φακής. Τα χαρτιά δύσκολα πέφτουν έξω...
 

Την ίδια διαδρομή είχε ακολουθή­σει και ο προκάτοχος του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Φαίνεται ότι το 'χει η θέση να ηγούνται ως υπουργοί των στρατιωτικών πρόσωπα που δεν έχουν πιάσει ποτέ όπλο στη ζωή τους. Σύμφωνα με το «φύλλο μητρώου» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο...έφηβος το 1976 Βαγγέλης 19 ετών τότε (κατά το βι­ογραφικό του που τον παρουσιάζει γεν­νηθέντα το 1957), αποφεύγει την κατάτα­ξη του στον Στρατό λόγω σπουδών. Στις 6 Μαρτίου 1976 «παρουσιασθείς ΣΕΟ Θεσσαλονίκης εκρίθη ικανός I1», όπως ανα­φέρεται χαρακτηριστικά. 

Λαμβάνει αναβολή έως τις 31/12/1985 ως δευτεροετής φοιτητής της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Στις 14 Σεπτεμ­βρίου 1978 «επεράτωσε τις σπουδές του» και στις 28 Νοεμβρίου 1978 «ενεγρά­φη ως πρωτοετής του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημί­ου Δικαίου Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών Παρισίων 2 Γαλλίας προς λή­ψη Διδακτορικού Διπλώματος εις το Δί­καιον κατά το έτος 1978-79 (φοίτηση εξα­ετής) παραμένουσας ισχυράς της αναβο­λής του έως 31/12/1985 (άρθρο 17 παρ. 2δ’ ΝΔ 720/70». 

Στις 26 Μαρτίου 1986 ο τότε υπερδραστήριος πανεπιστημιακός και σημερινός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποφασίζει αναγκαστικά να καταταγεί στον Στρατό επιλεγόμενος ως πεζικάριος (YEA). 

Οι ενέργειές του όμως καθώς και η συνεχής αποζήτηση «βυσμάτων» δείχνουν ότι ο Ελληνικός Στρατός ήταν ανέκαθεν ένα ζήτημα που προφανώς εμπόδιζε την επαγγελματική και διδακτορική του πο­ρεία. 

Νωρίτερα, στις 31 Δεκεμβρίου 1985, «ληξάσης νομίμως της αναβολής υπο­χρεούται για κατάταξη στην 86 Β' ΕΣΣΟ». Κατετάγη στις 9 Απριλίου 1986 στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και εκρίθη «ικανός Ι3 ΕΔΥΕΘΑ 15/86». 

Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν τα περίεργα. Στις 9 Απριλίου 1986 κρίνε­ται «με την απόφαση Ε.Σ.Σ του 6ου Συ­ντάγματος Πεζικού 232 πάσχων από ση­μαντική παχυσαρκία. Στις 27 Μαΐου 1986 (πάντα κατά το «φύλλο μητρώου» του) «μετατέθηκε στο Β' Στρατολογικό Γρα­φείο Θεσσαλονίκης» από το άνυδρο και αφιλόξενο γι' αυτόν στρατόπεδο της Κο­ρίνθου. Μια ανάσα από το σπίτι του. Στις 22 Μαΐου 1986 διορίζεται γραφέας. Ήταν το σκαλοπάτι για την οριστική απαλλα­γή, την οποία φαίνεται ότι επεδίωκε από καιρό. 

Τη σημαδιακή ημερομηνία της 4ης Αυγούστου 1987 ο κ. Βενιζέλος αποφα­σίζει το μεγάλο άλμα από το χακί. «Κα­τέβαλε δι' υπαριθμόν 770 απόδειξη της Γενικής Τραπέζης της Ελλάδος 27.000 δραχμών για εξαγορά 9μηνου υπολοί­που θητείας Αρ.1 παρ.1» της σχετικής απόφασης. Δύο μέρες αργότερα, στις 6 Αυγούστου 1987, ο κύριος καθηγητής λέ­ει αντίο στον Στρατό, καθώς απολύεται «από το Β' Στρατολογικό Γραφείο σαν στρατιώτης Πεζικού, ειδικότητας Ι3 ως γραφέας». 

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ-Στέφανος Χίος 
(Εφ. Κυρ. Δημοκρατία- 27 Ιανουαρίου 2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger