Αρχική » » Εμφύλιος στο Πεντάγωνο για την ακίνητη περιουσία των Ε.Δ

Εμφύλιος στο Πεντάγωνο για την ακίνητη περιουσία των Ε.Δ


Αντιδράσεις του ΤΕΘΑ για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης.
Με έγγραφό του το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) εισηγείται στο υπουργείο να αλλάξει τους σχεδιασμούς του αναφορικά με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι η εφαρμογή τους «θα συντελέσει στη δημιουργία ενός προβληματικού οργανισμού που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία του».

«Εμφύλιος πόλεμος» για τον τρόπο αξιοποίη­σης της ακίνητης περιουσίας και των κληροδοτημάτων που αντλούν στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει ξεσπάσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τους υπάρχοντες φορείς που έχουν αναλάβει τη σχετική διαχείριση να έχουν έρθει σε αντιπαράθεση τόσο μεταξύ τους όσο, κυρίως, με την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου...

Συγκεκριμένα, π επικείμενη συγκρότηση ενός Διακλαδικού Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης-Αξιοποίησης της Ακίνητης Περι­ούσιος του ΥΠΕΘΑ με τη μορφή ΝΠΔΔ, υπό την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν και οι τρεις υφιστάμενοι φορείς που διαχει­ρίζονται σήμερα την ακίνητη πε­ριουσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη αναστάτωση μεταξύ των σχετικών διευθύνσε­ων των Κλάδων των ΕΔ, οι οποί­ες θεωρούν το συγκεκριμένο σχεδιασμό ως ανεφάρμοστο.

Οι πιο έντονες διαφωνίες έρ­χονται από την πλευρά του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Το εν λόγω Ταμείο, σε έγγραφο του με ημερομηνία 20 Δεκεμβρί­ου 2012, ασκεί σκληρή κριτική στις παραπάνω προθέσεις της κυβέρνησης, με βάση και τη με­λέτη της σχετικής Επιτροπής που συστάθηκε για το θέμα, ενώ ταυ­τόχρονα αναφέρεται και στην απροθυμία των Ταμείων Εθνι­κού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορι­κής Άμυνας (ΤΑΑ) να λάβουν μέρος στις προβλεπόμενες ενοποιητικές διαδικασίες.

Τα τελευταία δύο Ταμεία, πάντως, από τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν εμφανίζον­ται διατεθειμένα να τραβήξουν το σκοινί της αντιπαράθεσης με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, διατηρώντας τους τόνους της διαφωνίας τους σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Αντίθετα, το ΤΕΘΑ, σχολιά­ζοντας στο εν λόγω έγγραφο το υποβληθέν νέο οργανόγραμμα, το οποίο προβλέπει ουσιαστικά τη σύσταση τριών Κλαδικών Δι­ευθύνσεων (ΤΕΘΑ, ΤΕΣ, ΤΑΑ) με κύριο αντικείμενο τη διαχείριση των κληροδοτημάτων και μία Δι­εύθυνση Ακίνητης Περιούσιας, κάνει λόγο για δημιουργία ενός «γραφειοκρατικού υδροκεφαλι­κού φορέα».

Ειδικότερα το ΤΕΘΑ «διαχει­ρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ τό­σο σε οικονομικό όσο και σε αριθμητικό επίπεδο- εκτιμά πως ο ανωτέρω σχεδιασμός -είναι ανεφάρμοστος και επικίνδυνος γιο τη βιωσιμότητα, τη λειτουργι­κότητα και την αποτελεσματικό­τητα του ενιαίου φορέα, διότι "προσπαθεί" να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες συγκεκριμένων Ταμείων, χωρίς όμως να υπάρχει κοινή συνιστάμενη στόχων και επιδιώξεων, καθώς εκτός των άλλων οι πολυά­ριθμες Διευθύνσεις, με τη δια­φορετικότητα των στόχων και των διαδικασιών, θα οδηγήσουν εκ του ασφαλούς σε έναν δυσκί­νητο οργανισμό με μεγάλες δυσ­λειτουργίες στον έλεγχο-διοίκηση καθώς και στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων».


Εντυπωσιακό είναι, δε, το γε­γονός πως το ΤΕΘΑ, καταλήγον­τας στο εν λόγω έγγραφο, ειση­γείται ευθέως στο υπουργείο να μην υλοποιήσει τους σχετικούς σχεδιασμούς, διότι η εφαρμογή τους «θα συντελέσει στη δημι­ουργία ενός προβληματικού ορ­γανισμού που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απο­τυχία του». Να σημειώσουμε πως ήδη η αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, έχει προχω­ρήσει στην επεξεργασία της ακί­νητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, η οποία, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη καταγραφή, ανέρχε­ται οε 1.425 ακίνητα για το ΤΕΘΑ με ένα σύνολο 252.600 χιλιάδες στρέμματα, σε 67 ακίνητα για το ΤΕΣ με 1.495 στρέμματα και σε 77 ακίνητα για το ΤΑΑ με 563 στρέμματα, ήτοι ένα σύνολο 254.708 στρεμμάτων σε ολόκλη­ρη τη χώρα.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-10/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger