Αρχική » » Κατάθεση στον ΟΗΕ των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Κατάθεση στον ΟΗΕ των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας


Η προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν σηκώνει... εκπτώσεις. 
0 κύβος ερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. 

Η πολιτική απόφαση για την κατάθεση στον ΟΗΕ των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει ληφθεί και αναμένεται ότι η υπόθεση αυτή θα κλείσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα - το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη...
 
Έπειτα από πολύμηνες δια­βουλεύσεις, αναβολές, σκεπτι­κισμό, διαφωνίες και αναστο­λές, ο πρωθυπουργός Αντ. Σα­μαράς, αφού εντατικοποίησε τις διαβουλεύσεις με συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες, έδω­σε εντολή να γίνει η κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτής της εντολής, την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρξε κανένα πρόσκομμα και η συνεργασία μεταξύ του Μεγά­ρου Μαξίμου και του υπουργεί­ου Εξωτερικών υπήρξε υποδειγ­ματική, καθώς εκτιμήθηκε ότι, αν η κυβέρνηση δεν έδινε την εικόνα συνοχής, το πρόβλημα θα το είχε η χώρα - και όχι μόνο η κυβέρνηση. 

Σχεδιασμός 

Σύμφωνα με καλά πληροφο­ρημένες πηγές, τις τελευταίες ημέρες έγιναν αρκετές συζητή­σεις και εκτιμήσεις της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωμα­τούχων, κυρίως του υπουργού Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση της Άγκυρας σε "μονομερείς" ενέργειες της ελληνικής πλευ­ράς. Ο Τούρκος υπουργός προ­ειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Αθήνα καταθέσει τις συν­τεταγμένες η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις. Αυτό, όμως, δεν άλλαξε τον ελληνικό σχεδιασμό. 

Είναι απολύτως βέβαιο, κατά τις εκτιμήσεις έμπειρων διπλω­ματικών παραγόντων, ότι από τη στιγμή που θα γίνει η επίσημη κί­νηση στον ΟΗΕ πολλά θα αλλά­ξουν -ίσως με μεγάλη ταχύτητα- στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το θέμα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αλλάξουν προς θετική κατεύθυνση και όχι προς αρνητική, να μην υπάρξει επιλο­γή της έντασης από την Άγκυρα και οι δύο χώρες να αποφασί­σουν να κάνουν τα επόμενα βή­ματα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της ΑΟΖ. 

Διεκδικήσεις 

Οι συντεταγμένες που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνη­ση αποτελούν επί της ουσίας τις ελληνικές διεκδικήσεις σε μια ευρύτατη περιοχή χιλιάδων τε­τραγωνικών χιλιομέτρων, με βά­ση τη μέθοδο της μέσης γραμ­μής που, ως γνωστόν, δεν απο­δέχεται η Τουρκία. Η ενέργεια της Ελλάδος είναι απολύτως νό­μιμη και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και είναι χαρακτηριστικό το ότι η Τουρκία απέφυγε να επι­κρίνει την Αθήνα ή να κάνει λόγο γιο παράνομη ενέργεια. Ούτως ή άλλως, η χώρα μας είχε υπο­χρέωση να κινηθεί μετά την από­φαση του περασμένου Απριλίου της τουρκικής κυβέρνησης να ανακοινώσει έρευνες σε μια με­γάλη περιοχή νοτίως της Ρόδου, που περιλαμβάνει και περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξουν κύκλοι στην Άγκυρα που θα επιδιώξουν να προκαλέ­σουν ένταση, αλλά αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνερ­γασία με ευρωπαϊκές κυβερνή­σεις που είναι ενημερωμένες σχετικά και διάκεινται θετικά προς τη χώρα μας. 

Στην ανησυχία διπλωματι­κών παραγόντων ότι μια ελληνι­κή κίνηση θα προκαλούσε προ­βλήματα στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, η απάντηση, πλέον, της κυβέρνησης είναι ότι τώρα είναι η ευκαιρία και η στιγμή οι διερευνητικές επαφές να απο­κτήσουν ουσιαστικό περιεχόμε­νο και να σταματήσουν να «φορ­τώνονται» με μονομερείς τουρ­κικές διεκδικήσεις, αρνήσεις και γενικότερα με διεκδικήσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτω­ση να γίνουν αποδεκτές από την Ελλάδα. 

Συμβιβασμοί 

Αν η Τουρκία δεχθεί να αρχί­σουν ουσιαστικές διαπραγμα­τεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, εννοείται ότι θα επιδιωχθεί συμβιβασμός. Κατά συνέπεια, τονίζουν παρά­γοντες που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι στο χέρι της Τουρκίας να επωφεληθεί από την ευκαιρία και να επιλυθούν ει­ρηνικά οι όποιες διαφορές. Αν συμβεί αυτό, είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα συμπαρασύρουν και άλλες χώρες, όπως την Αίγυ­πτο και τη Λιβύη. 

Στήριξη και από ΣΥΡΙΖΑ 

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει ού­τε διάθεση ούτε ένδει­ξη ότι η Τουρκία θα αλ­λάξει συμπεριφορά. 

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχει ενημερώσει ξένες κυβερνήσεις για τις προθέσεις του σχετικά με την ΑΟΖ, κυρίως το Βερολίνο, ενώ υποψια­σμένη είναι και η τουρ­κική κυβέρνηση, όχι μέ­σω δηλώσεων αλλά στο πλαίσιο των διπλωματι­κών επαφών. 

Οι ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει τις αντιρρή­σεις τους, μπορεί να δυσφορήσουν, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέ­σουν ιδιαίτερα προβλή­ματα και μάλιστα θα επιδιώξουν να μην υπάρ­ξει ένταση. 

Οι ίδιες πηγές ση­μειώνουν ότι αυτό που θα κάνει η ελληνική κυ­βέρνηση είναι μια αυτο­νόητη, νόμιμη κίνηση. Ταυτόχρονα, όμως, κα­ταδεικνύει ότι η χώρα μας, παρά τις τραγικές συνέπειες της κρίσης, δεν πρόκειται να παραι­τηθεί από τα νόμιμα δικαιώματα της, είτε στο Αιγαίο είτε στη Νοτιοα­νατολική Μεσόγειο ή στο Ιόνιο ή στο Λιβυκό Πέλαγος και αυτό θα καταδειχθεί με την κα­τάθεση των συντεταγ­μένων. 

Συνεννόηση 

Είναι προφανές ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη νη­φάλια συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμά­των και στη δημιουργία ενός κλίματος συνεν­νόησης, που είναι ανα­γκαίο, αυτήν την κρίσιμη φάση. 

Ωστόσο, κορυφαί­ος παράγοντας του ΣΥ­ΡΙΖΑ που ρωτήθηκε για τη στάση την οποίο θα τηρήσει εν όψει των εξελίξεων στον ΟΗΕ, μας είπε ότι το κόμμα του διάκειται θετικά σε οποιαδήποτε κίνηση διασφαλίζει τα κυριαρ­χικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώ­ρας. 

Του ΣΏΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-12/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger