Αρχική » » Σε ασφυκτικό κλοιό από δύο μέτωπα

Σε ασφυκτικό κλοιό από δύο μέτωπα


Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις τόσο για την ονομασία της ΠΓΔΜ όσο και για την ενταξιακή πορεία Σκοπίων και Αλβανίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάθιου Νίμιτς στο τέλος του μήνα θα ακούσει τους διαπραγματευτές Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη, και Σκοπίων, Ζόραν Γιόλεφσκι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα σχόλια των κυβερνήσεων τους στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΟΗΕ. 
Η τακτική πίεσης την οποίο ασκεί ο Μάθιου Νίμιτς και στην Ελληνι­κή πλευρά δεν είναι άσχετη με την επιθυμία της Ε.Ε. για την επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μέχρι τον προσεχή Απρίλιο. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, όπως και ο προσωπικός του απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για την ονομασία. Έτσι από το τέλος Ιανουαρίου θα αναπτυχθεί διαρκής κινητικότητα με βάση τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στην Αθήνα και τα Σκόπια από τον περασμένο Νοέμβριο...
Οι δυο πρωτεύουσες κάθε άλ­λο παρά αιφνιδιάζονται από την ανακοίνωση για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, αρχής γενομένης με τις συναντήσεις που θα γίνουν στις 29 και στις 30 Ιανουαρί­ου στη Νέα Υόρκη, καθώς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τα Σκόπια το τριήμερο 9-11 Ιανουαρί­ου ο κ. Νίμιτς είχε καταστήσει σο­φές, όπως είχαμε αποκαλύψει, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εντατικο­ποιηθούν. 

Η κίνηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ δεν είναι άσχετη με τη σφοδρή επιθυμία της Ε.Ε. «όπως εκφράζε­ται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτρο­πής» για την επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μέχρι τον προ­σεχή Απρίλιο ή έστω τη διατήρηση των διαπραγματεύσεων στην πρώ­τη σελίδα, προκειμένου το Συμβού­λιο Γενικών Υποθέσεων να αποφασίσει αν θα δώσει στην ΠΓΔΜ μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το Συμβούλιο είχε αναθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο στον επίτροπο Στέφαν Φούλε να ετοιμάσει μια έκ­θεση για τα Σκόπια και την Αλβανία προκειμένου να πάρει σχετικές αποφάσεις. 

Τα Τίρανα, ως γνωστόν, επιδιώ­κουν να καταστούν υποψήφια προς ένταξη, είναι δηλαδή ένα βήμα πί­σω από την ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει τον Απρίλιο, πέρα από το θέμα των Σκοπίων, και την εκκρεμότητα με την Αλβανία δεδομένων των γνωστών προβλη­μάτων με τη μειονότητα, τη συμφω­νία για τις θαλάσσιες ζώνες και τον ανθελληνισμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ Νίμιτς το διήμερο 29 και 30 Ιανουαρίου, θα είναι αυτός που θα ακούσει τους διαπραγματευτές των δυο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι οι οποίοι θα πα­ρουσιάσουν τα σχόλια των κυβερνήσεών τους στις προτάσεις που έχει καταθέσει προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία. 

Υπό πίεση 

Η ελληνική κυβέρνηση θα βρε­θεί υπό πίεση και θα επιδιώξει να πετύχει αποτελέσματα σε δύο μέ­τωπα. Πέρα οπό τις διαβουλεύ­σεις με τον κ. Νίμιτς, που θα πιε­στεί να κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και να απο­φύγει κάθε αναφορά σε «μακεδονικό έθνος και γλώσσα», η Αθήνα θα βρεθεί κυριολεκτικά αντιμέτωπη με τη σφοδρή επιθυμία ορισμέ­νων ευρωπαϊκών χωρών, πιθανόν και της Ουάσινγκτον συμπεριλαμβανομένης για να υπάρξει θετική εξέλιξη με στόχο να ξεμπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Προσωπικά ο επίτροπος Φούλε είναι βέβαιο ότι θα συντά­ξει έκθεση απολύτως ευνοϊκή για τα Σκόπια, κάτι που ήδη έκανε τον περασμένο Οκτώβριο, και κατά συνέπεια η Ελλάδα θα βρεθεί σε αμυντική θέση. Προφανώς, η ΠΓΔΜ δεν πληροί πολλά οπό τα κριτήρια για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό που επιδιώκεται είναι να ληφθεί μια πολιτική απόφαση. Ήδη προ μηνών ο Φούλε έχει εισηγηθεί, και θα δού­με κατά πόσον θα δικαιωθεί, ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα και οι ενταξιακές διαπραγματεύ­σεις μπορούν να κινούνται παράλ­ληλα. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν θα μπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, αν αποτύ­χουν οι συνομιλίες για το όνομα, ο Φούλε άφησε να εννοηθεί ότι αυ­τό δεν θα συμβεί. 

Κρίσιμος παράγοντας... 

Σε τελική ανάλυση, οι εξελίξεις θα διαμορφωθούν και από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει και να θέσει τη δική της ατζέντα, καθώς δεν είναι ορατό, προς το παρόν τουλάχιστον, μέ­χρι ποιον βαθμό οι εταίροι στην Ε.Ε. θα συμπαρασταθούν στην Ελ­λάδα. Το γεγονός ότι ανέθεσαν στον επίτροπο Φούλε να ετοιμάσει ενδιάμεσες εκθέσεις για την Αλβα­νία και την ΠΓΔΜ (οι ετήσιες πα­ρουσιάζονται κάθε Οκτώβριο) δεί­χνει μια υπερβολική ίσως διάθεση να δοθεί ώθηση και στα Τίρανα και στα Σκόπια. 

Συνεχίζουν την τακτική προκλήσεων 

Οξύτατο είναι και το πρό­βλημα με την Αλβανία, καθώς στο σύνολο τους το πολιτικά κόμματα στα Τίρανα, όχι μόνο δεν έχουν αμβλύνει το εθνικιστικό κλίμα και το οραματικό τους σχέδιο για τη Μεγάλη Αλ­βανία, αντίθετα το συντηρούν με συνεχείς δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυ­βέρνηση δεν δείχνει να έχει αναλύσει με επάρκεια τις επιπτώσεις από αυτήν την κινητι­κότητα και κυρίως τις επιπτώ­σεις από τη ραγδαία μετάλλα­ξη του πολιτικού συστήματος της Αλβανίας που πλέον επι­δρά καταλυτικά σε όλες τις αλ­βανικές κοινότητες των Βαλκανίων. Σύμφωνα με εκτιμή­σεις διπλωματικών παραγόν­των στα Τίρανα, επικρατεί η αί­σθηση ότι θα υπάρξουν ευρω­παϊκές πιέσεις προς την Αθήνα για να μη θέσει εμπόδια στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι διατείνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ελλάδα για τα διαβατήρια και τα τοπωνύμια, κυ­ρίως των μειονοτικών περιο­χών και ότι η ελληνική κυβέρ­νηση δεν θα φέρει τελικά αν­τίρρηση. 

του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-16/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger