Αρχική » » Αγοράζουν γη, κερδίζουν διαβατήριο

Αγοράζουν γη, κερδίζουν διαβατήριο


• Στον δρόμο άλλων τεσσάρων κρατών η Ελλάδα, που εξετάζει τη χορήγηση άδειας παραμονής σε ξένους επενδυτές. 
• Στόχο αποτελούν μεγάλοι επενδυτές από Κίνα, Αμερική. Μέση Ανατολή και Ρωσία. 

Σύμφωνα με την υπό εξέταση διάταξη του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης άδεια παραμονής θα μπορεί να παρέχεται και για μέλη της οικογένειας των επενδυτών, Η ανανέωση της θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια εάν η αξία των ακινήτων που έχουν αποκτήσει οι τελευταίοι ανέρχεται σε τουλάχιστον 300.000 ευρώ....

Όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα επιδι­ώκουν να προσελκύσουν συνάλλαγμα χορηγώντας μόνιμη ή προσωρινή βίζα σε ξένους επενδυτές που θα ενδιαφέρονταν να βάλουν στο χαρτοφυλάκιο τους ακίνητα ή κρατικά ομόλογα. Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις χωρών κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν στόχο να δελεάσουν μεγάλα πορτοφόλια εκτός Ε.Ε, στοχεύ­οντας κατά κύριο λόγο σε επενδυτές από την Κίνα και γενικώς την Ασία, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ουγγαρία, ενώ παρόμοια κίνη­τρα έχουν προσφέρει το τελευταίο διάστημα η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Κίνητρα για επενδύσεις σε υπηκόους ξένων χωρών που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας εξετάζει να προσφέρει και η Αθήνα. 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει διάταξη στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις σύμφωνα με την οποία θα χορηγείται άδεια παραμονής διάρκειας πέντε ετών - όχι όμως και εργασίας - για υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν λάβει βίζα. Άδεια παραμονής θα μπορεί να παρέχεται και για μέλη της οικογένειας τους. Ο χρόνος παραμονής θα συνυπολογίζεται για τη χορήγηση ιθαγένειας. Η αξία των ακινήτων θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με βάση τυχόν αλλαγές σε αντικειμενικές αξίες. 

Στην Ουγγαρία τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση ψήφισε σχετικό νόμο που δίνει την ευκαιρία σε μη κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επενδύουν από 250.000 ευρώ και πάνω σε κρατικά ομόλογα της χώρας πενταετούς διάρκειας να αποκτήσουν μόνιμη διαμονή εκεί. 

Τα λεγόμενα «ομόλογα κατοικίας», όπως είναι πλέον γνωστά, προσφέ­ρουν εγγυημένη ετήσια απόδοση 2% και επιτρέπουν στους ξένους που τα αγοράζουν να δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι της Ουγγαρίας χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να διαμένουν εκεί. Οι επενδυτές αυτοί μπορούν να εργάζονται, να ξεκινήσουν τη δι­κή τους επιχείρηση, να αγοράζουν ακίνητα και να ταξιδεύουν ελεύθε­ρα στη ζώνη Σένγκεν της Ε.Ε για 90 ημέρες κάθε έξι μήνες. Έπειτα από οκτώ χρόνια μπορούν να ζητήσουν ουγγρικό διαβατήριο και να γίνουν πολίτες της χώρας, όπως ανέφεραν οι «Τάιμς» του Λονδίνου. Η Ουγγαρία με την κίνηση αυτή επιδιώκει να μειώσει το δημόσιο χρέος, το οποίο διαμορφώνεται στο 80% του ΑΕΠ. 

Δικηγόροι που ειδικεύονται σε θέματα μετανάστευσης ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις στην Ουγγαρία εκατοντάδες υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται από την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. 

Τον Νοέμβριο εξάλλου η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα παρέχει προσω­ρινές άδειες διαμονής σε όσους εν­διαφέρονται να αγοράσουν στη χώρα ακίνητα αξίας από 160.000 ευρώ. Η Μαδρίτη αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή προκειμένου να διατεθούν τα περίπου 750.000 απούλητα ακίνητα στη χώρα. 

Η Κύπρος από το 2011 προσφέρει μόνιμη κατοικία σε επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ και έκτοτε χιλιάδες Κινέζοι έχουν μετακομίσει στη μεγαλόνησο, αναφέρουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου σε ανταπόκριση τους από τη Σαγκάη. 

Στην Πορτογαλία οι ξένοι που επενδύουν από 500.000 ευρώ και άνω σε ακίνητα αποκτούν μόνιμη κατοικία έπειτα από πέντε χρόνια και έχουν την ευκαιρία να πάρουν υπηκοότητα ύστερα από έξι χρόνια. 

Δώρα για επενδυτές 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ 

Οι ξένοι που αγοράζουν πενταετή κρατικό ομόλογα αξίας άνω των 250.000 ευρώ έχουν εγγυημένη ετήσια απόδοση 2%, αποκτούν προσωρινή κατοικία, πρόσβαση σε χώρες της Ε.Ε που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν και υστέρα από οκτώ χρόνια μπορούν να ζητήσουν ουγγρικό διαβατήριο. 

ΙΣΠΑΝΙΑ 

Παρέχεται άδεια προσωρινής κατοικίας σε όσους ξένους αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 160.000 ευρώ. 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 

Οι ξένοι που επενδύουν από 500.000 και άνω σε ακίνητα μπορούν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι ύστερα από πέντε χρόνια και να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα υστέρα από έξι. 

ΕΛΛΑΔΑ 

Εξετάζεται η παροχή άδειας διαμονής μεγάλης διάρκειας σε ξένους οι οποίοι αγοράζουν πρώτη ή δεύτερη κατοικία αξίας που μένει να προσδιοριστεί. 

ΚΥΠΡΟΣ 

Οι ξένοι που αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ μπορούν να αποκτήσουν άδεια μόνιμης κατοικίας. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
(ΤΑ ΝΕΑ-29/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger