Αρχική » » Στην τελική ευθεία η ΑΟΖ

Στην τελική ευθεία η ΑΟΖ


• Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός. Στη σύσκεψη των αρχηγών οι οριστικές αποφάσεις. 

ΔΥΟ «ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ» εισηγήσεις έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός για το θέμα της ΑΟΖ, το οποίο πλέον έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, με όλες τις παραμέτρους να έχουν μπει εξαντλητικά στο μικροσκόπιο. Το ζήτημα χειρίζεται αποκλειστικά ο πρωθυπουργός, καθώς αποτελεί προεκλογική και πρωτοχρονιάτικη δέσμευση του, και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πάρει την απόφαση για το ποια εισήγηση θα ακολου­θήσει, αφού θα έχει προηγηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου και θα ενημερώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη...
 

Ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε και διάβασε προ­σεκτικά τις δυο εισηγήσεις η μια εκ των οποίων προέρχεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δη­μήτρη Αβραμόπουλο και η άλλη μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου και τους στενούς του συνερ­γάτες. Το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί πιο με­τριοπαθή στάση και δίνει έμφαση στις αντι­δράσεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθούν στο Αιγαίο και τη Θράκη σε περίπτωση που ο Αντ. Σαμαράς προχωρήσει σε ανα­κήρυξη της ΑΟΖ. Η δεύτερη εισήγηση προέρχεται από τον στενό του συνεργάτη Χρύσανθο Λαζαρίδη ο οποίος θεωρεί ότι με μια σαφή και ξεκάθαρη κίνηση στην εξωτερική πολιτική θα αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας και θα αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί λόγω της οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό. 

Ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική απόφαση με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών για τη χώρα, την περιφρούρηση των συμφερό­ντων της αλλά και την αποφυγή όξυνσης της ήδη τεταμένης κατάστασης στην περιοχή του Αιγαίου. Η όποια απόφαση, ωστόσο, θα εξαρ­τηθεί από τις συγκυρίες και το διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. 

Πιο συγκεκριμένα, οι συγκυρίες αυτές αφορούν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με το μνημόνιο, οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που θα γίνει εντός του Μαρτίου. Το ταξίδι στην Άγκυρα θα πραγ­ματοποιηθεί, ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντη­ση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως διπλω­ματικές πηγές λένε ότι δεν πρόκειται παραμονές της επίσκεψης να του προσφέρει το «δώρο» της ανακήρυξης της ΑΟΖ. Η πιθανότερη ημερομη­νία διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας είναι η 5η Μαρτίου, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ο 54ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. 

Άλλη μια συγκυρία είναι πώς θα έχει διαμορ­φωθεί το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς το κλίμα πόλωσης που προκλήθηκε αυτή την εβδο­μάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδείκνυται για πρωτο­βουλίες που απαιτούν τον υψηλότερο βαθμό συ­νεννόησης. Ειδικοί επισημαίνουν ότι το ζητούμε­νο δεν είναι η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα, αλλά οι απρόβλεπτοι γείτονες οι οποίοι δεν δέχονται την οριοθέτηση καμίας θαλάσσιας ζώνης δεν έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας και επιδιώ­κουν οριοθέτηση με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και της ευθυδικίας. Πάντως ενδεικτι­κό της κινητικότητας που υπάρχει είναι το γεγο­νός ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για την ενεργειακή ασφάλεια και άμυνα και χωρίς να ερωτηθεί αναφέρθηκε στην πρόθεση του πρω­θυπουργού, λέγοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει απομακρυνθεί ούτε ένα χιλιοστό από όσα έχει δεσμευτεί σε σχέση με την αποκλειστική οικονο­μική ζώνη την περίοδο προ των εκλογών. 

Πάντως ο πρωθυπουργός θέλει την ευρύτερη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε όποια κίνηση κι αν κάνει και μάλλον πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τις αναφορές του Αλέ­ξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο οποίος μετά τις συναντή­σεις του στο State Department, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέ­πει να διαπραγματευτεί με κανέναν το δικαίωμα της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της και ότι πρέπει να υποστηριχθεί και από τις ΗΠΑ. 

Αλβανία 

Σε νέα φάση θα μπουν και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρή­σει στο θέμα της ΑΟΖ, καθώς υπάρχει εκκρεμό­τητα με την Αλβανία, αφού η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών ακυρώθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων, έπειτα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο Σαλί Μπερίσα δια­τηρεί υψηλή την εθνικιστική ρητορική του, ενώ τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και για την ολο­κλήρωση της πρότασης του αγωγού TAP που θα μεταφέρει οζέρικο αέριο μέσω Ελλάδος Αλβα­νίας και Ιταλίας. 

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Δυσαρέσκεια για τον Φούλε 

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ φαίνεται να είναι η Αθήνα από τις πρωτοβουλίες που έχει ανα­πτύξει ο Στέφον Φούλε. Ο επίτροπος της Ε.Ε., μετά τις επιστολές που έστειλε στους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Νικό­λα Ποπόσκι, με τις οποίες ζητά τριμερή συνάντηση σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τον ρόλο του ως επιτρόπου αρ­μόδιου για τη διεύρυνση, πραγματοποίη­σε αυτή την εβδομάδα αιφνιδιαστική επίσκεψη στα Σκόπια. Το υπουργείο Εξωτε­ρικών θεωρεί ότι ο παρεμβάσεις του δεν έχουν σχέση με τις επίσημες διαπραγμα­τευτείς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει και νέα συ­νάντηση των Αδαμάντιου Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεβκι υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής φαίνεται να προτείνει ονομασία που να προσδιο­ρίζει τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ για τον όρο erga omnes που θέτει η ελ­ληνική πλευρά οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι προτείνει να κρατήσουν το Σκόπια τη συνταγματική τους ονομασία μόνο στο εσωτερικό. 

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ 

Αποφασιστικότητα 

ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ περιμένει τη χρονική συγκυρία που θα είναι ιδανική για την ανακήρυξη ΑΟΖ, τό­τε καλύτερα να τη σβήσει από την ατζέντα της. Πο­τέ δεν θα έρθει μια τέτοια στιγμή. Τα εθνικά μας θέ­ματα είναι πολλά, αιχμής και έχουν να κάνουν με δι­άφορες χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Αίγυ­πτο, Ισραήλ κ .λ.π.). Όταν το κλίμα θα είναι καλό με τη μία χώρα, δεν θα είναι με άλλους γείτονες. Οπότε οι αναβολές και οι αναστολές δεν έχουν νόημα. Κρα­τάνε πίσω τις πρωτοβουλίες. Φρενάρουν την αξιο­ποίηση του ενεργειακού πλούτου που μπορεί να έχουν οι ελληνικές θάλασσες και στα έσοδα του οποίου μπορεί να προσδοκά η Ελλάδα των μνημονίων. Ο Αντώ­νης Σαμαράς έχει μπροστά του τις εισηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και του στενού του συνεργάτη Χρύσανθου Λαζαρίδη. Έχει διαμορφωμένη και προσωπική άποψη αφού ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έθεσε μετ΄ επιτάσεως το θέμα της ΑΟΖ, από τότε που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε με τους κυβερνητικούς του εταίρους θα βρει μεγάλες δυσκολίες. Η ΑΟΖ είναι και δική τους δέσμευση. Αποφασιστικότητα χρειάζεται για το μεγάλο βήμα. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
(Real News-27/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger