Αρχική » » ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ–ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ–ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Η Αμερική αναγνωρίζει πως το Ισραήλ θα μπορούσε να χτίσει την ασφάλεια του πάνω σ' έναν άξονα στον οποίο θα συμμετέχουν Κύπρος και Ελλάδα. 

Όταν έγινε γνωστή η νέα απειλή της Τουρκίας εναντίον της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ για το φυσι­κό αέριο, ένας εβραϊκής καταγωγής ακτιβιστής, που γεννήθηκε στη γείτονα, έστειλε σε φίλους και γνωστούς του το ακόλουθο μήνυμα: «Ποιος νοιάζεται για τις "προειδοποιήσεις" της Τουρκίας. Η Τουρ­κία έχει εμπορικές σχέσεις με τους Ιρανούς εχθρούς μας, διατηρούσε εμπορικές σχέ­σεις με τον Άσαντ της Συρίας, η Τουρκία είναι φίλη και σύμμαχος της Χεζμπολάχ και της Χαμάς και στέλνει σκάφη για να τρομο­κρατήσει το Ισραήλ. Η Τουρκία και οι "προ­ειδοποιήσεις" της ας πάνε στην κόλαση»...

Το μήνυμα χαρακτηρίστηκε συγκλονιστικό από τους παραλήπτες ανάμεσα τους και αναλυτές των τούρκο-ισραηλινών σχέσεων, καθώς εκφράζει απόλυτα τις δι­αθέσεις στο Τελ Αβίβ έναντι της Άγκυρας η οποία συνεργάζεται στενότατα και αδιά­ντροπα με τους εχθρούς του Ισραήλ. Με δεδομένη την ισραηλινή βοήθεια προς την Τουρκία την εποχή της μεγάλης οικονομι­κής κρίσης που έσωσε τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν, πιστεύεται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το Ισραήλ θα αποσύρει όσες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες επηρεάζει. Ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο χωρών έχει βαθιές ρίζες στην πολιτική και την οικονομία και η ενέργεια στη Μεσόγειο ανεβάζει το θερμόμετρο, μια και η Τουρκία που δεν διαθέτει πετρέλαιο η φυσικό αέριο, σχεδι­άζει να το αποκτήσει με τσαμπουκά. Χωρίς την παρουσία του Ισραήλ στην περιοχή, η Άγκυρα θα είχε, στη χειρότερη περίπτωση για εκείνη, εξαναγκάσει την Κύπρο να τερ­ματίσει κάθε έρευνα και στην καλύτερη να επιτύχει ισομερή διανομή μεταξύ Ελληνο­κυπρίων και Τουρκοκυπρίων. 

Είναι γνωστό ότι η συνεργασία της Κύ­πρου με το Ισραήλ θυμώνει την Τουρκία. Οι διπλωμάτες της έχουν λάβει εντολή να θέτουν στις πρωτεύουσες που υπηρετούν ότι εγκυμονεί κινδύνους η σχέση της Λευκωσίας με το Ισραήλ, που φαίνεται πως της εξασφαλίζει και αεροπορική κάλυψη, αν και ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας επι­μένει να διαψεύδει τη συμφωνία. Έχει εν­διαφέρον η αποκάλυψη ότι οι απαντήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των χωρών είναι ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου, άρα και της Ελλάδας η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Μπορεί να «ξινίζει» η Αμερική, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζει πως το Ισραήλ θα μπορούσε να χτίσει την ασφάλειά του πάνω σ΄ έναν άξονα στον οποίο θα συμμετέχουν Κύπρος και Ελλάδα. 

Ήταν πολιτική για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εξαναγκασμός του Ισραήλ σε απολογία προς την Τουρκία για το επεισόδιο στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά». Η κυρία Χίλαρι Κλίντον αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να επιτύχει το στόχο της. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ο αντικαταστάτης της Τζον Κέρι, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιήσει το πρώ­το του ταξίδι στην Άγκυρα και όχι στο Τελ Αβίβ. Εάν συμβεί αυτό, θα αποδειχτεί πως οι Αμερικανοί γραφειοκράτες δεν βάζουν μυαλό. Ο κ. Ερντογάν άφησε εκτεθειμένο τον πρόεδρο Ομπάμα και στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν και στο μέγα ζήτημα της εκδίωξης του Άσαντ από την εξουσία. Αντίθετα το Ισραήλ προστάτεψε τα αμερι­κανικά συμφέροντα. 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, όπως και η Κύπρος. Η διαφορά είναι ότι η Κύπρος έχει ελπίδες και δικαιούται να ονειρεύεται επειδή είναι πιο κοντά στο μέ­χρι πρόσφατα άπιαστο όνειρο της απόκτησης ενέργειας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επισπεύσει τα πράγματα προς όφελός της, εάν ο πρωθυπουργός ακολουθούσε πιστά όλα τα βήματα που έκαναν οι Κύπριοι. Δεν χρειάζονται πειράματα… 

Του Μιχάλη Ιγνατίου-Ουάσιγκτον 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ,31-7/2/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger