Αρχική » » ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ

ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ


1. Επισκέπτεται τις ΗΠΑ ο Αρχη­γός του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού Αντιναύαρχος Κ. Χρηστίδης. Η επίσκεψη ξεκίνησε την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα επισκεφθεί το Αμερικανικό Πεντάγωνο και το Επι­τελείο του Ναυτικού. Σκοπός της επίσκεψης είναι και η εκδήλωση επι­θυμίας εκ μέρους του Α/ΓΕΝ για την απόκτηση αεροσκαφών Ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3C... 

2. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν εξέλιξη των P-3B που διαθέτει ήδη η Ελλάδα. Βέβαια, τα αεροσκάφη αυτά παραμένουν καθηλωμένα εδώ και 4 χρόνια μιας και δεν υπάρχουν κονδύλια για την αναγκαία βαριά συντήρηση τους. 

3. Η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνερ­γασίας -με την οποία επιχειρούσαν- έχει κλείσει, και έχουμε μείνει χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, μια χώρα σαν την δική μας με τόσο μεγάλη ακτογραμμή και χιλιά­δες νησιά και βραχονησίδες, ένα περιβάλλον δηλαδή που η χρήση τέτοιων αεροσκαφών είναι επιβε­βλημένη. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει και θα καλυφθεί αυτό το κενό πολύ σύντομα. 

4. Από την άλλη πλευρά πάλι, μπορεί να πει κάποιος πως εδώ δεν έχει καύσιμα να κινηθεί ο στόλος, τα αεροσκάφη είναι αυτό που σε προβληματίζει; Η αλήθεια είναι πως χωρίς καύσιμα τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας δεν θα είχαν με τι να συνεργαστούν... 

5. Πρέπει οι κυβερνώντες να καταλάβουν κάποια πράγματα. Αν θέλουμε να διατηρούμε ένα στράτευμα αξιόμαχο και τέτοιου μεγέθους που να μπορεί έστω να αμυνθεί απέναντι στους Τούρκους, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις περικοπές. Οι λειτουργικές δαπάνες είναι ανελαστικές. Κάποια χρήματα είναι αναγκαία και δυστυχώς δεν μπορούν να μειωθούν, εκτός και αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις φρεγάτες με ιστιοφόρα και τα μαχη­τικά αεροσκάφη με αερόστατα. 

6. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως μια ριζική αναδιάρθρωση, μια πραγματική Μεταρρύθμιση. Κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο και πριν την οικονομική κρίση καθώς πολλές δομές τους είναι ξεπερασμένες αλλά η κρίση είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. 

7. Η άποψη μου είναι πως όλα πρέπει να εξεταστούν από την αρχή. Ποιός είναι ο σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων, ποιό δόγμα θα υιοθετήσουν, με ποιο τρόπο θα το πραγμα­τοποιήσουν. 

8. Επίσης πρέπει να αποφασίσουμε τί ακριβώς θέλουμε για τις Ένο­πλες Δυνάμεις μας. Θέλουμε ένα στράτευμα που θα μπορεί να αντι­μετωπίζει δυναμικά μικρές κρίσεις; Θέλουμε ένα στράτευμα προσανα­τολισμένο σε αγώνα μακράς διαρ­κείας; Ή μήπως ένα στράτευμα που απλά θα εξυπηρετεί τις συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας στα πλαί­σια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η εξωτερική πολιτική μας θα ακολουθεί την νέα αυτή κατεύ­θυνση; Ή πάλι θα είμαστε μια χώρα ανασφαλής και αναξιόπιστη; 

9. Πέρα από την στρατηγική θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και την δομή: Υπάρχει πραγματικά λόγος να συντηρούμε μονάδες φαντάσματα με δέκα και δεκαπέντε τις εκατό επάνδρωση μόνο και μόνο για να εξυπηρετούμε μικροπολιτικές σκοπι­μότητες; Πιστεύει κανείς ότι στο σε μια σύγκρουση μια μονάδα σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου θα έχει τρεις μέρες για να συμπλη­ρωθεί με επίστρατους; Ούτε 3 ώρες δεν θα έχει στην διάθεση της. 

10. Στα πλαίσια ενός άρθρου δεν μπορεί το συγκεκριμένο θέμα όχι να αναλυθεί αλλά ούτε καν μια πλήρης περίληψη να γίνει. Είναι όμως μια αναγκαιότητα η αναδιάρθρωση και όσοι δεν το βλέπουν αυτό ή χαζοί είναι ή βαλτοί. Και στις δύο περι­πτώσεις επικίνδυνοι. 

SNIPER 
(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-23/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger