Αρχική » » Με τις... γαλλικές φρεγάτες φτάνει στην Αθήνα ο Ολάντ

Με τις... γαλλικές φρεγάτες φτάνει στην Αθήνα ο Ολάντ


«Ανταλλάσει» τα πλοία με συμμετοχή στις ενεργειακές έρευνες 
0 Γάλλος πρόεδρος θα ανακινήσει το ζήτημα των φρεγατών ΡΒΕΜΜ, ενώ ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αποσπάσει τη στήριξη του στην εφαρμογή του προγράμμαιος δημοσιονομικής προσαρμογής. 
Τον Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύουν Γάλλοι επιχειρηματίες, στους οποίους ο Αντ. Σαμαράς θα απευθύνει κάλεσμα για επενδύσεις και για τη δραστηριοποίησή τους στο πρό­γραμμα αποκρατικοποιήσεων. 

Για μπίζνες φθάνει σήμερα στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μια επίσκεψη που, εκτός από «τσάι, συμπάθεια και φιλοφρονήσεις» υπέρ της Ελλάδος, έχει και εξοπλιστικό «μενού»... 

0 σοσιαλδημοκράτης πολι­τικός δεν έρχεται απλώς για να κομίσει τον καλό του λόγο και να στηρίξει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά στην ατζέντα του έχει «στην κορυφή» το ζήτημα της ενεργοποίησης της παλαιότερης συμφωνίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Νικολά Σαρκοζί για την προμήθεια Φρεγατών FRΕΜΜ. Και, επειδή δεν νοείται τέτοια στήριξη σε επίπεδο κορυφής χωρίς ανταλ­λάγματα, ο Γάλλος πρόεδρος ετοιμάζεται να θέσει και το εν­διαφέρον των γαλλικών εταιρειών για συμμετοχή σε μελλοντικές έρευνες για υδρογονάν­θρακες. 

Η επίσκεψη Ολάντ, αν και θεωρείται κομβικής σημασίας για το κλίμα που θέλει η ελληνι­κή κυβέρνηση να διαμορφωθεί στο εξωτερικό, δεν αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην ελληνική προσπάθεια, αν και η θετική εικόνα θα υπάρξει όπως έγινε και το προηγούμενο φθι­νόπωρο με την έλευση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μερκελ. Η κυβέρνηση επιδιώ­κει «και λογικά θα λάβει» τη δη­μόσια στήριξη του κ. Ολάντ στις προσπάθειες της, αλλά οι πλη­ροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μείνει εκεί, αφού οι οικονομικές επιδιώξεις της γαλλικής πλευράς είναι πάνω απ' όλα. 

Δημόσια υποστήριξη 

Η έλευση Ολάντ αποτελεί, πάντως, μια πρώτης τάξεως ευ­καιρία για την τρικομματική κυ­βέρνηση να αποσπάσει τη δημο­σία υποστήριξη της γαλλικής πλευράς στις δύσκολες προ­σπάθειες εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Ιδιαί­τερη σημασία δίνει ο πρωθυ­πουργός στην κοινή παρουσία των κυβερνητικών εταίρων έναντι του κ. Ολάντ. Γι΄ αυτό και αποφάσισε ο κ. Σαμαράς να παραστούν στο γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού με τον πρό­εδρο της γαλλικής δημοκρατίας οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταί­ροι, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελος Βενιζέ­λος και Φώτης Κουβέλης. Ο Ολάντ φρόντισε προτού έλθει να στείλει μήνυμα, με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ότι οι θυσίες που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα ήταν πιο οδυνηρές απ' ό,τι αλλού. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια πρώτη απόπειρα να διαγνώσει προθέ­σεις για το ζήτημα του «λάθους» με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που κατεγράφη στη γνωστή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ακόμη, ο κ. Σαμαράς θα θέσει και το θέμα της συνεργασίας με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, που αποτελεί προτεραιότητα για τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ θα συζητήσουν και για την ύφεση, η οποίο εμφανίζεται να βαθαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένω­ση, βάσει και των τελευταίων στοιχείων της Eurostat. Σύμφω­να με πληροφορίες, ο πρωθυ­πουργός αναμένεται να υπογραμμίσει το τεράστιο πρόβλη­μα της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, φαινόμενο που έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και στη Γαλλία, ενώ θα συ­ζητήσουν και για τη λαθρομετα­νάστευση, με σκέψεις για την ανάληψη κοινών δράσεων στη Μεσόγειο. «Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης και ανάπτυξης», σημειώνει ο Ολάντ, ενώ ανέφε­ρε ότι οι Γάλλοι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν και πάλι στην Ελλάδα, καθώς η εμπιστοσύνη επέστρεψε. 

Η πρόταση 

Τον Γάλλο πρόεδρο θα συ­νοδεύουν στην Αθήνα και αρκε­τοί Γάλλοι επιχειρηματίες, ενώ ο κ. Σαμαράς αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα σε γαλλικές εταιρείες για επενδύσεις αλλά και για τη δραστηριοποίηση τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο Ολάντ έχει αποφασίσει να ανακινήσει το ζήτη­μα των φρεγατών FRΕΜΜ. 

Η γαλλική πλευρά προωθεί μια φόρμουλα «ενοικίασης προς πώληση» για δύο έως και έξι φρεγάτες, τις οποίες κατασκευάζει η DCNS. Μάλιστα, σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν - Ιβ λε Ντριάν για συνο­μιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του Πάνο Παναγιωτόπουλο, ώστε να συζητηθούν οι πρακτι­κές λεπτομέρειες. 

Επίσης, ο Ολάντ θα αναφέρει στον κ. Σαμαρά το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών-συγκεκριμένα του κολοσσού Total για μελλοντικές έρευνες υδρογο­νανθράκων. 

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΡΡΑΣ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-19/2/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger