Αρχική » » Μαθήματα ηγεσίας

Μαθήματα ηγεσίας


 Οι φοιτητές του Columbia στη Νέα Υόρκη είχαν την μοναδική ευκαιρία την περασμένη Τέταρτη να απολαύσουν ένα ξεχωριστό δίωρο σόου με πρωταγωνιστή τον αλησμόνητο Γιώργο Παπανδρέου. 

Το τμήμα School of International and Public Affairs του Πανεπιστη­μίου καλεί τιμητικά κάθε τόσο εξέχουσες προσωπικότητες από το εξωτερικό (Κόφι Ανάν, πρώ­ην πρωθυπουργούς κα.) οι οποίες θα με­ταδώσουν στους φοιτητές το σπουδαίο έργο τους και θα τους φέρουν κοντά με τα διεθνή τεκταινόμενα. Ήταν μοιραίο το κάλεσμα λοιπόν του Γιώργου Παπανδρέου όσο κι αν προκαλεί απορία σε πολ­λούς ανίδεους.... 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου σκια­γραφεί τον Παπανδρέου λίγο πριν τον υποδεχτεί στην αίθουσα όπου θα δώσει την ομιλία του με τίτλο «Μέτρα Διάσωσης και Δημοψηφίσμα­τα: Οι νέες προκλήσεις της Δημοκρατίας και η περίπτω­ση της Ευρώπης». Ανέφερε, ότι είχε επιλεχθεί ως ένας από τους 100 πρώτους πα­γκόσμιους στοχαστές του εξωτερικού σύμφωνα με το Policy Magazine το 2010. Επίσης ότι κατείχε κι άλ­λες κυβερνητικές θέσεις, πέραν του πρωθυπουργού, όπως υφυπουργός πολιτι­σμού, υπουργός παιδείας και υπουργός εξωτερικών. 

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «ο Παπαν­δρέου έκανε το καλύτερο για την Ελλάδα, όταν διήνυε τη χειρότερη της χρο­νιά». Ο κος Πρύτανης θέλοντας να ωραι­οποιήσει στο έπακρον το προφίλ του κα­λεσμένου του, απέφυγε να αναφέρει πως ο ίδιος ο Παπανδρέου εισήγαγε τη χώρα στη χειρότερη της χρονιά υπό την αιγίδα του -αμερικάνικου - ΔΝΤ. Το σατυρικό δράμα συνεχίστηκε με τον Πρύτανη να κάνει λόγο για τις τιμητικές διακρίσεις του πρώην πρωθυπουργού, για το έργο του για την προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατί­ας και για την καταπολέμη­ση του ρατσισμού! Επίσης τόνισε τις επιτυχημένες προ­σπάθειες του ως υπουργός Εξωτερικών, να κατασκευ­άσει μια γέφυρα επικοινω­νίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κος Πρύ­τανης ξέχασε να αναφέρει το σημαντικότερο έργο του Παπανδρέου, που σαν άλλη Μητέρα Τερέζα, βοηθά­ει παγκοσμίως μέχρι σήμε­ρα φτωχούς κι αρρώστους γι΄ αυτό και θα είναι υποψή­φιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ δεν αποκλείε­ται κι η αγιοποίηση του από τον Πάπα. 

Η ομιλία του Παπανδρέου προβλεπόμε­νη. Θεωρητική και δακρύβρεχτη, από την κρίση της ευρωζώνης μέχρι την κρίση της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε να επευφημήσει φυσικά τον «Μηχανισμό Στήριξης» που χάρη σε αυτόν «η Ελλά­δα ξανακέρδισε σε δύο χρόνια την αντα­γωνιστικότητα που είχε χάσει σε μία δε­καετία από τότε που μπήκε στο ευρώ». Η σημερινή Ελλάδα, χάρη στον Παπαν­δρέου έχει και θα έχει μηδενική ανταγω­νιστικότητα κάτι που ο ίδιος δεν διατύ­πωσε, καθώς δεν ήθελε να απογοητεύ­σει το κοινό που πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά για να ακούσει έναν διακεκριμένο πρωθυπουργό. 

Το κοινό, που χειροκροτούσε ύστε­ρα από τις μεγάλες παύσεις του πρώ­ην πρωθυπουργού, συγκινήθηκε όταν τον άκουσε να λέει «έχω τεράστια πί­στη στις δυνατότητες της χώρας μου», νομίζοντας πως εννοεί την Αμερική, αφού γνωρίζει κι η κουτσή Maria από την Αλαμπάμα πως η Ελλάδα έχει ξο­φλήσει. 

Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου πρότει­νε «πολιτική συνοχής» για την ανεργία στους νέους στην Ελλάδα που φτάνουν το 62%. Όπως είπε «να δημιουργήσου­με ένα Ταμείο υποτροφιών που θα δίνει στους ανέργους τη δυνατότητα επα­νεκπαίδευσης σε όποια χώρα επιθυ­μούν. Ένα πρόγραμμα τύπου Erasmus για τους ανέργους». Η δυνατότητα του πρώην πρωθυπουργού και νυν εξέχο­ντος ομιλητή να πιάνει τον παλμό της κοινωνίας αφήνει τους πάντες άφω­νους ακόμη και σήμερα. Η λύση που προτείνει είναι μια μετανάστευση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς οι άνεργοι αφού δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά, μιας κι η ευρωζώνη πάει από το κακό στο χειρότερο, δεν μένει παρά να εκπαιδευτούν μέσω υποτροφιών σε πανεπιστήμια βλ. Columbia. 

Η ομιλία του πρώην ηγέτη μπορεί να μην διαφώτισε τα μυαλά των φοιτητών για την πραγματικότητα στην Ελλά­δα, αλλά σίγουρα τους έγινε κατανο­ητό πως οι συνιστώσες δρουν σε ένα πείραμα και τι δραματικό αποτέλεσμα μπορούν να έχουν. Ο Πρύτανης σε μια δήλωση του σε ξένο μέσο ενημέ­ρωσης ανέφερε πως «θα έχει ενδια­φέρον για τους φοιτητές να δουν πως γίνονται οι λήψεις αποφάσεων από το ανώτατο βάθρο σε μια χώρα, όπως στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο...». 

(Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπαν­δρέου για τη διάλεξη που έδωσε έλα­βε το ποσό των 30 αργυρίων ή αλλιώς 30.000 δολαρίων). 

ΑΠΟ ΤΗΝ Φ0ΙΒΗ ΠΕΤΡ0Π0ΥΛ0Υ
(ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-24/02/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger