Αρχική » » Δημοσιεύματα του σημερινού τύπου για παραβίαση χωρικών υδάτων από τουρκική κορβέτα.

Δημοσιεύματα του σημερινού τύπου για παραβίαση χωρικών υδάτων από τουρκική κορβέτα.


Τουρκική κορβέτα «οπλισμένη» με... μηνύματα στο Αιγαίο 

► Η έξοδος του τουρκικού σκάφους πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Ολάντ στην Αθήνα και τη στήριξη που έδωσε στη χώρα μας στο θέμα της ΑΟΖ. 

Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέ­κτες απέστειλε χθες η Άγκυρα, βγάζοντας για... βόλτα στο Αιγαίο την κορβέτα «BOZCAADA». Μία μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, τρεις μέρες αφότου συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Αχ. Νταβούτογλου και δύο περίπου εβδο­μάδες πριν από το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Άγκυρα, η Τουρκία φροντίζει να επαναφέρει στην επικαιρότητα τις πάγιες διεκδικήσεις της στο ελ­ληνικό Αρχιπέλαγος....

Συγκεκριμέ­να, το τουρκικό σκάφος, έχοντας αποπλεύσει οπό το λιμάνι της Σμύρ­νης, εισήλθε νωρίς το πρωί, γύρω στις 11, εντός των εθνικών μας χω­ρικών υδάτων μεταξύ Μυκόνου και Νάξου. Εν συνεχεία και επί 4 περί­που ώρες η τουρκική κορβέτα... ελισσόταν μεταξύ των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών, πλέοντας αρ­χικά βόρεια της Πάρου. 

Εν συνεχεία, όμως, άλλαξε πο­ρεία και, κινούμενη μεταξύ Σίφνου και Αντίπαρου, εξήλθε από τα εθνι­κά χωρικά ύδατα μετά τις 2 το από­γευμα και αφού προηγουμένως εί­χε προλάβει να «επισκεφθεί» δύο ακόμη νησιά και ειδικότερο τη Μή­λο και τη Φολέγανδρο! Καθ' όλη τη διάρκεια της... περιήγησης του στις Κυκλάδες, το τουρκικό σκάφος βρισκόταν υπό τη στενή παρακο­λούθηση μίας πυραυλάκατου και μιας φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η έξοδος της τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο απέχει σημαν­τικά από το να χαρακτηριστεί «αβλαβής διέλευση» και αυτό διότι το σκάφος προέβη σε ελιγμούς με σαφή επιθετικό προσανατολισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών του Πενταγώνου, η έξοδος του τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο εμ­περιέχει και πολιτικά μηνύματα, δε­δομένου ότι πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρω­ση της επίσκεψης του Γάλλου προ­έδρου Ολάντ στην Αθήνα και τη στήριξη που έδωσε στη χώρα μας στο θέμα της ΑΟΖ. Προσθέτουν επίσης πως ενδέχεται να αποτελεί ταυτόχρονα και μια κίνηση πανικού των Τούρκων, δεδομένων των πλη­ροφοριών που θέλουν τη χώρα μας να συζητά την προμήθεια σύγχρο­νων φρεγατών Fremm αλλά και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τη Γαλλία. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός αξιολογείται ως εξαιρετικό σημαντικό, δεδομένου ότι κατά τους τελευταίους μήνες έχει αυξη­θεί η δραστηριότητα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού γενικά στη ΝΑ Μεσόγειο. Να σημειώσουμε, εξάλ­λου, πως, πέραν της κορβέτας, με­γάλο αριθμό παραβιάσεων, αυτήν τη φορά του εθνικού μας εναέριου χώρου, έκαναν χθες και τα τουρκι­κά μαχητικά. Ειδικότερα, 10 τουρκι­κά αεροσκάφη εκ των οποίων 6 F-16, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 προχώρησαν σε 16 παραβιά­σεις του ελληνικού εναέριου χώ­ρου σε Βόρειο, Κεντρικό και Νοτι­οανατολικό Αιγαίο. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-21/2/2013) 

Η τουρκική κορβέτα έφτασε μέχρι Αντίπαρο 

► Το «μήνυμα» της Άγκυρας λόγω της επίσκεψης Ολάντ 

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για συνερ­γασία με τη Γαλλία, αφενός στο εθνι­κό κεφάλαιο των κοιτασμάτων και αφετέρου στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν για ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, οι στρατοκράτες της Άγκυρας επέλεξαν να προκαλέσουν στέλνοντας γαλλική κορβέτα μέχρι την Αντίπαρο! 

Λίγες ημέρες πριν από την κοι­νή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκί­ας στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Μαρτίου, υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών Αντώνη Σαμα­ρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ελάχιστες ημέρες μετά τους ενα­γκαλισμούς του Δημήτρη Αβραμό­πουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, η τουρκική κορβέτα «BOZCAADA», προερχόμε­νη από το λιμάνι της Σμύρνης, ει­σήλθε χθες το πρωί στις 11 σε εθνι­κά χωρικά ύδατα μεταξύ Μυκόνου και Νάξου. 

Την εγκλώβισαν 

Στη συνέχεια με δυτική πορεία κι­νήθηκε βόρεια, νότια της Πάρου, και κατόπιν με νότια πορεία μετα­ξύ Σίφνου και Αντιπάρου, και εξήλ­θε από τα εθνικά χωρικά ύδατα στις 14.30 μεταξύ της Μήλου και της Φολεγάνδρου. 

Το τουρκικό σκάφος παρακολουθούνταν από δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, μια πυραυλάκατο και μια φρεγάτα, τα οποία φυσικά την είχαν εγκλωβίσει με τα συστήματα ελέγχου πυρός, αφού αυτό που έκανε η τουρκική κορβέ­τα απέχει πολύ από την «αβλαβή δι­έλευση». 

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας, κα­θώς δε ν αποτελεί αυτόβουλη κίνη­ση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά έχει σαφή πολιτική κατεύθυνση, είναι μια σπασμωδική αντίδραση στις εξαγγελίες της ελ­ληνικής κυβέρνησης για συνεργα­σία με τη Γαλλία αφενός στο εθνι­κό κεφάλαιο των κοιτασμάτων και αφετέρου στην ανακήρυξη της ελ­ληνικής ΑΟΖ. 

Η κορβέτα είναι κλάσης D΄Estienne d΄Orves Α69, δηλαδή εί­ναι μία από τις έξι μεταχειρισμένες κορβέτες που παρέλαβε από τη Γαλ­λία το τουρκικό ναυτικό. Πρόκει­ται για αδελφό σκάφος της «TCG Bodrum» (F-501), που τον Αύγου­στο του 2009 είχε αφήσει «ενθύμιο» τον θόλο του σόναρ στον βυθό έξω από το Καστελλόριζο. 

(Εφ.Δημοκρατία-21/2/2013) 

Φοβούνται πρόκληση από τους Τούρκους 

► Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, καθώς φοβούνται προβοκάτσια από την Τουρκία. 
► Σε επιφυλακή το Πεντάγωνο για θερμό επεισόδιο. 

ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΩΣ παρα­κολουθεί το επιτελείο του Πενταγώνου τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο, τόσο από αέρος όσο και από θα­λάσσης, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία μήπως και μεθοδευτεί προβοκάτσια εις βάρος της χώρας μας. Η αμέριστη στήριξη που εξέ­φρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προς, τον πρωθυπουργό, να προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονο­μικής Ζώνης για την εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, σίγουρα δεν άρεσε καθόλου στην Άγκυρα, που επιμένει να κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν με νόημα ότι ο κ Σαμαράς εμφανίζεται απο­φασισμένος να προβεί στις απαιτούμενες κινήσεις για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Άλλωστε, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ενώπιον του κ. Ολάντ, «θα ανακηρύξουμε ΑΟΖ, και αυτό θα το κάνουμε με τις σωστές κινή­σεις που απαιτούνται». 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, πριν προλάβουν ία τελειώσουν οι δηλώσεις Σαμαρά και Ολάντ, είχαν ανέβει δύο ανακοινώσεις για δήθεν ελληνικές παραβιάσεις! Χθες το πρωί πάντως, τουρκική κορβέτα πέρασε μέσα από τις Κυκλάδες, επι­λέγοντας τες ως τον συντομότερο δρόμο για να κατευθυνθεί προς την ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνι­κού ΓΕΕΘΑ, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ 
(Εφ.Espresso-21/2/2013) 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger