Αρχική » » Πανέτοιμη για νέα απόπειρα τετελεσμένων η Άγκυρα

Πανέτοιμη για νέα απόπειρα τετελεσμένων η Άγκυρα


Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τη χώρα. Η εφαρμογή των τελευταίων επώδυνων μέτρων αποκατάστησε την αξιοπιστία της χώρας, μηδένισε τον κίνδυνο ακαριαίου θανάτου της οικονομίας, διασφάλισε την παρουσία μας στο ευρώ, απομάκρυνε το σύννεφα της παραλυτικής οικονομικής αβεβαιότητας, βελτίωσε το οικονομικό κλίμα, αναγέννησε χαμένες προσδοκίες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ενίσχυσε τις υφεσιακές τάσεις, έδωσε συνέχεια στα λουκέτα και την έκρηξη της ανεργίας, περιόρισε τα φορολογικό και ασφαλιστικά έσοδα, εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας. Και όλα μαζί έφεραν την πορεία του τόπου σε ένα ακόμη κρίσιμο μεταίχμιο.... 

Είναι προφανές πως η χώρα χρειάζε­ται λίγους ακόμη μήνες ώσπου να αναζη­τήσει οριστική λύση στο πρόβλημα χρέ­ους, να δρομολογήσει αναπτυξιακές δράσεις, να επισπεύσει την εφαρμογή του ΕΣΠΑ, να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, να εξοφλήσει τις οφειλές του κράτους στους ιδιώτες, να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, να ολοκληρώσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να πετύχει επανεκκίνηση της οικονομίας. Χρειάζε­ται λίγο μόνο καιρό ώσπου να βγει από την κρίση και να πάρει τον δρόμο της ανά­ταξης και της ανάπτυξης, της δημιουρ­γίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και της αποκατάστασης κραυγαλέων αδικιών του πρόσφατου παρελθόντος. 

Στους κρίσιμους αυτούς μήνες η χώ­ρα έχει να αντιμετωπίσει πολλά άλλα εσωτερικά και εξωτερικά, κοινωνικά, πο­λιτικά και εθνικά ζητήματα. Η έξαρση της τρομοκρατίας και των κρουσμάτων οργα­νωμένης βίας είναι ένα από αυτά. Η απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης του αν­θρώπινου πόνου και υποκίνησης ανεξέ­λεγκτων κοινωνικών αντιδράσεων είναι ένα άλλο. Οι έξωθεν πιέσεις και η αποθράσυνση της διαπλοκής είναι ένα ακόμη. Πάνω οπό όλα, όμως, στον κοντινό ορίζοντα διακρίνεται η απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα τετελε­σμένα και να υφαρπάξει περιοχές της ελ­ληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αποκαλυπτικό των μεθοδεύσεων που απεργάζεται η Άγκυρα είναι το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2010 προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» ανάμεσα στην Κύ­προ, το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάσο και την Κάρπαθο, υφαρπάζοντας μεγάλα τμήματα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ λίγο αργότερα έστειλε στην ίδια περιοχή το «Πίρι Ρέις». Ιταμή εχθροπραξία με στόχο την ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόρι­ζου εκδηλώθηκε και τον Μάρτιο του 2011, όταν τουρκικά σκάφη ανάγκασαν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora», που διενεργούσε έρευνες με ελληνική άδεια, να απομακρυνθεί από την περιοχή και του επέτρεψαν να γυρίσει μόνο με την άδειά της. Νέα απόπειρα τετελεσμένων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η Τουρκία έστειλε ξανά στην ίδια πε­ριοχή αρχικό το «Πίρι Ρέις» και αμέσως μετά το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Bergen Surveyor». 

Αποκορύφωμα των τουρκικών μεθο­δεύσεων αποτέλεσε η απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου στις 16 Μαρτίου 2012 να χορηγήσει άδειες για πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές που επικαλύπτουν μεγάλα τμήματα της ελλη­νικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας νό­τια και ανατολικά του Καστελόριζου. Μόλις πρόσφατα, στα τέλη Ιανουαρίου, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) απέκτησε κα νέο σύγχρονο ερευ­νητικό σκάφος. Και αυτό είναι άλλη μια ένδειξη ότι η Άγκυρα όχι μόνο ετοιμάζει νέα αποφασιστική απόπειρα τετελεσμέ­νων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και βιάζεται να δράσει σε μια δύσκολη ώρα για τη χώρα. 

Αποκαλυπτικό των προθέσεων και των μεθοδεύσεων της Άγκυρας είναι επί­σης το γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών απαιτούσε να περιοριστούν οι διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και να εξεταστεί χωριστά η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε δημόσια και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο ο Τούρκος υπουρ­γός Εξωτερικών. Με έναν τρόπο που δεί­χνει ξεκάθαρα ότι άμεσος στόχος της Άγκυρας είναι να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι απομόνωσης του Καστελόρι­ζου και να προωθήσει, επικαλούμενη τη διεθνή νομολογία, την αξίωση της να μην αναγνωριστεί στο νησί κανένα δικαίωμα υφαλοκρηπίδας. Και στο παιχνίδι αυτό μια νέα απόπειρα τετελεσμένων είναι σχεδόν βεβαία. 

Του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ- 26/02/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger