Αρχική » » Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο πριν από το τετ α τετ στην Πόλη

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο πριν από το τετ α τετ στην Πόλη


Οι Τούρκοι δηλητηριάζουν το κλίμα εν όψει της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. 
Οι τουρκικές έρευνες αν γίνουν δεν θα παραβιάζουν μόνο περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική επί χρόνια είχε βρει το βολικό άλλοθι των στρατηγών, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν αποδείχθηκε πιο ουσιαστικός «στρατηγός». 

Παρά την αρχική προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι εν όψει της συνεδρίασης του ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 4-5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, σειρά γεγονότων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα προκαλούν εύλογα ερωτήματα για την αναγκαιότητα μιας κοινής συνεδρίασης Υπουργικών Συμβουλίων, τη στιγμή που η Άγκυρα με εξόφθαλμα παράνομες ενέργειες προσπαθεί να εδραιώσει τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο... 

Πρώτη και κραυγαλέα παρανο­μία η κίνηση τουρκικού πολεμικού πλοίου το οποίο παραβίαζε επί ώρες τα χωρικά ύδατα της Ελλά­δας μεταξύ Μυκόνου και Νάξου την περασμένη Πέμπτη. Επίσης, προχθές Σάββατο στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτε­ρικών αναρτήθηκαν τα ακριβή ση­μεία των ερευνών για τον εντοπι­σμό κοιτασμάτων φυσικού αέριου κοντά στο Καστελόριζο και στη Ρό­δο και αφού είχαν προηγηθεί η ελ­ληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ και η σκληρή απάντηση της Άγκυρας. Οι τουρκικές έρευνες αν γίνουν δεν θα παραβιάζουν μόνο περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δι­κή της υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα. 

Ρηματική διακοίνωση 

Η κατάθεση της ρηματικής δια­κοίνωσης εκ μέρους του ελληνι­κού υπουργείου Εξωτερικών ήταν πράξη άμυνας που αποσκοπούσε στο να υπονομεύσει την τουρκική πολιτική για τις έρευνες και να απο­τρέψει μεγάλες εταιρείες να εμ­πλακούν σε έρευνες, κάτι που ισχύει διεθνώς, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αποφεύγουν την εμ­πλοκή όταν υπάρχουν διακρατικές διενέξεις. Σύμφωνα με πληροφο­ρίες, η Shell αρνείται τελικά να κά­νει έρευνες σε οικόπεδα της κυ­πριακής ΑΟΖ, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί τις επόμενες εβδομά­δες. 

Όμως τα δύσκολα δεν τελει­ώνουν εκεί, αντιθέτως όλα δεί­χνουν ότι μπαίνουμε σε μια μακρά περίοδο αναστάτωσης. Η απάντηση της Τουρκίας στην ελληνική ρηματική διακοίνωση ήταν απολύτως επιθετική. Η Άγκυρα δεν έκανε λόγο για αμφισβη­τούμενες περιοχές, αλλά για κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, θέση που προδικάζει τη σκλή­ρυνση της στάσης της στη συνέ­χεια. Η τουρκική ανακοίνωση ανα­φέρει χαρακτηριστικά ότι «οι άδει­ες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στον ΤΡΑΟ (τουρ­κική εταιρεία πετρελαίου) είναι εν­τός των ορίων της τουρκικής υφα­λοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσό­γειο και υπάρχουν κυριαρχικά δι­καιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς». 

Νησιά 

Η τρίτη κίνηση, αν δεχθούμε ότι πρόκειται για σχεδιασμένη, ήταν μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu με τον τίτλο «Ισχυρισμός ότι 16 νησιά καταλήφθηκαν από την Ελλάδα». 

Εκεί αναφέρεται ότι ο βουλευ­τής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Καμέρ Γκεντς αλλά και άλλοι βουλευτές με μια απίστευτη ερώτηση στο τουρκικό Κοινοβούλιο ζητούν να διερευνη­θεί κατά πόσο 16 νησιά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχουν καταλη­φθεί από την Ελλάδα (!). 

Στην επερώτηση υποστηρίζεται ότι έχουν καταληφθεί από την Ελ­λάδα 16 νησιά που ανήκουν στην Τουρκία, εκ των οποίων τα 11 στο Αιγαίο και τα 5 στη Μεσόγειο. Επί­σης αναφέρονται και στην κυπρια­κή δημοκρατία κανόνας λόγο για «κατάληψη» υφαλοκρηπίδας 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκει στην Τουρκία, όπως και η ΑΟΖ. 

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η κίνηση στη Βουλή έχει στοιχεία γραφικότητας, το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά αν αθροιστούν αποκαλύπτουν μια προσπάθεια δηλητηριασμού του κλίματος και υπό το πρίσμα αυτό το ερώτημα που ανακύπτει για την κυβέρνηση είναι αν μπορεί να αγνοήσει όλες αυτές τις προκλήσεις και να προσέλθει στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβου­λίου σαν να μη συμβαίνει τίποτα. 

του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ 
(Η ΕΛΛAΔΑ ΑΥΡΙΟ-25/02/2013) 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger