Αρχική » » Άμεση κινητοποίηση απέναντι στο τουρκικά σχέδια

Άμεση κινητοποίηση απέναντι στο τουρκικά σχέδια


Η ανακοίνωση με την οποία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντάει στη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη μοιάζει αντιφατική. Υπογραμμίζει στην αρχή άτι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για τις άδειες ερευνών που δόθηκαν στην τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων είναι αβάσιμοι, καθώς αφορούν περιοχές οι οποίες βρίσκονται στα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο...
Τονίζει, κατόπιν, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Και καταλήγει πως ενώ θα γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των τουρκικών δικαιωμάτων θα συνεχιστεί και η προσπάθεια για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. 

Πολύ συνοπτικά η Τουρκία δηλώνει αφενός ότι θα επιμείνει στους διαύλους διαλόγου αφετέρου ότι θα συνεχίσει να αξιοποιεί το δικαιώματα της στην υφαλο­κρηπίδα της Αν. Μεσογείου. Επιμένει ου­σιαστικά πως το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, πως είναι δική της η υφα­λοκρηπίδα η οποία εκτείνεται πέρα από τα χωρικά του ύδατα και πως δικαιούται να αξιοποιεί την υφαλοκρηπίδα των κατεχό­μενων κυπριακών εδαφών. Επαναλαμβάνει, μάλιστα, πως οι άδειες ερευνών που εξέδωσε για τις περιοχές αυτές είναι καθόλα νόμιμες και θα συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί. Ότι, δηλαδή, θα προχωρήσει στη διενέργεια ερευνών σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Και αυτό είναι το πιο σοβαρό από όσο αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση. 

Αναντίλεκτα οι μεθοδεύσεις που απεργάζεται η Άγκυρα είναι κρίσιμης σημασίας. Μεθοδεύει νέα τετελεσμένα, με στόχο να αποκόψει το Καστελόριζο από το ενιαίο πλέγμα των ελληνικών νησιών και να το εμφανίσει ως μεμονωμένη περίπτω­ση, προκειμένου να αμφισβητήσει εξολο­κλήρου το δικαίωμα του στην υφαλοκρηπί­δα. Επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη τις πρόνοιες του Δίκαιου της θάλασσας, που αναγνωρίζει ρητά το δικαίωμα των νησιών να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα. Σκο­πεύει να υφαρπάξει μεγάλα τμήματα της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου και του Κα­στελόριζου. Και έχει για τον σκοπό αυτόν από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου δικό της υπερσύχρονο ερευνητικό σκά­φος. 

Η τουρκική αντίδραση δικαιώνει, ου­σιαστικά, την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να καταθέσει στον ΟΗΕ τη ρηματική διακοίνωση με τις ελληνικές θέσεις. Οφείλουν, όμως, τόσον η Ελλάδα όσο και π Κυπριακή Δημοκρατία να κινηθούν ευρύτερα. Να θέσουν, πρώτα από όλα, την τουρκική επιθετικότητα σε όλο τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ζητήσουν ενεργοποίηση της αποτρεπτικής διπλωματίας, ώστε να εγκα­ταλειφθούν άμεσα τα σχέδια υφαρπαγής της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπί­δας. Κυρίως, όμως, να επικαλεστούν και να ενεργοποιήσουν αποτρεπτικά τη «ρή­τρα αμοιβαίας συνδρομής», η οποία περι­λαμβάνεται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, (άρθρο 28) και προβλέπει ότι «σε περίπτω­ση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση τα άλλα κράτη-μέλη οφεί­λουν να του παράσχουν βοήθεια με όλα τα μέσα που διαθέτουν». 

Μπορούν ακόμη τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να ζητήσουν προληπτικά ασφαλιστικά μέτρα. Υπενθυμί­ζεται σχετικά ότι ανάλογη προσφυγή είχε κατατεθεί από την Αθήνα και τον Αύγου­στο του 1976, όταν η Άγκυρα είχε βγάλει το «Σισμίκ» για έρευνες στην αιγαιακή υφαλοκρηπίδα. Βέβαια το Διεθνές Δικα­στήριο στην απόφαση του εκείνη (τον Σε­πτέμβριο του 1976) απέρριψε το ελληνικό αίτημα. Το έκανε, όμως, με ένα ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τα ελληνική συμφέροντα, καθώς στο σκεπτικό της απόφασής του τό­νιζε πως ‘η δραστηριότητα του "Σισμίκ" δεν δημιουργούσε τουρκικά δικαιώματα». 

Οφείλει, ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δη­μοκρατία να καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία η ανακήρυξη του ψευδοκράτους είναι άκυρη και ανυπόστατη. Αλλά και τη σωρεία των κοινοτικών αποφάσεων που αναγνωρίζουν μόνο μια κρατική υπόσταση στην Κύ­προ. Και να επαναλάβει προς τους εταίρους της πως η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύ­πρου», τα Κατεχόμενα δηλαδή κυπριακά εδάφη, δεν συνιστούν ανεξάρτητο κράτος και δεν μπορεί ο κατακτητής να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες με τους κατοχικούς εκπροσώπους του. 

του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-25/2/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger