Αρχική » » Βγάζουν στο Αιγαίο τώρα το νέο «Σισμίκ»

Βγάζουν στο Αιγαίο τώρα το νέο «Σισμίκ»


Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» από την Άγκυρα στα ξένα «οικόπεδα». «Χουριέτ»: Έτοιμοι να αρχίσουν έρευνες για πετρέλαιο οι Τούρκοι. 

Σχέδιο... Μπαρμπαρόσα στήνει στο Αιγαίο το βαθύ κράτος της Άγκυρας, «θερμαίνοντας» ακόμη περισσό­τερο το κλίμα των ελληνοτουρκι­κών σχέσεων, μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για το τζαμί στην Αθήνα, τους ιμάμηδες και την ΑΟΖ.... 

Οι Τούρκοι, για άλλη μια φο­ρά, τραβούν τον φερετζέ και δεί­χνουν πώς εννοούν τον διάλο­γο, λίγες ημέρες μάλιστα μετά τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμα­ράς με τον Τούρκο ομόλογό του στο «ουδέτερο» έδαφος του Κατάρ. 

Αποκάλυψη 

Την αποκάλυψη που είχε κάνει η «δημοκρατία» για τα σχέδια της Τουρκίας με το «νέο Σισμίκ» ήρθε να επιβεβαιώσει, η τουρκική εφη­μερίδα «Χουριέτ» (που συνήθως εκφράζει τις απόψεις τις τουρκι­κής κυβέρνησης) και η οποία δη­μοσιεύει πληροφορίες, σύμφω­να με τις οποίες το σεισμολογικό σκάφος «Πολάρκους» (που απέ­κτησε προσφάτως η Τουρκία από τη Νορβηγία και θεωρείται τεχνο­λογικά καλύτερο του «Σισμίκ») αρ­χίζει έρευνες για πετρέλαιο. 

Η εφημερίδα, βέβαια, προ­σπαθεί να θολώσει τα νερά, ως είθισται στην τουρκική διπλωμα­τία, αναφέροντας ότι το σκάφος πρόκειται να πλεύσει στη Μεσό­γειο στις αρχές Μαρτίου, συνο­δεία πολεμικών σκαφών, πληροφορία που δόθηκε σκόπιμα μια και θεωρείται κάτι παραπά­νω από βέβαιο ότι τα σημεία επί­δειξης δύναμης της Άγκυρας εί­ναι δυο: το Αιγαίο και η Κύπρος. 

Η «Χουριέτ» αφήνει τη νέα «ει­σβολή» σε Αιγαίο και Κύπρο για λίγο αργότερα (μιλούν για Μάιο), δίνοντας παράλληλα τις περιο­χές όπου το «σούπερ» νέο τουρ­κικό σεισμολογικό σκάφος προτίθεται να διενεργήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθρά­κων, που δεν είναι άλλα από οι­κόπεδα που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ (1, 4, 5, 6, 7 και 12), αλλά και έρευνες κοντά στο Καστελόριζο. 

Την αγορά του νέου πλοί­ου σεισμικών ερευνών είχε ανα­κοινώσει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Το μήκους 85 μέτρων πλοίο με την ονομασία «Polarus Samur», το οποίο αγοράστηκε από νορβη­γική εταιρία έναντι 130.000.000 δολαρίων, θα μετονομαστεί σε «Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντί Πασά», παρουσία τουΤαγίπ Ερντογάν και θα πραγματοποιεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. 

Το σκάφος ήδη βρίσκεται στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνστα­ντινούπολης και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκι­κής Εταιρίας Ερευνών Πετρελαί­ου (ΤΡΑΟ) Αλι Ριζά Τσϊγκάρ, «το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βά­θος 6 χιλιομέτρων με τρισδιά­στατη μορφή, διαθέτει μηχανή­ματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011. Είμαστε υπερήφανοι που το απο­κτήσαμε» 

Φυσικό αέριο 

Η Τουρκία έχει ήδη σε εξέλιξη έρευνα για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου στην πε­ριοχή της Ανατολικής Μεσογεί­ου, έχοντας συνάψει συνεργασία με τη Shell για τους κόλπους της Μερσίνας και της Αττάλειας. 

Η διγλωσσία της Τουρκίας, που άλλα λέει και άλλα πράττει, αναμένεται να κορυφωθεί με τη δρομολογημένη για τις 4-5 Μαρ­τίου σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνερ­γασίας, δηλαδή της κοινής συνε­δρίασης των υπουργικών συμ­βουλίων των δύο χωρών, στην οποία αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Νίκος Ελευθερόγλου
(Εφ. Δημοκρατία-05/2/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger