Αρχική » » Τραγωδία στο Σουφλί-Νεκρός πυροτεχνουργός του Στρατού

Τραγωδία στο Σουφλί-Νεκρός πυροτεχνουργός του Στρατού


Έκρηξη σε πεδίο βολής κατά τη διάρκεια εξουδετέρωσης πυρομαχικών.
Κάτω οπό αδιευκρίνιστες συνθήκες οπλοβομβίδα έσκασε στα χέρια 42χρονου αξιωματικού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Άλλοι δύο στρατιωτικοί χτυπήθηκαν από τα θραύσματα και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. 
Η χθεσινή διαδικασία καταστροφής ήταν προγραμμα­τισμένη και δεν σχετί­ζεται με κά­ποια προη­γηθείσα ά­σκηση. 
ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ περιστατικό με τον 42χρονο αξιωματικό επαναφέρει τις μνήμες με το δυστύχημα στην Κορνοφωλιά Έβρου τον Ιούνιο του 2005, όταν 36χρονος επιλοχίας Μηχανικού σκοτώθηκε σε ενεργό ναρκοπέδιο. 

Πένθος στις ένοπλες Δυνά­μεις για τον χαμό του 42χρονου πυροτεχνουργού που βρήκε τραγικό θάνατο χθες το πρωί όταν έσκασε στα χέρια του οπλοβομβίδα, σε πεδίο ασκήσεων στο Σουφλί του Έβρου.... 

Η φονική έκρηξη έγινε κατά τη διάρκεια διαδικασίας εξουδετέρωσης πυρομαχικών και προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό άλλων δυο στελεχών του στρατού, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, χωρίς ευτυχώς να διατρέχουν κίνδυνο. 

Για τη διερεύ­νηση των αιτιών του δυστυχήματος, αλλά και για το κατά πόσο εί­χαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας. διατάχτηκε ερευνά της οποίας προΐσταται ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, υποστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης. Ο τελευταί­ος μετέβη εσπευσμένα στα Λάβαρα του Έβρου με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου. ενώ έχει επιληφθεί και ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Ξάνθης. 

Ο 42χρονος ανθυπολοχαγός, πυροτεχνουργός υλικού πολέμου, που ήταν παντρεμένος, χωρίς παιδιά, σκοτώθηκε ακαριαία στις 10:10 χθες το πρωί στο πεδίο ασκήσεων «Ψηλός Στάλος», το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Σου­φλίου, δυτικά του χωριού Λάβα­ρα. Το δυστύχημα συνέβη σε συγκεκριμένο χώρο του πεδίου ασκήσεων, όπου συγκεντρώνο­νται τα προς καταστροφή πυρομαχικά, τα οποία προέρχονται από άσκαστα βλήματα ασκήσεων κι από δεσμευμένες παρτίδες προβληματικών ή ληγμένων πυ­ρομαχικών. 

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η χθεσινή διαδικα­σία καταστροφής ήταν προγραμματισμένη και δεν σχετίζεται με κάποια προηγηθείσα άσκηση. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθή­κες η οπλοβομβίδα έσκασε στα χέρια του άτυχου αξιωματικού, ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα στο στήθος και στο πρόσωπο, ενώ ακρωτηριάστηκε το ένα του χέρι. Ο 42χρονος άφησε την τελευταία του πνοή πριν φτάσει η ιατρική βοήθεια και μεταφερθεί στο νοσοκομείο. 

Στο νοσοκομείο 

Οι άλλοι δύο στρατιωτικοί -ένας ταγματάρχης πυροτεχνουργός υλικού πολέμου και ένας επιλοχίας Εθελοντής Μακράς θητείας (ΕΜΘ), επίσης πυροτεχνουργός, σώθηκαν καθώς την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν σε απόσταση από τον συνάδελφο τους και τραυματίστηκαν από τα θραύσμα­τα σε όλο τους το σώμα. 

Μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου έγινε περιποίηση των τραυμάτων και πλήρης ακτινολογικός έλεγχος, όπως και έλεγχος υπερή­χου. 

«Δεν διαπιστώθηκαν άλλες βλάβες εκτός από τα εξωτερικά θλαστικά τραύματα που φέρουν από τα θραύσματα και νοσηλεύονται χωρίς να διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο», είπε στο «Έθνος» ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Λαζόπουλος. 

ΔΙΕΤΑΧΘΗ ΕΔΕ 
Έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας 

ΣΥΜΦΩΝΑ με επιτε­λείς του Γενικού Επι­τελείου Στρατού, υπάρχουν συγκεκρι­μένες προβλέψεις για ειδικά μέτρα ασφαλεί­ας που πρέπει να λαμβάνονται κατά τις διαδικασίες εξουδετέρω­σης πυρομαχικών, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος του πολεμικού υλικού που θα καταστραφεί. Το αν τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περί­πτωση είναι το κύριο αντικείμενο της Ένορκης Διοικητικής Εξέ­τασης που διατάχτηκε οπό τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές, ενώ για το τραγικό πε­ριστατικό ενημερώθη­κε και ο εισαγγελέας Στρατοδικείου Ξάν­θης. 

Από χθες το απόγευ­μα βρίσκεται στα Λά­βαρα ο Γενικός επιθε­ωρητής Στρατού, ο οποίος έχει επιληφθεί της έρευνας. Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγε­σία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέ­φρασαν το συλλυπητήριά τους στην οικο­γένεια του άτυχου αξιωματικού που βρή­κε τον θάνατο καθώς και τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση στους δύο νοσηλευό­μενους τραυματίες. Τον Ιούνιο του 2005 είχε βρει επίσης τον θάνατο ένας 36χρονος μόνιμος επιλοχίας μηχανικού, σε ενεργό ναρκοπέδιο στην Κορακοφωλιά του Έβρου, όταν εξερράγη νάρκη κατά προσωπικού, στην προσπάθεια του να την απασφαλίσει. 

ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ 
Το πεδίο των έντονων διαξιφισμών 

ΤΟ ΠΕΔΙΟ ασκήσεων Ψηλός Στάλος που βρίσκεται δυτικά των Λαβάρων, στον κεντρικό Έβρο έχει γίνει στο παρελθόν αντικείμενο αντιπαράθεσης του στρατού με τους πολίτες και τις διοικήσεις των Δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με τους φορείς της περιοχής, τα όριά του απέχουν 4 χιλιόμετρα από τα Λά­βαρα και το Κισσάριο, και 2,5 χιλιόμετρα από τους Ασβεστάδες. Την αντίδραση των κατοίκων προκάλεσε η δημοσίευση, το 2006, Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απαλλοτρίωση 21.000 στρ. για την επέκταση του πε­δίου, το οποίο σε πλήρη ανά­πτυξη θα καταλάμβανε συνο­λικά 75.000 στρ. δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Οι τοπικοί φορείς είχαν ζητή­σει τότε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ανακλη­θεί η απόφαση, η οποία θα στερούσε τη γη και το εισό­δημα εκατοντάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, και να υπο­βαθμίσουν τον «Ψηλό Στά­λο» σε πεδίο μικρών ασκήσε­ων με ελαφρά όπλο. «Το θέμα της επέκτασης δεν προχώρησε και έχει "παγώ­σει" τα τελευταία χρόνια λό­γω των αντιδράσεων. Επίσης τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ιδιαίτερη όχληση από τη λειτουργία του πεδίου βο­λής, όπου χρησιμοποιούντα ελαφρά όπλα», είπε στο «Έθνος» ο τότε δήμαρχος Ορφέα και σήμερα δήμαρχος Σουφλίου, Ευ. Πουλιλιός. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
(Εφ.ΕΘΝΟΣ-14/3/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger