Αρχική » » ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ


Το Δημόσιο δεν καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του Σινούκ. 
Στο σκοτάδι η υπόθεση του μοιραίου ελικοπτέ­ρου, το οποίο πετούσε κάνοντας χρήση τουρ­κικών κωδικών. 

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004. Το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ απογειώνεται από την Πάχη Μεγάρων με προο­ρισμό τις Καρυές Χαλκιδικής. Πάνω οπό τη θαλάσσια περιο­χή του Πόρτο Κουφό, οκτώ ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί στο Άγιον Όρος, καταπέφτει στη θάλασσα και παρασύρει στον Θάνατο τους 17 επιβάτες του, ανάμεσα τους και ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Πέτρος. Εννέα χρονιά μετά το τραγικό αυτό συμβάν, οι συγγενείς του Πατριάρχη και οι άλλες οικογένειες δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, παρότι σε πρώτο βαθμό δικαιώθηκε η οικογένεια του πιλότου, Παναγιώτη Παπαναστασίου...
 
Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για ψυχική οδύνη της τάξεως των 580.000 ευρώ στη σύζυγο και στο παιδί του άτυχου πιλότου, καθώς, όπως κρίθηκε, ευθύνεται λόγω της υποχρέωσης μεταφοράς, για λογούς εθιμοτυπί­ας, και της εθνικής αποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Όλοι οι ισχυρισμοί του Δημοσίου περί μη υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης για ψυχική οδύνη απορρίφθηκαν με το σκεπτικό ότι η πτήση μεταφοράς του Πατριάρχη και της συνοδείας του δεν αποσκο­πούσε στη διασφάλιση της εθνικής άμυνας της χώρας. Το Πρωτοδικείο αποφάσισε πως η συγκεκρι­μένη στρατιωτική πτήση από τη φύση της είχε κρατικό σκοπό και αποσκοπούσε στο δημόσιο συμφέ­ρον. 

ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 

Όλες οι υποθέσεις των συγγενών των θυμάτων καθώς και αυτών του Πατριάρχη εκδικάστηκαν μετά από αντίθετες εφέσεις με το Δημόσιο στο Δ' Εφετείο Αθηνών και αναμένεται η έκδοση απόφασης με ενι­αίο σκεπτικό, καθώς οι συγγενείς του Πατριάρχη δεν είχαν δικαι­ωθεί σε πρώτο βαθμό. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Στέλιο Γρηγορίου, η αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων του μοιραίου Σινούκ είναι εθνική υπο­χρέωση λόγω της μεγίστης εθνικής προσφοράς των θυμάτων και προεχόντως του Πατριάρχη Πέτρου Τ. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία που δεν έχουν διαλευκανθεί και εξακολουθούν να κρατούν σε πλήρη συσκότιση την υπόθεση. Όπως το γεγονός ότι το Σινούκ πετούσε από την Πάχη Μεγάρων στον Καρέα και από εκεί στο Άγιον Όρος χρησιμοποιώντας στο σύστημα αναγνωρίσεως φίλι­ου ή εχθρικού αεροσκάφους (IFF) τουρκικούς κωδικούς! 

Αυτοί οι αριθμοί απεικονίζουν στο ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας εάν το αεροσκάφος η το ελικόπτερο που πετά στον ελλη­νικό εναέριο χώρο είναι ελληνικό η ξένο. Στην προκείμενη περίπτωση και σύμφωνα με έγγραφα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το Σινούκ πετούσε πάνω από την Αθήνα ως τουρκικό! Από την πλευρά της, η Υπηρε­σία Πολιτικής Αεροπορίας θα έπρεπε να μην έχει εγκρί­νει το σχέδιο πτήσης προς τις Καρυές για λόγους ασφαλείας, μιας και τότε ήταν η περίοδος που μόλις είχαν ολοκληρωθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και θα ξεκινούσαν οι Παρα-ολυμπιακοί. Πολύ περισσότερο καθώς το Σινούκ πετούσε με τουρκικούς κωδικούς, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εχθρικό και επομένως θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί το σύστημα ασφαλείας, που προ­έβλεπε αναχαίτιση του εχθρικού αεροπλάνου! Οι συνέπειες μιας τέτοιας σκέψης σταματούν εδώ. Όσον αφορά τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, τα πράγματα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, παρά το πόρισμα του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία της ιατροδικα­στικής έρευνας και του αμερικανι­κού Στρατού, αλλά και το πόρισμα των τεχνικών συμβουλών. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει με βεβαιότητα τον πραγματικό λόγο της πτώσης, μιας και πολλά ση­μαντικά στοιχεία του ελικοπτέρου, όπως το ανάλογο μαύρο κουτί, η μία DECU και ο πράσινος εμπρό­σθιος έλικας βρίσκονται ακόμη στον βυθό της θάλασσας. Ίσως η πλήρης αλήθεια να βρίσκεται στο πόρισμα του ΓΕΣ, που χαρακτη­ρίστηκε απόρρητο από τον προη­γούμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας και σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, παρότι αφορά και πολίτες και όχι μόνο στρα­τιωτικούς. 

Σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (ΔΕΦΑΘ) από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας του Πατριάρχη και οι οικογένειες με αγωνία αναμένουν την απόφαση για απο­χαρακτηρισμό του απορρήτου, κα­θώς εκτιμάται ότι με την άρση του θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια της πτώσης του Σινούκ. «Η μη άρση του απορρήτου, πέραν της νομοθεσίας για τα στρατιωτικά ατυχήματα, και λόγω του ότι δεν είναι αμιγώς στρατιωτικό ατύχημα, αλλά συνεπέβαιναν πολίτες, προφανώς βασίζεται σε μυστικές συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για την πτώση του Σινούκ. 

Το ζήτημα δεν είναι μόνον οι απο­ζημιώσεις, που πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβληθούν , αλλά και να γνωρίζουν οι οικογένειες για ποιο σκοπό χάθηκαν οι άν­θρωποι τους», δήλωσε ο κύριος Γρηγορίου. 

ΟΙ 17 ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΠΑ ΠΑΝΤΑ 

Στο μοιραίο Σινούκ επέβαιναν ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρεί­ας Πέτρος (φωτ.) και τα μέλη της συνοδείας του: οι μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομος και Πηλουσίου Ειρηναίος, ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος, ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος, ο διάκονος Νεκτάριος, ο καθηγούμενος της Μονής Μαχαιρά Κύπρου Αρσένιος, ο σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη, Γιώργος Ξενουδάκης, ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Μαύ­ρος, ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Παπαστεφάνου, ο αστυνομικός-συνοδός Σπύρος Κουρσάρης και ο αδελφός του Πατριάρχη, Γιώργος Παπαπέτρου. Το πλήρωμα αποτελούσαν οι: αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ, ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου, ανθυπασπιστής Στυλιανός Ρά­πτης, αρχιλοχίας Παντε­λεήμων Χατζηβαγγέλης και επιλοχίας Παναγιώτης Γολεγός.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013)






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger