Αρχική » » Έρωτας ανάγκης.

Έρωτας ανάγκης.


Η σχέση αγάπης και μίσους Ρωσίας - Τουρκίας με θύμα την Κύπρο.

Ρωσία Τουρκία. Μια σχέση αγάπης και μίσους, που υποτάχθηκε τελικά σε έναν αμείλικτο πραγματισμό με πρώτο «θύμα» την Κύπρο (;) Όταν ο Λένιν και ο Κεμάλ αποφάσιζαν να αφήσουν πίσω τους τις διενέξεις που χώριζαν την Οθωμανική και τη Ρωσι­κή Αυτοκρατορία, έμοιαζε να ξημερώνει μια νέα εποχή στις σχέσεις Κρεμλίνου - Άγκυρας. Ο έρωτας όμως ανάμεσα στις δύο πλευρές έμελλε να έχει άδοξο τέλος.... 

Από την άνοδο του Στάλιν και μετά, οι σχέσεις πήραν την κάτω βόλτα με απο­κορύφωμα την επαναφορά των εδαφικών διεκδικήσεων της Μόσχας στην ανατολική Τουρκία. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος σηματοδότησε με τον πλέον επίσημο τρόπο το τέλος μιας περιόδου σχετικής ηρεμίας και έκτοτε, από τον πόλεμο της Κριμαίας στον πόλεμο της Κορέας και, τελικά, στον Ψυχρό Πόλεμο, Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονταν πάντα στα αντίπαλα στρατόπεδα.
 
Ωστόσο, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ανακάτε­ψε εκ νέου την τράπουλα στην περιοχή και, έπειτα από μια περίοδο αβεβαιότητος, η άνοδος του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα ο δεσμός των δυο χωρών να αναθεωρηθεί από μια εντελώς διαφορετική οπτική: Από εδώ και στο εξής θα «συμφωνούν» ότι «διαφωνούν» όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, αλλά δεν θα επιτρέπουν σε αυτές τις «διαφορές» να επηρεάζουν τη συνολικότερη σχέ­ση τους. Και αυτό διότι η τελευταία αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής - σε πολλά επίπεδα - τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Άγκυρα, που πλέον θεωρούν εαυτούς «στρατηγι­κούς συμμάχους». 

Παίζει μόνη της 

Το αντανακλαστικό της Λευκωσίας να απευθυνθεί στη Μόσχα για βοήθεια είχε ως αποτέλεσμα να κάτσει το Κρεμλίνο στο τρα­πέζι των συνολικότερων διαπραγματεύσεων (κάτι που η Ε.Ε ήθελε να αποφύγει). Τώρα που μπήκε και «επισήμως» στο γε­ωπολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται στην ανατολική Μεσόγειο, η Μόσχο μπορεί να το παίξει και μόνη της - δεν χρειάζεται τη συναίνεση μιας υπό κατάρρευση Λευκωσίας (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει). 

«Νέο» κλίμα 

Χαρακτηριστικότερο δείγματα του νέου «κλίματος» αλλά και της νέας «προσέγγισης» αποτελούν οι δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε κάποια στιγμή ότι «μιλάει καθημερινά με τον Πούτιν στο τηλέφωνο», καθώς και η ου­δέτερη στάση που τήρησε η Άγκυρα κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Γεωργίας το 2008, την ώρα που οι Νατοϊκοί της σύμμαχοι κουνούσαν (μόνο) το δάχτυλο στη Μόσχα. 

Τίποτα όμως δεν αποτυπώνει καλύτερα τη σύσφιγξη των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας από την... οικονομική τους διάσταση. Οι συμφωνίες που υπέγραψαν το 2010 είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών στα 35 δισ. ευρώ (από μόλις 4 δισ. το 2005), ενώ ανακοινώθηκε ότι ρωσική εταιρεία θα κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο αξίας 20 δισ. στην Τουρκία. Την ίδια ώρα. η Άγκυρα ενίσχυε τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό της ρόλο στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream. 

Η κρίση στη Συρία φάνηκε για μια στιγμή ικανή να διαταράξει αυτή τη νέα «ισορροπία», την οποία οι δυο πλευρές καλλιεργούν με επιμονή και υπομονή την τελευταία δεκαπενταετία. Πολλοί είναι αυτοί που προειδοποίησαν την Άγκυρα να μην τραβάει το «σκοινί» στο μέτωπο που έχει ανοί­ξει κατά της Δαμασκού, προκειμένου να μην αποξενώσει τη Μόσχα, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη διεθνή σκηνή. 

Το «θράσος» -όπως το χαρακτήρισαν τα ΜΜΕ- της κυ­βέρνησης Ερντογάν να προσγειώσει ρωσικό αεροπλάνο με κατεύθυνση τη Συρία, κατηγορώντας δημοσίως το Κρεμλίνο ότι εξοπλίζει τον Ασάντ, καθώς και η επιμονή της Τουρκίας γιο την ανάπτυξη Νατοϊκών συστημάτων Patriot κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, οδήγησαν άπαντες να στρέψουν την προσοχή τους προς τη Μόσχα, αναμένοντας την… απάντηση. Κι όμως, η «απάντηση» ήταν... μια επίσκεψη του Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη όπου, αφού πρώτα ξεκα­θάρισε ότι «διαφωνούν» στο θέμα της Συρίας, ανακοίνωσε άλλες 11 συμφωνίες με την Άγκυρα με απώτερο στόχο να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές στο 100 δισ. μέσα στα επόμενα έτη. Όσο για τα Patriot, η Μόσχα αποφάσισε να κά­νει τα στραβά μάτια, δηλώνοντας εν τέλει ότι «κατανοεί» τις ανησυχίες της Άγκυρας. 

Η ψύχραιμη Μόσχα 

Κάπου εδώ, σε αυτό το κλίμα, ήρθε να προστεθεί και ο παράγοντας Κύπρος. Βασικό διαπραγματευτικό «όπλο» του υπουργού Οικονομικών της Μεγαλονήσου κατά τη διάρκεια της δραματικής επίσκεψης του στο Κρεμλίνο ήταν τα περιβόητα κοιτάσματα... Η Μόσχα, όμως, όχι μόνο δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις της Λευκωσίας, αλλά προ­σέφερε μια πρωτοφανή επικοινωνιακή νίκη στον Ερντογάν, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η κυριαρχία επί των οικοπέδων είναι «αμφισβητήσιμη». Θα πείτε, μπο­ρεί η Μόσχα και η Άγκυρα να μην θέλουν να τα χαλάσουν για τα «μάτια» του κάθε Άσαντ, ισχύει όμως το ίδιο για τα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο; Είναι διατεθειμένο το Κρεμλίνο να τινάξει μια τέ­τοια ευκαιρία στον αέρα; Φυσικά και όχι. Η κρίση στην Κύπρο στάθηκε αφορμή να δούμε μια εξαιρετικά «ψύχραιμη» Ρωσία, που φαίνεται να ζυγίζει με ιδιαίτερη προ­σοχή την κάθε της κίνηση. 

(ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ-28/3/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger