Αρχική » » ΔΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ το άστρο του Ερντογάν;

ΔΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ το άστρο του Ερντογάν;


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύεται αναξιόπιστος, ανεύθυνος και ανίκανος σύμμαχος και, αντί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων σε Ιράν και Συρία, έχει περιπλέξει την κατάσταση. 

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι πε­ρίεργη, αλλά και παρά­ξενη - δεν πρόκειται για συμπέρασμα δικό μας είναι η θέση υψη­λόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, που διαθέτουν «φρέσκια» ενη­μέρωση από τα μέλη της αποστολής που συνόδευσαν τον Αμερικα­νό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Για πρώτη φορά η πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται «επισφαλής». Η προσωπικότητα του πρω­θυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, που κυριαρ­χεί στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, είναι δύσκολο να αναλυθεί με προβλεπόμε­νους ιατρικούς όρους και οι εξάρσεις του, που είναι αδικαιολόγητες για υγιή άνθρω­πο, οδηγούν τη χώρα του σε απομόνωση... 

Ως γνωστόν, η γραφειοκρατία, που κυ­ριαρχείται από ανίδεους υπαλληλίσκους προσέφερε προστασία στον κ. Ερντογάν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την έωλη δικαιολογία ότι είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» της στρατη­γικής των ΗΠΑ στην περιοχή. Η θέση αυτή βασίστηκε στο γνωστό «Δόγμα Γόλστατερ» (του 1981), το οποίο έπρεπε να εγκαταλει­φθεί εν τη γενέσει του. Οι γραφειοκράτες δικαιολογούσαν όλες τις προκλητικές και βλακώδεις κινήσεις του Τούρκου πρωθυ­πουργού, σε σημείο που είχαν εξοργιστεί παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και οι Κούρδοι. 

Αίφνης μετά την τελευταία αντι-εβραϊκή λυσσώδη επίθεση του κ. Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξύ­πνησαν. Ενώπιον του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αμερικανός υπουργός αποδοκίμασε με σκληρότητα αλλά και ειρωνεία τις δηλώσεις του ισλαμιστή πρωθυπουργού, και ακολού­θησε ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Κέρι, ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, που συμμετείχε στο συνέδριο του εβραϊκού λόμπι. 

Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι το άστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύει στο εξωτερικό, όπου οι πάντες έχουν κουραστεί με τα καμώματα του. Δεν είναι τόσο οι αντι-ισραηλινές κορόνες του που ενοχλούν, όσο το μίσος που βγάζει η ρητο­ρική του Τούρκου ηγέτη, ο οποίος ελέγχεται από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον Τούρκο ιμάμη που βρήκε καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, όπου ανενόχλητος μολύνει τα Αμερικανόπουλα. Είναι μια άλλη περίεργη και ύποπτη πτυχή των τούρκο- αμερικανικών σχέσεων. 

Μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανα­κοίνωσε ότι ο ίδιος θα είναι ο πρώτος επι­σκέπτης στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, και ο κ. Ερ­ντογάν ο πρώτος προσκεκλημένος στο Λευ­κό Οίκο. Δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο μέχρι της στιγμής. Προβλέπεται πως, εάν τελικά επισκεφθούν την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο κ. Ντα­βούτογλου, θα αντιμετωπίσουν για πρώ­τη φορά ψυχρότητα και αδιαφορία πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύεται αναξιόπιστος, ανεύθυνος και ανίκανος σύμμαχος και έχει περιπλέξει αντί να βοηθήσει στην επίλυση των προ­βλημάτων στο Ιράν και στη Συρία. Η δε στάση του έναντι του Ισραήλ έχει ξεπερά­σει κάθε όριο. 

Την περασμένη εβδομάδα η εβραϊκή οργάνωση American Freedom Defense Initiative (AFDI) τοποθέτησε διαφημίσεις σε τρένα και λεωφορεία μεγάλων αμερι­κανικών πόλεων εναντίον του Ερντογάν, που τον παρουσιάζουν ως σύμμαχο του ιδρυτή της Αλ Κάϊντα Οσάμα μπιν Λάντεν, και «τρομοκράτη». Το περιεχόμενο των διαφημίσεων προκάλεσε σοκ στην Ουά­σιγκτον. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος γνωστός για την ψυχρότητα των αναλύ­σεων του, μου είπε πως οι διαφημίσεις δείχνουν με ακρίβεια τα αισθήματα των Ισραηλινών, ειδικά του εβραϊκού λόμπι, αλλά και αρκετών Αμερικανών έναντι του κ. Ερντογάν… 

του Μιχάλη Ιγνατίου - Ουάσιγκτον 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 14/3-20/3/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger