Αρχική » » Μπορεί να θρηνήσουμε θύματα από τις συστοιχίες των υποβρυχίων

Μπορεί να θρηνήσουμε θύματα από τις συστοιχίες των υποβρυχίων


Κραυγή αγωνίας έμπειρων αξιωματικών. 
ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΒΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΖΩΗΣ Τ0ΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ. 

«Μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα!», «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί η μπαταρία», «δεν υπάρχει προηγούμενο...» κ.ά., είναι μερικά από τις «κραυγές αγωνίας» που έμπει­ροι αξιωματικοί και ανθυπασπιστές των υποβρυχίων μετέφεραν στη στήλη, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν το εύρος του προβλήματος, της κωλυσιεργίας δηλαδή της προμήθειας των ειδικών συστοιχιών (μπαταριών) των υποβρυχίων Τ-209 του Πολεμικού Ναυτικού. Παρότι ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, με την πίεση του πρ. Α/ΓΕΝ ναύαρχου Κοσμά Χρηστίδη, είχε υπογράψει προ έτους την αγορά τριών μπαταριών υποβρυχίων, η νέα κυβέρνηση δεν προχώρησε στην προμήθεια....
 

Σκληρά κριτική δέχεται ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Δημήτρης Γεωργιόπουλος, ο οποίος -η αλήθεια είναι- δεν υπογράφει τίποτε. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η έγκριση πρέπει να έλθει από πιο ψηλά και το γεγονός ότι δεν έρχεται σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι μπαταρίες των υποβρυχίων Τ-209, οι συστοιχίες δηλαδή, αποτελούν όχι μόνο το βασικότερο εξάρτημα της πρόωσης του υποβρυχίου, αλλά και την πηγή ενέργειας που ε­ξασφαλίζει όλες τις λειτουργίες εντός του σκάφους και κατά συνέπεια την εργασία και τη διαβίωση του πληρώματος του. Οι συστοιχίες λοιπόν των υποβρυχίων μας έχουν όχι απλώς υπερβεί το όριο ζωής τους, αλλά το διπλάσιο από το όριο ζωής τους. Θυμίζουμε εδώ ότι η εγγυημένη ζωή των συστοιχιών είναι 60 μήνες και υπάρχουν υποβρύχια που έχουν ξε­περάσει τους 130 μήνες! 

Επειδή λοιπόν αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, εγκυμονεί κινδύνους, διότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί μια τέτοια ληγμένη συστοιχία (μπαταρία). Τι θα γίνει, για παράδειγμα αν σημειωθεί κάποιο βραχυκύκλωμα στοι­χείου και υπάρξει έκλυση υδρογόνου μέσα στο υποβρύχιο, που επηρεάζει άμεσα την υγεία του πληρώματος; Γιατί πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας; Μάλιστα καλά πληροφορημένες πήγες έλεγαν ότι σε πρόσφατους ελέγχους, που εκτελέστηκαν σε τυχαία στοιχεία αντίστοιχων συστοιχιών, παρουσιάστηκαν απαρχές διαβρώ­σεων στους πόλους, καθώς και οριακά μηχανι­κή λειτουργία σε επιμέρους εξαρτήματα των στοιχείων, όπως στις πλάκες. 

Και να φανταστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη προμήθεια είναι από κάθε άποψη άρτια αφού το κονδύλι -που δεν ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ- έχει προ­βλεφθεί στον προϋπολογισμό, η προμηθεύτρια εταιρεία είναι ελληνική, η τιμή θεωρείται απολύτως συμφέρουσα και μάλιστα στην τιμή των τριών παίρνουμε τέσσερεις και λύνουμε το πρόβλημα! Ας μη μιλήσουμε για το επιχειρησιακό κενό, το οποίο ούτως ή άλλως επιδεινώ­θηκε με την τροπή που πήρε το πρόγραμμα των νέων υποβρυχίων Τ-214, που «σαπίζουν» επί χρόνια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αν δεν έχουμε πληρως επιχειρησιακά και τα Τ-209. τό­τε ας το κλείσουμε το μαγαζί… 

(ΤΟ ΠΑΡΟΝ-31/03/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger