Αρχική » » Βουλγαρικό μπλόκο στον πετρελαιαγωγό

Βουλγαρικό μπλόκο στον πετρελαιαγωγό


Η κυβέρνηση της Σόφιας έκρινε ότι είναι ασύμφορη η κατασκευή της ζεύξης Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. 
Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής μίλησαν για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων εις βάρος της ίδιας της χώρας. 

Υπέρ της αποχώρησης της Βουλγαρίας από το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ψήφισαν χθες τα μέλη της κοινοβουλευτικές επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του βουλγαρικού Κοινοβουλίου... 

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οι­κονομικών Σιμεόν Ντιάνκοφ, απαντώντας σε τοποθετήσεις βου­λευτών της αντιπολίτευσης ότι η απερχόμενη Βουλή πρέπει να αφήσει την απόφαση για το έργο στην επόμενη Βουλή και ότι τα κί­νητρα υπέρ και κατά του έργου παραμένουν ασαφή, είπε ότι το έργο είναι μη βιώσιμο και δεν θα λάβει χρηματοδότηση 

Τον περασμένο μήνα 

Η πρόταση για την καταγγελία της συμφωνίας (της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας Βουλγαρίας - Ελλάδας - Ρωσίας) υπεβλήθη τον περασμένο μήνα από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του GERB. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας είχε τονίσει ότι το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τις παραμέτρους που ορίζει η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία που υπεγράφη το 2007. 

Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής μίλησαν για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόν­των εις βάρος της ίδιος της Βουλ­γαρίας. «Είναι ξεκάθαρο ότι το σχετικό νομοσχέδιο που έχετε καταθέσει υπαγορεύεται από ξένη επιρροή, ενώ εξυπηρετεί συμφέροντα τα οποία βρίσκονται εκτός της Βουλγαρίας», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γκεόργκι Τερζίσκι, ο οποίος απευθυνόμε­νος στους εκπροσώπους του κόμ­ματος GERB και τον κ. Ντιάνκοφ ρώτησε: « Υποστηρίζετε ότι το σχέ­διο αυτό είναι "οικονομικό ανέφι­κτο". Γιατί άραγε θέλετε να το κα­ταγγείλετε μονομερώς, ώστε να δώσετε τη δυνατότητα στους άλ­λους δυο εταίρους να ζητούν απο­ζημίωση από τη Βουλγαρία;». 

Μη βιώσιμο 

Ο κ. Ντιάνκοφ απαντώντας επανέλαβε ότι το έργο είναι οικο­νομικά μη βιώσιμο και ασύμφορο για τη Βουλγαρία και υποστήριξε ότι η διεθνής εταιρεία σχεδιασμού του έργου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες επενδύ­σεις γι' αυτό. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Πέταρ Ντιμιτρόφ κά­λεσε επίσης τους βουλευτές να ενεργήσουν με γνώμονα το συμ­φέρον της χώρας, λέγοντας ότι «με την καταγγελία του έργου θα δώσουμε αφορμή στην Ελλάδα και στη Ρωσία να ζητούν αποζη­μίωση. Πρέπει να σκεφτείτε τι θα χάσουμε από την καταγγελία της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη». 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΝΙΚΟΣ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-13/3/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger