Αρχική » » Ευρω-καταδίκη Τουρκίας για Ίμβρο και casus belli

Ευρω-καταδίκη Τουρκίας για Ίμβρο και casus belli


ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ
Ίμβρος. Να εξασφαλιστεί ο διπολιτισμικός της χαρακτήρας ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο. Στη φωτογραφία, ανδριάντας του Κεμάλ δίπλα σε εκκλησία. 

«Κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία έβγαλε α­κόμη μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, με αφορμή την έγκρι­ση της Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας για το 2012 από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.... 

Η εν λόγω έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά η Ε.Ε αφ' ενός προτρέπει την Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της χώρας μας, αφ' ετέρου υποδεικνύει στην Άγκυρα ότι υποχρεούται να επικυρώσει, και μάλιστα σύντομα, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Παράλληλα, αναδεικνύεται μέσω αυτού του κειμένου η σημασία της διατήρησης του διπολιτισμικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της, Τενέδου, που μπορεί εν μέρει να εξασφαλιστεί με τη λειτουργία σχο­λείου για την ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο. 

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέ­σεων θέτει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πλήρη εφαρ­μογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, με την ταυτόχρονη αναγνώρι­ση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που αφορούν την εκμετάλλευση των ενεργειακών της πηγών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. 

Υπενθυμίζεται ότι όταν δημοσιο­ποιήθηκε το συγκεκριμένο κείμε­νο, στα τέλη του 2012, η Τουρκία, απορρίπτοντας τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατηγόρησε για «προκατάληψη» και «Φανατισμό» και συνέταξε τη δίκη της «έκθεση προόδου», σημειώνοντας ότι έχει επιτελέσει αξιοζή­λευτη πρόοδο σε «ζητήματα-κλειδιά», όπως στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται εν­δεχομένων και το μήνυμα που απέστειλε προ ήμερων ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, από τη Μόσχα, ότι κάθε χριστιανός ορθόδοξος που κατά το παρελθόν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία μπορεί σήμερα να επιστρέψει, καθώς «η Τουρκία έχει μετατραπεί σε Δημοκρατία που προστατεύει κάθε διαφορετι­κή ταυτότητα και πολιτισμική κλη­ρονομιά». 

Επιφυλάξεις εκφράστηκαν, τέλος, από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ Μαριέττα Γιαννάκου για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκό Επιτροπή διατίθεται να «ανοίξει» κεφάλαια για τα οποία η Κύπρος έχει προβά­λει τις ενστάσεις της, καθώς και για το ότι στο τελικό κείμενο της έκθε­σης δεν γίνεται αναφορά στις πα­ραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά α­εροσκάφη. 

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ 
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-22/03/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger