Αρχική » » ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό λογικές εξελίξεις και προϋποθέσεις, θα ηγηθεί α­μέσως μετά τις προσεχείς εκλο­γές που θα διεξαχθούν σύντο­μα, της επόμενης κυβέρνησης. Είναι εμφανέστατο ότι η χώρα μας αντιμετωπί­ζει σαρωτικά προβλήματα και είναι ηλίου φαει­νότερο ότι η κατάσταση στον τομέα της άμυ­νας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Αν και στη νέα ηγεσία των Ε­νόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ) υπάρχουν κάποια αξιόλογα στρατιωτικά στελέχη, εν τούτοις η κα­τάσταση στους διαφόρους τομείς δεν είναι κα­λή... 

Τα στελέχη είναι οικονομικά οικογενειακά και κοινωνικά εξαθλιωμένα, οι αντοχές τους πάνω από τα αποδεκτά όρια, ενώ πάντοτε ελ­λοχεύουν κίνδυνοι και απειλές που είναι κυρί­ως συμβατικοί εξ' ανατολών , αλλά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια υποτροπή α­σύμμετρης μορφής από τα βόρεια σύνορα μας. Οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες των τελευταίων χρόνων -πέραν της σφοδρής οικονομικής κρίσης που πλήττει όλους- απέτυχαν στους στόχους τους, ενώ ακόμα και σήμερα ζει και βασιλεύει η κομματικών προδιαγραφών επιλογή σε αρκετούς χώρους των ΕΔ, με το κύρος της χώρας για ένα άνθρωπο που ασχολείται με τα διευρυμέ­να διεθνή και εθνικά ζητήματα να έχει πληγεί καταιγιστι­κά. 

Επειδή δεν έχουν στην φαρέτρα τους βέλη για να πλή­ξουν ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκάστοτε ασχετολογούντες κρίνοντες και επικρίνοντες βασιζόμενοι σε στοιχεία που έχουν ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα και την ι­στορία επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του σε ζητή­ματα διπλωματίας και άμυνας. Και φυσικά δεν λαμβάνουν υπόψη ότι τα ΙΜΙΑ, η ΜΑΔΡΙΤΗ, το όνομα των Σκοπίων που θα ξεχασθεί σε δέκα χρόνια, οι S-300, η ανυπαρξία πολιτικής στρατηγικής για την Θράκη κ.λ.π δεν έγιναν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά εκεί βρίσκονταν τα κάπο­τε μεγάλα κόμματα (ας τα πούμε έτσι). Από την τερματι­κή περιοχή του αεροδρομίου Λήμνου στο ΝΑΤΟ το 1975 μέχρι την γκριζοποίηση των μικρό νησίδων στην Δωδεκά­νησο και την μη -επιχειρησιακή αξιοποίηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στο βαθμό που απαιτείται, η ευθύνη ανήκει σε όλους αυτούς που κυβερνούσαν και κυ­βερνούν την χώρα. Το να ασχολείσαι με το αν κάποιο στέ­λεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε προσωπικό σχόλιο για το σκοπια­νό ή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι απειροελάχι­στο μπροστά στα λάθη που έχουν διαπραχθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις (βλέπεις το δένδρο και έχεις χάσει όλο το δάσος). 

Συνεπώς ο υπογράφων ουδόλως ανησυχεί, αν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από την θέση που είναι τώρα, λένε ορισμένες σκέψεις τους με τις οποίες προσωπικά είναι θεμιτό να διαφωνείς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που σε τέτοια μείζονα θέματα τελικά θα αποφασίσει. Εδώ έχουν διαπραχθεί επί δεκαετίες τέτοια λάθη που χρειάζομαι ολόκληρο βιβλίο για να τα εντάξω. Στο σήμερα τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αντιμετωπίσει λίαν σοβαρά προ­βλήματα, γιατί ενεργειακά και άλλα ζητήματα θα απαιτή­σουν ένα ευρύτερο ρόλο για τις Ε.Δ. Ο πρόεδρος του ΣΥ­ΡΙΖΑ έχει ενημερωθεί για κάποια ζητήματα, αλλά εκτιμά­ται ότι είναι καιρός να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερες πρω­τοβουλίες στον χώρο της Εθνικής Άμυνας. Είναι ευφυής, ευέλικτος, νέος και δραστήριος, ενώ μπορεί να επιτύχει πάρα πολλά με καινοτόμες ιδέες, παρά το γεγονός ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ομιχλώδες και ακανθώδες. Ο υπογράφων θεωρεί ότι θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει έμφαση στα κάτωθι, ώστε να τύχουν οι πρωτοβου­λίες του ευρύτερης απήχησης και εμβέλειας: 

Σε διεθνές επίπεδο να εντάξει στο πρόγραμμα του μια αντιπυρική φόρμουλα με θέσεις μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά για μία άλλης μορφής Συμμαχία. Είναι σημαντικό να βγει μπροστά με μία σειρά νέων ιδεών για τον 21ο αιώνα, σε συνεργασία με ευρύτερες δυνάμεις του ειρηνικού-ανθρωπιστικού και πολιτικό-κοινωνικού τόξου που έχουν παρό­μοιες τάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως το πιο ισχυρό κόμμα αντιπολί­τευσης στην κεντρική Ευρώπη (αυτή την στιγμή) καλείται να δώσει το έναυσμα για μία άλλη Ευρώπη. Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να θέσει το ζήτημα ενός άλλου ΝΑΤΟ, σε ένα ΝΑΤΟ που αναζητεί ρό­λους, αφού αρκετά πράγματα και θέσεις είναι για το χρο­νοντούλαπο της ιστορίας. Εδώ υπάρχουν έτοιμες προτά­σεις μου για να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες φάσεις της ευρωπαϊκής άμυνας, η όποια να είναι πιο ευαίσθητη και πιο ανθρωποκεντρική. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέραν της προ μηνών επίσκεψης στο υπουργείο Άμυνας μαζί με τον μεγάλο πατριώτη και αγωνιστή Μανώλη Γλέζο, είναι προς την θετική κατεύ­θυνση να επιδιώξει σειρά επισκέψεων - ενημέρωσης στις έδρες του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη (για την επικρατούσα κατάσταση στην Θράκη), στην έδρα της ΑΣΔΕΝ στον Καρέα για ενημέρωση σχετικά με την κατάστα­ση στο Αιγαίο (σε συνδυασμό με κάποιες επιμέρους επι­σκέψεις στα Δωδεκάνησα), στο Στρατηγείο NDC-GR στην Θεσσαλονίκη, καθώς και ο ίδιος προσωπικά να κάνει σει­ρά παρεμβάσεων με ομιλίες του στις Σχολές Επιτελών των Ε.Δ. Δεν μπορεί οι θέσεις του κόμματος της αξιωματι­κής αντιπολίτευσης στην χώρα μας να μην έχουν ακουστεί σε Σχολές όπως η ΣΕΘΑ, η ΑΔΙΣΠΟ κ.λ.π. Σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ δίδονται πολλές διδακτικές ώρες σε προβεβλημένα στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ασχοληθεί και να έχει έτοιμο πα­κέτο προτάσεων για τα οικονομικά των στελεχών των ΕΔ, τα οποία οι μνημονιακές δυνάμεις τα έριξαν στον Καιάδα και τις χιλιάδες οικογένειες των αξιωματικών σε απόγνω­ση. Ήδη πάρα πολλά στελέχη τους ως και ολόκληρες οι­κογένειες φλερτάρουν εντονότατα στις προσεχείς εκλο­γές να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για λίαν υπο­λογίσιμο αριθμό. Άρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους οι­κονομικούς του συμβούλους είναι καιρός να θέσει τα πράγματα επί τάπητος, γιατί σύντομα ως πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει σε καυτά θέματα. Ειδικά μετά την αποχώρηση μας από τα επαίσχυντα και μειωτικά για την χώρα μας τρισάθλια μνημόνια. 

Επειδή η λέξη άμυνα έχει από πολλούς ασχετολόγους και παπαγαλίζοντες "βιαστεί και παραβιαστεί" ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διευρύνει τους ορίζοντες της άμυνας, μέσω εισαγωγής πολλών και οριακά γνωστών στην χώρα μας ό­ρων, όπως της κοινωνικής άμυνας, της κυβερνοάμυνας, της προστασίας ενεργειακών βάσεων στο μέλλον, της ου­σιαστικής συμμετοχής σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις πά­ντοτε υπό τα Ηνωμένα Έθνη, μεθόδους εναλλακτικής άμυνας, ουσιαστική χρήση της εφεδρείας, ενδο-μεσογειακή συνεργασία, αναβάθμιση στρατιωτικής εκπαίδευσης, αλλαγές στο σύστημα προαγωγών των στελεχών, κλπ. Ε­πίσης να δοθεί μεγάλη έμφαση στην περι­βαλλοντική ασφάλεια, καθώς και σε διασυνοριακά ζητήματα και πραγματικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτά απαιτούν μια περισσότερο διπλωματική παρά μιλιταριστική αντίληψη, η οποία εκ των πραγμάτων στην χώρα μας είναι ξεπερα­σμένη. Είναι καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει μία άλλη μοντέρνα και εξελιγμένη αντίληψη για την άμυνα της χώρας. 

Στο θέμα των σχέσεων με το Ισραήλ, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κερδίσει τίποτα. Α­πό ευχολόγια και επισκέψεις έχουμε ζαλι­στεί. Απαιτείται ουσία. Λόγω των σοβαρών εξελίξεων στον Αραβικό Κόσμο είναι ώρα να σταθούμε και προσεκτικά παρακολου­θούμε τις εξελίξεις. Οι σχέσεις με όλα τα α­ραβικά κράτη πρέπει να είναι στενές και εποικοδομητικές. Όχι επισκέψεις για τις επι­σκέψεις. όπως στο Κατάρ, στα ΗΑΕ κ.λ.π. Ε­κτιμάται ότι λόγω αρκετών "κενών" στην φάση που είναι τα πράγματα είναι προτιμότερο να υποβαθ­μιστεί η στρατιωτική συνεργασία μας με το Ισραήλ και να αναβαθμιστεί σε πολλές επιμέρους μορφές η συνεργασί­α μας με τους Άραβες (επ' αυτού θα υπάρξει σύντομα ε­κτενές μου άρθρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα θέματα εξωτερι­κής πολιτικής). 

Συμπερασματικά εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Μεταξύ άλλων είναι: 

1) Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ. 

2) ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕ­ΩΡΗΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ, ΟΠΟΥ Υ­ΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΟΧΙ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΙΑ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ 

3) ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. 

4) ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΤΕΛΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜ­ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑ­ΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΓΝΩΣΤΕΣ. 

5) ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΑΜΥΝΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. 

6) ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ /ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. 

7) ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑ ΚΑΘΕΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΥ­ΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ Ε­ΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. 

8) ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΩΝ ΜΟΝΤΕ­ΛΩΝ. 

9) ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΟΥΝΕ Α­ΚΟΥΣΤΕΙ. 

10) Η ΑΜΥΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ­ΔΙΑΣΤΑΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ο ΣΥΡΙ­ΖΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ, ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. 

του Αθανασίου Δρούγου* 
* Στρατιωτικός Αναλυτής - Διεθνολόγος – Ειδικός σε θέμα­τα Παγκόσμιας Ασφάλειας - Ειδικός Σύμβουλος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. 

(ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-01/04/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger