Αρχική » » Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία στο Αιγαίο

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία στο Αιγαίο


Βγαίνει για έρευνες το «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά». 
Παράλληλα η Άγκυρα στέλνει μεγάλο μέρος του στόλου της για ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης». 

Εξαιρετικά «θερμό» αναμένεται το επόμενο τριήμερο στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να κλιμακώσει την αντιπαράθεση της με την ελληνική πλευρά, στέλνοντας σήμερα το σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο... 

Ταυτόχρονα, η Τουρκία βγάζει και ένα μεγάλο μέρος του πολεμι­κού της στόλου για τη διενέργεια ασκήσεων «έρευνας και διάσω­σης» στο Αιγαίο, αυξάνοντας πε­ραιτέρω την ήδη τεταμένη ατμό­σφαιρα στις σχέσεις των δύο χω­ρών. Συμφωνά με τον Τούρκο υπουργό Ενεργείας Τανέρ Γιλντίζ. το «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πα­σά» θα ξεκινήσει την πραγματο­ποίηση ερευνών για πετρέλαιο σε θαλάσσιες περιοχές στα βόρεια της Κύπρου, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι έρευνες που έγι­ναν στη Μαύρη θάλασσα, σε συ­νεργασία με τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, τώρα θα ενταθούν και στη Μεσόγειο. 

Έντονη ανησυχία 

Η έξοδος του τουρκικού σκάφους ωστόσο -αγοράστηκε πρό­σφατα από τη Νορβηγία- είχε απο­τέλεσμα να προκαλέσει ιδιαίτερα έντονη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο οι Τούρ­κοι να επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες και σε γειτονικές θαλάσ­σιες περιοχές, ιδιαίτερα στα νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής ΑΟΖ, περιοχή όπου η Άγκυρα έχει δώσει άδεια ερευνών στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ. 

Η Αθήνα θεωρεί πως οι τουρκικές έρευνες αναμένεται να επεκτα­θούν και στην κυπριακή ΑΟΖ, στα ανοιχτά του ψευδοκράτους, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να οξύ­νει την απειλή «συνεκμετάλλευση ή διχοτόμηση», με την οποία επι­διώκει και την επαναφορά ενός σχεδίου τύπου Ανάν. Από την άλλη πλευρά, τις ίδιες περίπου ημέρες, 16 με 19 Απριλίου, η Τουρκία πρό­κειται να πραγματοποιήσει μια ευ­ρεία στρατιωτική άσκηση «έρευ­νας και διάσωσης» στο Αιγαίο, γε­γονός που έχει προκαλέσει αυξημένη επαγρύπνηση στις τάξεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, μονάδες του οποίου παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την αντίστοιχη τουρκική δραστηριότητα. 

Να ση­μειώσουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το ελληνι­κό Π.Ν πρόκειται να πραγματοποι­ήσει μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια στη Ν.Α Μεσόγειο υπερ­καλύπτοντας και τη θαλάσσια πε­ριοχή της ελληνικής ΑΟΖ στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου. 

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-15/04/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger